Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 11. 2010.

Sočni kuglof od ananasa

U originalu (u časopisu Tajne kuhinje, prosinac 1997.) ovo je «Kolač od mrkve», valjda zato što se u smjesu stavljaju 3 velike naribane mrkve (iako sadrži još i ananas, jabuku,…).

Ja ne volim mrkvu. Ni u slanim ni u slatkim jelima. Ne mogu se pohvaliti da sam u stanju «raspoznati» ima li mrkve u nekom biskvitu, ali kad znam da je ima, nastojim izbjeći taj kolač.

Ukoliko ne znam da ima mrkve u kolaču, probam ga, ali još nisam naišla na takav kolač s mrkvom koji bi mi se sviđao. Prema dosadašnjim iskustvima, uvijek kad sam pojela neki kolač s mrkvom – ja sam zaključila da se meni kolač ne sviđa i prije nego su mi rekli da u tom kolaču ima mrkve.

Moja mama je, dok sam bila mala, radila nekakve kuglice od mrkve: bile su narančaste i uvaljane u kristal šećer: te kuglice spadaju na listu najgorih kolača koje sam jela.

I tako, ovo, u mojoj izvedbi, nije kolač s mrkvom.

Vjerojatno je čudno što sam uopće radila ovaj kolač, budući da ne volim sastojak po kojem je nazvan cijeli kolač. Ali u receptu se upotrebljava i ananas iz kompota: radila sam već neke biskvite s ananasom (koji volim) i ti kolači su zaista bili sočni. Zato me zanimalo koliko je ovaj «biskvit» sočan.

A što se mrkve tiče: ono što mi se ne sviđa, uvijek mogu zamijeniti ili izbaciti iz recepta:)

Igrom slučaja, na raspolaganju sam imala jabuke. Jabuke nisu adekvatna zamjena za mrkvu, ali ionako nisam ciljala na to da mrkvu doslovno zamijenim nečim, nego sam, eto tako, upotrijebila još 2 jabuke, da se nađu:) da popunim «praznine» u biskvitnoj smjesi;D

Dakle, u originalu se upotrebljavaju 3 velike mrkve i 1 velika jabuka - ja sam upotrijebila 3 velike jabuke (bez mrkve:DDD

Ne znam kakav je kolač u varijanti s mrkvom, ali ovaj moj je definitivno sočan, to nije jedan od onih biskvitno-suhonjavih kolača. Moja varijanta je vjerojatno još i sočnija, zato što nisam upotrijebila mrkve, nego jabuke (uz ananas koji kolaču ionako daje sočnost).

Što se šećera tiče, ne upotrebljavam smeđi šećer pa sam uz šećer u prahu upotrijebila bijeli šećer kristal.

U smjesu se još dodaju orasi i grožđice. Ja ne volim ni orahe ni grožđice, pa orahe nisam uopće upotrijebila, a umjesto grožđica upotrijebila sam suhi ananas (čini mi se da dobro paše uz onaj iz kompota; ali moglo bi i neko drugo suho voće).


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
3 jaja
200 g šećera u prahu
100 g smeđeg šećera (ili bijelog šećera kristala)
250 ml ulja (suncokretovog; ja sam upotrijebila biljno)
250 g ananasa iz kompota, ocijeđenog, narezanog na kockice
3 velike naribane jabuke (ili 3 velike naribane mrkve i 1 velika naribana jabuka)
250 g oštrog brašna
50 g kokosovog brašna
2 čajne žlice sode bikarbone (ukupno 10ak g)
1 čajna žlica praška za pecivo (oko 5 g)
1 čajna žlica cimeta
na vrhu noža muškatnog oraščića
75 g kockica suhog ananasa (ili grožđice)
(100 g nasjeckanih oraha)



Izmiksajte obje vrste šećera s jajima. Polako dodavajte ulje i izmiksajte.

