Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

26. 08. 2010.

Torta s lubenicom i dinjom

Obično sam radila torte/kolače u kojima sam kombinirala lubenicu i jednu vrstu dinje. Ovaj put sam napredovala: kombinirala sam lubenicu i dvije vrste dinje. Nisam otkrila nikakvu toplu vodu, ali nisam se ni držala nekog određenog recepta: voće sam slagala po vlastitom nahođenju, biskvit je iz nekog recepta, ali ne sjećam se iz kojeg (čini me se da je iz one famozne mamine bilježnice gdje u receptima nema nikakvih uputa za pripremu, nego su samo nabacani sastojci), krema je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 5, 24. 4. 2008., a žele sam napravila kao što ga radim u većini slučajeva.



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa


Krema i nadjev

150 g bijele čokolade

250 g kiselog vrhnja

2 žlice mlijeka

400 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja

10 g bijele želatine (ili 6 listova)

oko 100 g šećera u prahu

+

oko 700 g očišćene, na komade narezane lubenice, obične dinje i žute dinje

+

kuglice lubenice, i obje vrste dunje, za ukras


Žele

600 ml mješavine svijetlog soka i vode

20 g bijele želatine



Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom i kakaom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.


Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.

Biljni šlag ili slatko vrhnja izmiksajte.

Nasjeckanu čokoladu otopite na pari zajedno s mlijekom, maknite ju s vatre i dodajte 2 žlice kiselog vrhnja pa umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte da se želatina rastopi.
Zatim dodajte i ostatak kiselog vrhnja, izmiksani šlag i šećer (možete staviti više ili manje šećera).

Kremu nakratko stavite u hladnjak, pazite da se ne stvrdne previše.


Od lubenicu i obje vrste dinje najprije napravite kuglice koje ćete poslagati odozgo po torti. Broj potrebnih kuglica ovisi o tome kako ćete slagati kuglice, tj. koliko slojeva kojih kuglica želite.
Ja sam na tortu stavila 23 kuglice lubenice, 19 kuglica žute dinje i 10 kuglica obične dinje.


Ono što vam je ostalo dok ste radili kuglice od lubenica i dinja, narežite na komade, trebali bi imati oko 700 g tih komada.


Po želji, sačuvajte i malo soka koji kapa dok radite kuglice – za natapanje biskvita.

Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno.


Donju koru stavite na pladanj na kojem namjeravate poslužiti torti. Oko te kore stavite obruč, možete ga, sa strane, obložiti papirom za pečenje. Obruč bi trebao biti visok oko 10 cm, po potrebi, nadogradite ga u visinu, pomoću papira za pečenje.


Koru možete nakapati sokom koji su lubenica i dinje ispustile dok ste ih rezuckali, a možete dodati i malo ruma, ili nekakvog drugog soka.

Na tu koru rasporedite polovicu komada lubenica i dinje (oko 350 g) pa prelijte polovicom kreme. Poklopite drugom korom i nju lagano pritisnite dlanovima. Tu koru također natopite sokom/rumom, po njoj rasporedite ostatak voća i prelijte ostatkom kreme, odozgo ju zagladite.

Po tom sloju kreme rasporedite kuglice lubenice i dinja.


Tortu stavite u hladnjak na otprilike 4 sata.



Za žele, pomiješajte svijetli voćni sok (po želji) i vodu – da dobijete tekućinu svijetle boje, gotovo prozirnu (omjer vode i soka, ovisi o tome koliko intenzivnu boju ima sok). Po potrebi dodajte žlicu šećera u prahu.


Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.


Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha, dodajte ju mješavini soka i vode pa promiješajte.


Moj obruč za tortu visok je samo 7 cm, pa ga moram nadograditi u visinu pomoću papira za pečenje, salotepa, plastičnih traka…- inače bi mi žele curio na sve strane.


Oko trećinu tekućine žlicom polako prelijte po rashlađenoj torti. Zatim tortu stavite u hladnjak (na 30ak min.) da se taj sloj želea stvrdne – najvjerojatnije će dio iscuriti van, sa strane, između obruča kalupa i same torte, ali to je u redu.

Ostatak tekućine ostavite na sobnoj temperaturi dok je torta u hladnjaku (tu tekućinu nemojte stavljati u hladnjak jer će se stvrdnuti).


Nakon pola sata, po torti prelijte još trećinu želea i tortu ponovno stavite u hladnjak na 20ak min.; ostatak tekućine nemojte stavljati u hladnjak da se ne stvrdne.


Nakon toga po torti prelijte ostatak želea i vratite ju u hladnjak na otprilike 6-8 sati.


Prije posluživanja s torte skinite obruč (i odlijepite papir, ako ste ga koristili). Ako oko torte ima stvrdnutog želea, odstranite ga pomoću žlice.



Po želji, tortu sa strane omažite šlagom.





Broj komentara: 6:

  1. Jako dekorativno, fino i osvježavajuće. Ja bih jedino izostavila želiranje i ne bih premazivala šlagom iako bi torta onda bila još ljepša za gledati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam nikada jela lubenicu ili dinju u kolačima-tortama,ali veruj mi da sam razmisljala o toj varijanti.Sanelicee prelepa je!

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni su ovo prelude i zanimljive kombinacije. Nisam još ništa ovakvo isprobala ali morat ću ubrzo. Ova torta zbilja izgleda jako dekorativno. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. torta izgleda jako lijepo i dekorativno, ja lubenice i dinje nisam isprobavala u kolačima no ima vremena pa će doći na red

    OdgovoriIzbriši
  5. Zvuči odlično, iako, bar ja, nekako sam sve skloniji jednostavnosti, pa eto, lubenicu volim baš takvu kakva je, bez ičeg sa strane, tek hladnu, dok dinja sasvim dobro podnosi malo ruma i šećera ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Κάθαρσις;
    Ja, eto, nemam ništa ni protiv želatine ni protiv šlaga:) ali kome se ne sviđa, može to izbaciti.

    vera;
    Meni se takve kombinacije baš svišaju:) Hvala:)

    Andrea;
    Hvala:) Probaj:)

    Nina;
    Hvala:)

    IDeM:)
    Volim lubenice i dinje, i jedem ih same, kao nekakav međuobrok. Ali lubenicu i dinju "bez ičega" ne mogu shvatiti kao desert - nikad mi nije bila jasna ta prehrambena filozofija o "golom" voću kao desertu, meni to nema veze s mozgom. Da bi meni voće postalo desert, mora biti okruženo barem jednom kremom i biskvitom, a ni 2-3 kreme nisu višak:)

    OdgovoriIzbriši