Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

05. 11. 2010.

Popečci od kelja/kupusa i heljdine kaše

U originalu, ovi popečci rade se od kelja, ali ja sam ih već radila i sa svježim kupusom, svodi se na isto…

Već duže vrijeme planiram isprobati varijantu s ječmenom kašom umjesto heljdine, ali još nije došla na red…


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
100 g heljde (heljdin(sk)e kaše)
500 g kelja (ili kupusa)
1 češanj sitno nasjeckanog češnjaka
2 čajne žlice svježeg naribanog đumbira
2 čajne žlice crvene mljevene slatke paprike
pola čajne žlice (slatkog) curryja u prahu
na vrhu noža muškatnog oraščića
1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca (ili drugog začinskog bilja)
sol, papar
+
krušne mrvice ili pšenična krupica (griz) ili brašno…
masnoća za prženje


Heljdu isplahnite toplom vodom pa ju ocijedite. Stavite ju u lonac zajedno s 200 m vode i malo soli, uključite štednjak i ostavite da zakuha. Zatim smanjite vatru i kuhajte 10ak min. da omekša, povremeno promiješajte. Nemojte ju raskuhati.

Kuhanu heljdu ocijedite, isplahnite hladnom vodom i ostavite ju u cjedilu da se cijedi.


Kupus/kelj očistite i narežite na tanje rezance. U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte kelj/kupus. Kuhajte oko 5 min., da omekša. Kuhano povrće ocijedite i isplahnite hladnom vodom. Prvo ga ostavite u cjedilu da se malo ocijedi, a onda rukama istisnite što više tekućine iz njega.


Heljdinu kašu stavite u posudu pa dodajte dobro ocijeđeni kelj/kupus i sve ostale sastojke (začinite solju i paprom).

Smjesi postupno dodavajte krušne mrvice ili krupicu ili brašno i miješajte smjesu rukama da se sastojci dobro povežu - da dobijete jednoličnu masu.

Trebate dobiti relativno čvrstu smjesu od koje ćete oblikovati popečke.

Potrebna količina mrvica/krupice/brašna ovisno o tome koliko ste ocijedili kupus/kelj, meni obično treba više od 100 g «suhih sastojaka» (najčešće upotrebljavam pšeničnu krupicu). U smjesu možete umijesiti i (napola usitnjene) zobene pahuljice.

Pripremljenu smjesu ostavite da odstoji oko pola sata.


Od smjese oblikujte popečke. Uvaljajte ih u mrvice ili brašno ili krupicu.

Ovaj put moja varijanta je malo «unaprijeđena»: dio popečaka uvaljala sam u pomiješani svijetli i tamni sezam, a dio u zobene pahuljice.

Popečke stavljajte na zagrijanu masnoću i pržite sa svake strane na laganoj vatri da porumene.


3 komentara:

  1. Vec dugo se spremam probati heljdu na neki drugi nacin, osim u vidu brasna. Evo idealne prilike - popecci izgledaju odlicno. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgledaju,tj u tvom su stilu.Hvala ti za korisne savete koje ostavljas na mom blogu,veliki pozz draga!

    OdgovoriIzbriši