U originalu, ovi popečci rade se od kelja, ali ja sam ih već radila i sa svježim kupusom, svodi se na isto…
Već duže vrijeme planiram isprobati varijantu s ječmenom kašom umjesto heljdine, ali još nije došla na red…
Sastojci
100 g heljde (heljdin(sk)e kaše)
500 g kelja (ili kupusa)
1 češanj sitno nasjeckanog češnjaka
2 čajne žlice svježeg naribanog đumbira
2 čajne žlice crvene mljevene slatke paprike
pola čajne žlice (slatkog) curryja u prahu
na vrhu noža muškatnog oraščića
1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca (ili drugog začinskog bilja)
sol, papar
+
krušne mrvice ili pšenična krupica (griz) ili brašno…
masnoća za prženje
Heljdu isplahnite toplom vodom pa ju ocijedite. Stavite ju u lonac zajedno s 200 m vode i malo soli, uključite štednjak i ostavite da zakuha. Zatim smanjite vatru i kuhajte 10ak min. da omekša, povremeno promiješajte. Nemojte ju raskuhati.
Kuhanu heljdu ocijedite, isplahnite hladnom vodom i ostavite ju u cjedilu da se cijedi.
Kupus/kelj očistite i narežite na tanje rezance. U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte kelj/kupus. Kuhajte oko 5 min., da omekša. Kuhano povrće ocijedite i isplahnite hladnom vodom. Prvo ga ostavite u cjedilu da se malo ocijedi, a onda rukama istisnite što više tekućine iz njega.
Heljdinu kašu stavite u posudu pa dodajte dobro ocijeđeni kelj/kupus i sve ostale sastojke (začinite solju i paprom).
Smjesi postupno dodavajte krušne mrvice ili krupicu ili brašno i miješajte smjesu rukama da se sastojci dobro povežu - da dobijete jednoličnu masu.
Trebate dobiti relativno čvrstu smjesu od koje ćete oblikovati popečke.
Potrebna količina mrvica/krupice/brašna ovisno o tome koliko ste ocijedili kupus/kelj, meni obično treba više od 100 g «suhih sastojaka» (najčešće upotrebljavam pšeničnu krupicu). U smjesu možete umijesiti i (napola usitnjene) zobene pahuljice.
Pripremljenu smjesu ostavite da odstoji oko pola sata.
Od smjese oblikujte popečke. Uvaljajte ih u mrvice ili brašno ili krupicu.
Ovaj put moja varijanta je malo «unaprijeđena»: dio popečaka uvaljala sam u pomiješani svijetli i tamni sezam, a dio u zobene pahuljice.
Popečke stavljajte na zagrijanu masnoću i pržite sa svake strane na laganoj vatri da porumene.
Vec dugo se spremam probati heljdu na neki drugi nacin, osim u vidu brasna. Evo idealne prilike - popecci izgledaju odlicno. Hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgledaju,tj u tvom su stilu.Hvala ti za korisne savete koje ostavljas na mom blogu,veliki pozz draga!
OdgovoriIzbrišiJasna;
OdgovoriIzbrišiprobaj:)
vera;
Hvala:)