Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

04. 09. 2010.

Marshmallow kolač s višnjama

Bio jednom jedan biskvit iz recepta za Kolač od višanja i stracciatelle i bila jednom jedna krema iz recepta za Marshmallow tortu s lubenicom, a kad se to dvoje spojilo, nastao je ovaj Marshmallow kolač s višnjama:D


Za Marshmallow kremu najbolje je upotrijebiti bijele pjenaste/sljezove «marshmallow» bombone – onda će krema biti bijela. Ako nemate bijelih, možete upotrijebiti npr. bijelo-ružičaste i onda će krema biti pomalo ružičasta. Možete upotrijebiti i bijelo-ružičasto-narančaste bombone, a krema će onda biti, manje-više, narančasta.

U trgovinama se mogu kupiti i bijelo-ružičasto-narančasto-plavo-zeleni bomboni, meni oni nisu baš najbolji, jer kad se sve te boje pomiješaju, dobije se nešto što ja zovem «bolesna zeleno-žuta» boja.

Po potrebi možete dodavati boje ili arome u smjesu.


Držala sam se gore navedenih recepata za biskvit i kremu, ali biskvit sam ovaj put radila samo s brašnom jer nisam imala gustina.

Što se tiče posipanja višanja brašnom, prije stavljanja na biskvitnu smjesu, jedno vrijeme sam to stalno radila kad sam pripremala ovaj biskvit, ali odustala sam od toga. Sada višnje jednostavno kuhačom umiješam u smjesu i sve ulijem u lim - i ne potonu sve na dno.



Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
75 g čokolade za kuhanje
5 jaja
prstohvat soli
175 g šećera
175 g brašna
pola praška za pecivo (oko 6 g)
1 staklenka kompota od višanja

Krema
350 g (bijelih) marshmallow bombona (tzv. sljezovih kolačića/pjenastih bombona)
150 ml mlijeka
500 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja



Za biskvit, čokoladu nasjeckajte na komadiće i otopite na pari. Ili možete zagrijati pećnicu na otprilike 200 stupnjeva pa staviti nasjeckanu čokoladu na komad papira za pečenje i staviti to na rešetku u isključenu pećnicu i ostaviti par minuta da se čokolada rastopi.
Rastopljenu čokoladu ostavite da se malo ohladi, da bude mlaka.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Postupno dodavajte šećer i miksajte da se rastopi (najlakše je sa šećerom u prahu). Dodajte mlaku čokoladu i žumanjke, lagano promiješajte. Pomiješajte brašno s praškom pa ih lagano umiješajte u gornju smjesu. Višnje ocijedite pa ih kuhačom lagano umiješajte u biskvitnu smjesu.

Lim za pečenje (35 cm x 25 cm ; visine 6-7 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak minuta.

Pečeni biskvit istresite na površinu posipanu kristal šećerom, odlijepite papir za pečenje, ali ga ostavite na biskvitu dok se hladi. Ohlađeni biskvit stavite u lim u kojem se pekao.

Za kremu, u lonac stavite mlijeko i Marshmallow bombone. Zagrijavajte ih, miješajući kuhačom, na slaboj vatri, da se otope. Maknite smjesu sa štednjaka prije nego zakuha. Ako ste smjesu maknuli sa štednjaka da ne bi zakuhala, a svi bomboni se još nisu rastopili: nastavite miješati, smjesa je dovoljno vruća da se bomboni rastope iako lonac više nije na izvoru topline. Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi (da bude mlaka).

Biljni šlag ili slatko vrhnje izmiksajte.

Kad se smjesa od bombona ohladila, dodajte izmiksani šlag i sve dobro izmiksajte. Po želji, dodajte par kapi arome višnje.

Smjesu ravnomjerno razmažite po ohlađenom biskvitu. Odozgo ju možete prošarati vilicom.

Kolač stavite u hladnjak na 2-3 sata.




Image and video hosting by TinyPic

Broj komentara: 6:

  1. Odlična kombinacija. Ja volim sve što je sa višnjama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako mi se sviđa jer je no nonsense kolač koji je jednostavno i lako za napraviti, pa ću to i pokušati. Naši blogovi obiluju trokatnim kolačima s 500 krema i 300 kora, a nečeg ovako jednostavnog, a finog, za svaki dan, baš i nema. Čini mi se da smo sve mi iz (uvjetno) Istočne Evrope teške S/M dive miješenja, dizanja, mućenja, mazanja i sl. Kao da smo još uvijek samo domaćice kojima je jedini posao beskrajno nakuhavati i peči slastičarske kolače. Nekako mi se čini da su nas 90-e namjerno vratili u 50-e (kinder, kuche, kirche). To jednostavno ne mogu i ne želim prihvatiti, pa me uvijek razvesele ovakvi recepti. Ne biš vjerovala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Olgica;
    Probaj, možda će ti se svidjeti:)

    Κάθαρσις;
    Nisam ni ja uvijek raspoložena za višestano pripremanje hrane. Već sam spomenula da ja ne volim pripremati hranu, ali volim ju jesti. Pa eto, "bez muke, nema nauke" - tj. moram si pripremiti da bih jela. A ja baš volim kolače s više različitih krema, nadjeva, preljeva, slojeva... Ovi s jednom kremom su u redu, kad nemam vremena, ali ja bih ipak radije neki "višeslojno-kremasti" kolač:)

    OdgovoriIzbriši
  4. a bože jel postoji išta bez tog praška?!

    OdgovoriIzbriši