U originalu (u časopisu Tajne kuhinje, prosinac 1997.) ovo je «Kolač od mrkve», valjda zato što se u smjesu stavljaju 3 velike naribane mrkve (iako sadrži još i ananas, jabuku,…).
Ja ne volim mrkvu. Ni u slanim ni u slatkim jelima. Ne mogu se pohvaliti da sam u stanju «raspoznati» ima li mrkve u nekom biskvitu, ali kad znam da je ima, nastojim izbjeći taj kolač.
Ukoliko ne znam da ima mrkve u kolaču, probam ga, ali još nisam naišla na takav kolač s mrkvom koji bi mi se sviđao. Prema dosadašnjim iskustvima, uvijek kad sam pojela neki kolač s mrkvom – ja sam zaključila da se meni kolač ne sviđa i prije nego su mi rekli da u tom kolaču ima mrkve.
Moja mama je, dok sam bila mala, radila nekakve kuglice od mrkve: bile su narančaste i uvaljane u kristal šećer: te kuglice spadaju na listu najgorih kolača koje sam jela.
I tako, ovo, u mojoj izvedbi, nije kolač s mrkvom.
Vjerojatno je čudno što sam uopće radila ovaj kolač, budući da ne volim sastojak po kojem je nazvan cijeli kolač. Ali u receptu se upotrebljava i ananas iz kompota: radila sam već neke biskvite s ananasom (koji volim) i ti kolači su zaista bili sočni. Zato me zanimalo koliko je ovaj «biskvit» sočan.
A što se mrkve tiče: ono što mi se ne sviđa, uvijek mogu zamijeniti ili izbaciti iz recepta:)
Igrom slučaja, na raspolaganju sam imala jabuke. Jabuke nisu adekvatna zamjena za mrkvu, ali ionako nisam ciljala na to da mrkvu doslovno zamijenim nečim, nego sam, eto tako, upotrijebila još 2 jabuke, da se nađu:) da popunim «praznine» u biskvitnoj smjesi;D
Dakle, u originalu se upotrebljavaju 3 velike mrkve i 1 velika jabuka - ja sam upotrijebila 3 velike jabuke (bez mrkve:DDD
Ne znam kakav je kolač u varijanti s mrkvom, ali ovaj moj je definitivno sočan, to nije jedan od onih biskvitno-suhonjavih kolača. Moja varijanta je vjerojatno još i sočnija, zato što nisam upotrijebila mrkve, nego jabuke (uz ananas koji kolaču ionako daje sočnost).
Što se šećera tiče, ne upotrebljavam smeđi šećer pa sam uz šećer u prahu upotrijebila bijeli šećer kristal.
U smjesu se još dodaju orasi i grožđice. Ja ne volim ni orahe ni grožđice, pa orahe nisam uopće upotrijebila, a umjesto grožđica upotrijebila sam suhi ananas (čini mi se da dobro paše uz onaj iz kompota; ali moglo bi i neko drugo suho voće).
Sastojci
3 jaja
200 g šećera u prahu
100 g smeđeg šećera (ili bijelog šećera kristala)
250 ml ulja (suncokretovog; ja sam upotrijebila biljno)
250 g ananasa iz kompota, ocijeđenog, narezanog na kockice
3 velike naribane jabuke (ili 3 velike naribane mrkve i 1 velika naribana jabuka)
250 g oštrog brašna
50 g kokosovog brašna
2 čajne žlice sode bikarbone (ukupno 10ak g)
1 čajna žlica praška za pecivo (oko 5 g)
1 čajna žlica cimeta
na vrhu noža muškatnog oraščića
75 g kockica suhog ananasa (ili grožđice)
(100 g nasjeckanih oraha)
Izmiksajte obje vrste šećera s jajima. Polako dodavajte ulje i izmiksajte.
Dodajte ananas, naribane jabuke (ili 3 mrkve i 1 jabuku) pa promiješajte kuhačom.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, kokosovo brašno, sodu, prašak i začine pa sve kuhačom umiješajte u gornju smjesu. Dodajte sitno nasjeckani suhi ananas (ili grožđice i nasjeckane orahe).
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite, ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 60-80 min. Ako odozgo jako potamni, pokrijte folijom.
Kolač ostavite da se hladi 10ak min. u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.
