Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

12. 11. 2010.

Pita od mlinaca (bez kuhanja)


Radila sam već neke varijacije na temu zapečenih mlinaca (čini mi se da i negdje na blogu imam neki recept s vrhnjem/mileramom, povrćem,…). Te moje varijante uvijek su uključivale kuhanje mlinaca. Ovaj recept sam pokupila usmenom predajom i preradila ga po svom ukusu; sviđa mi se, jer mlince ne treba kuhati:)
Ja, naravno, upotrebljavam kupovne mlince, ali tko ima naviku raditi ih kod kuće, može ih upotrijebiti i za ovaj recept.
Znam da u raznim krajevima «mlinci» mogu značiti svašta. Moja baka naziv «mlinac/mlinci» upotrebljava za tri stvari: vučene kore za savijače zove «mlinci za savijače», razvaljano tijesto za npr. domaće rezance njoj je također «mlinac», ali (srećom) i ovi mlinci, na koje se misli, u ovom receptu njoj su također «mlinci».
Dakle, u ovom receptu misli se na suhe, hrskave komade tijesta - koji se inače kuhaju i prelijevaju masnoćom, najčešće od pečenja te se poslužuju kao prilog (drugim riječima, to su oni mlinci iz recepta za npr. «puricu s mlincima»:)

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
250-300 g (kupovnih) mlinaca
700 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
200 ml mlijeka
sol, papar

Umutite jaja s mlijekom, dodajte zdrobljeni sir i začinite. U smjesu natrgajte mlince i dobro promiješajte.
Lim za pečenje namastite pa ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata da odozgo lagano porumeni.

:)
Krajem ljeta radila sam par varijacija na temu ove pite. Jedna od njih (ona koju sam se sjetila pofotkati:) uključivala je blitvu, paprike, rajčice, začinsko bilje, nasjeckani češnjak, svježi, tvrdi i dimljeni sir,…

Image and video hosting by TinyPic

:)
Nedavno sam pokušala napraviti i slatku varijantu, ali ja ne volim takav tip slastica (a pogotovo ne volim sir u slatkom izdanju:( pa mene "slatka pita" nije oduševila… ali tko hoće, nek´ proba: sol i papar zamijenite šećerom.

Broj komentara: 14:

  1. mlince jednostavno obožavam. ja ih uvijek kupujem, kolika god bila želja da napravim domaće :))

    ovaj recept je stvarno dobar , sve sastojke volim, pa ga čuvam za isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mlince nikada nisam koristila iako ih ima u izobilju na pijaci. Ova brzinska pita mi se jako dopada.

    OdgovoriIzbriši
  3. mlince jako volim i dok god imam volje i vremena napravim ih doma jer sam nekoliko puta naišla da ovi kupljeni imaju neki čudni (pokvareni) miris...
    na ovaj način mi stvarno nikad nije palo na pamet da ih napravim

    OdgovoriIzbriši
  4. Mlince uvijek kupim (nekada davno radila ih je moja baka i pekla na ploči štednjaka na drva) i koristim jedino kao prilog pečenom piceku, patki ili puri. Vjerujem da je ovo jako dobro.

    OdgovoriIzbriši
  5. Super pitica!!! Obozavam mlince, ali ih mrzim mesiti tj. nikad nisam ni probala a iz nekog razloga sam ubedjena da mi ne bi uspeli ;) Ovde ih nema u prodaji tako da ih jedem bas retko, samo kad svekrva stigne u posetu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Mlince sam da tako kađem otkrila pre sest meseci i odusevila se,ovo pravim!

    OdgovoriIzbriši
  7. Shangri La Food;
    Meni nikad nije palo na pamet raditi mlince doma. To je jedna od onih stvari koje ne namjeravam nikad raditi, koliko god dugo da živim. Ja sam potpuno zadovoljna s kupovnima.
    Ako voliš takve stvarčice, probaj:)

    Jelena;
    Najčešće mlince trpam u složence u kombinaciji s povrćem (koje ne volim). Dobro dođu, malo za promjenu, da ne jedemo stalno "klasičnu tjesteninu".

    Nina;
    Svaka čast na strpljenu i volji za izradu mlinaca.
    To je definitivno jedna od onih stvari koje ja nikad neću raditi doma. Ne mogu si zamisliti situaciju koja bi me natjerala da ih radim. Čak i da dođe do "opće nestašice", tj. da se baš nigdje ne mogu kupitit, ja ih ne bih radila; radije bih se pomirila s tim da ih više nikad neću jesti.

    Κάθαρσις;
    Tako je i moja baka radila. Ali mene izrada toga uopće ne privlači, nikad ih nisam ni probala napraviti.
    I meni se jako sviđa ovaj recept:)

    Casa de vainilla;
    Slažem se:)
    Ni ja ih nikad nisam probala napraviti. Ali ne iz straha da mi ne bi uspjeli, nego me priprema takvih "namirnica" jednostavno ne zanima.
    Sgurno će zvučati glupo, ali da ih nemam gdje kupiti, radije ih ne bih jela, nego da ih radim sama.

    vera;
    Meni se sviđaju u ovakvim "zapečenim složencima", a pogotovo mi se sviđa ovaj recept u kojem ih ne treba kuhati. Jedem ih i u klasičnoj varijanti, popularnoj u mojem kraju - kao prilog purici, patki,...

    OdgovoriIzbriši
  8. Brzo, jednostavno i ukusno. Ovakvi recepti su uvijek dobrodosli.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo mi zvuci jako fino. Nisam nikada pravila mlince ali ce se to desiti u skorijoj buducnosti :-) Moja baka je pravila nesto slicno pa mislim da je vrijedno da i ja pokusam :-)
    Mnogo mi se svidja i ova druga kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  10. Jasna;
    Slažem se u potpunosti:)

    Sanja;
    Probaj:)
    I svaka čast što planiraš raditi mlince. Ako planiraš, barem postoji šansa da ćeš ih jednom napraviti. Kod mene izrada mlinaca nikad nije ni bila na "things to do list":)

    OdgovoriIzbriši
  11. jedno pitanje ako moze :)
    da li se mlinci kuhaju ili stave neskuhani?
    Pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Prema ovom receptu mlinci se ne kuhaju, zato i naslov glasi: Pita od mlinaca (bez kuhanja).

    Naravno, ima recepata koji sadrže manje "mokrih" sastojaka (jaja, sira, mlijeka) pa mlince treba skuhati jer u suprotnom će ostati suhi, no za ovaj recept kuhanje nije potrebno.

    OdgovoriIzbriši
  13. These are in fact impressive ideas in on the topic of blogging.
    You have touched some nice things here. 토토

    OdgovoriIzbriši
  14. This post is a goldmine of information. Thank you for sharing! Baldur’s Gate 3

    OdgovoriIzbriši