I sa izmenama u receptu ovaj kuglof deluje fantastično. I ja spadam u one koje često nešto izmene u receptu i to je OK.
OdgovoriIzbrišiŠteta što nisu uporebila šargarepu. Ovo je recept za klasičan Carrot cake i fenomenalan je. Moj je jako sličan ovome i obožavam ga. Šargarepa se uopšte ne može detektovati ona da slatkoću finu. A radim ga sa kremom od krem sira, prah šećera i par kapi limuna i narandže. Jedam mi je od omiljenih!
OdgovoriIzbrišimoja svekrva radi nesto slicno i kolac je fin. nije sad da padnes u nesvijest od ljepote ali je sasvim ok. probaj s mrkvom iduci put jer se ona od svih sastojaka ni ne osjeti. ja bih recimo izbacila ananas jer ga nikako ne volim (osim svjezeg narezanog) ni u slatkim a pogotovo u slanim jelima. kad mi uvale sok od ananasa u cocktaile meni je odmah mucno i zato prije nego sto narucim nekim cocktail pitam da li ga ima u njemu...
OdgovoriIzbrišiNa mojem blogu te čeka nagradica pa ju preuzmi! :)) A ja ću preuzet recept za ovaj neobičan kuglof! :)
OdgovoriIzbrišiOdlično! Volim ovakve kolače, sočne i ako uz to ne zahtjevaju previše vremena za izradu, savršeno :)
OdgovoriIzbrišiVidi se po samoj fotografiji da je sočan.Ja takodje volim biskvite sa ananasom i znam da tu nema greske sto se tiče sočnosti i mekoće.
OdgovoriIzbrišiZora;
OdgovoriIzbrišiHvala:) Ja si ne mogu pomoći, praktički uvijek nešto promijenim.
Jelena;
U receptu (u spomenutom časopisu) kolač se izvana prematuje nekakvom kremom od sira. Budući da ja nikako ne volim sir u slatkim jelima, nije bilo teoretske šanse da ja kolač izvana mažem s tim.
Nisam u stanju detektirati mrkvu u biskvitima, ali takvi biskviti meni imaju nekakav čudnjikav okus, skoro pa gorkast (meni je inače mrkva, pogotovo kad ju zagrizem sirovu - odurno gorka:(
Nemam namjeru probati varijantu s mrkvom, ova s "jabukama i ananasom" je u redu, ali iskreno govoreći, to nije tip kolača kakve volim.
Snjezana;
Ne volim mrkvu, ni za jabukama baš nisam luda - pa je meni ananas jedino što mi se od sastojaka sviđa:)
Lilly;
Hvala:) Dolazim po nagradu:)
neah;
Ja ne radim često ovakve kolače, ali nekad, iz znatiželje... pogotovo ako imam potrebu odmah u startu nešto mijenjati, probam:)
vera;
slažem se:)
zvuci fino! dobra je i ova ideja sa zamjenom grožđica za suhi ananas (pošto grožđice posebno ne obožavam, no uvijek stavljam ako recept traži); ja bih možda još samo zamijenila suncokretovo ulje za maslinovo :)
OdgovoriIzbrišip.s. lijepa ti je forma za kugluf
mojamediteranskakuhinja;
OdgovoriIzbrišiJa ne volim grožđice i najčešće ih izbacim iz recepta (ako se radi o nekom "običnom biskvitu" ili kremi). Ali kad se radi o kolaču koji nije "obični biskvitni", nego o nekoj varijanti "kolača sa suhim voćem" - onda grožđice zamijenim nečim. Nisam ljubitelj suhog voća, ali donekle mi se sviđaju suhi ananas, šljive i višnje.
Nisam ljubitelj maslinovog ulja, a ni suncokretovo ne volim u kolačima - draže mi je biljno.
Da, forma za kuglof je simpatična, ali problem je što je malih dimenzija (u usporedbi s ostalima koje imaam) - pa je uvijek puna na vrh, a tijekom pečenja (ovisno o receptu, tj. količini smjese) smjesa se napuhne i daleko iznad ruba:(
Very nice post. I definitely appreciate this website. Stick with it! 메이저사이트
OdgovoriIzbrišiYou ought to be a part of a contest for one of the finest blogs online. I'm going to highly recommend this web site! 토토사이트
OdgovoriIzbriši