Dodajte ananas, naribane jabuke (ili 3 mrkve i 1 jabuku) pa promiješajte kuhačom.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, kokosovo brašno, sodu, prašak i začine pa sve kuhačom umiješajte u gornju smjesu. Dodajte sitno nasjeckani suhi ananas (ili grožđice i nasjeckane orahe).

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite, ulijte smjesu.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 60-80 min. Ako odozgo jako potamni, pokrijte folijom.

Kolač ostavite da se hladi 10ak min. u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.


Broj komentara: 11:

  1. I sa izmenama u receptu ovaj kuglof deluje fantastično. I ja spadam u one koje često nešto izmene u receptu i to je OK.

    OdgovoriIzbriši
  2. Šteta što nisu uporebila šargarepu. Ovo je recept za klasičan Carrot cake i fenomenalan je. Moj je jako sličan ovome i obožavam ga. Šargarepa se uopšte ne može detektovati ona da slatkoću finu. A radim ga sa kremom od krem sira, prah šećera i par kapi limuna i narandže. Jedam mi je od omiljenih!

    OdgovoriIzbriši
  3. moja svekrva radi nesto slicno i kolac je fin. nije sad da padnes u nesvijest od ljepote ali je sasvim ok. probaj s mrkvom iduci put jer se ona od svih sastojaka ni ne osjeti. ja bih recimo izbacila ananas jer ga nikako ne volim (osim svjezeg narezanog) ni u slatkim a pogotovo u slanim jelima. kad mi uvale sok od ananasa u cocktaile meni je odmah mucno i zato prije nego sto narucim nekim cocktail pitam da li ga ima u njemu...

    OdgovoriIzbriši
  4. Na mojem blogu te čeka nagradica pa ju preuzmi! :)) A ja ću preuzet recept za ovaj neobičan kuglof! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično! Volim ovakve kolače, sočne i ako uz to ne zahtjevaju previše vremena za izradu, savršeno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Vidi se po samoj fotografiji da je sočan.Ja takodje volim biskvite sa ananasom i znam da tu nema greske sto se tiče sočnosti i mekoće.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zora;
    Hvala:) Ja si ne mogu pomoći, praktički uvijek nešto promijenim.

    Jelena;
    U receptu (u spomenutom časopisu) kolač se izvana prematuje nekakvom kremom od sira. Budući da ja nikako ne volim sir u slatkim jelima, nije bilo teoretske šanse da ja kolač izvana mažem s tim.
    Nisam u stanju detektirati mrkvu u biskvitima, ali takvi biskviti meni imaju nekakav čudnjikav okus, skoro pa gorkast (meni je inače mrkva, pogotovo kad ju zagrizem sirovu - odurno gorka:(
    Nemam namjeru probati varijantu s mrkvom, ova s "jabukama i ananasom" je u redu, ali iskreno govoreći, to nije tip kolača kakve volim.

    Snjezana;
    Ne volim mrkvu, ni za jabukama baš nisam luda - pa je meni ananas jedino što mi se od sastojaka sviđa:)

    Lilly;
    Hvala:) Dolazim po nagradu:)

    neah;
    Ja ne radim često ovakve kolače, ali nekad, iz znatiželje... pogotovo ako imam potrebu odmah u startu nešto mijenjati, probam:)

    vera;
    slažem se:)

    OdgovoriIzbriši
  8. zvuci fino! dobra je i ova ideja sa zamjenom grožđica za suhi ananas (pošto grožđice posebno ne obožavam, no uvijek stavljam ako recept traži); ja bih možda još samo zamijenila suncokretovo ulje za maslinovo :)
    p.s. lijepa ti je forma za kugluf

    OdgovoriIzbriši
  9. mojamediteranskakuhinja;
    Ja ne volim grožđice i najčešće ih izbacim iz recepta (ako se radi o nekom "običnom biskvitu" ili kremi). Ali kad se radi o kolaču koji nije "obični biskvitni", nego o nekoj varijanti "kolača sa suhim voćem" - onda grožđice zamijenim nečim. Nisam ljubitelj suhog voća, ali donekle mi se sviđaju suhi ananas, šljive i višnje.

    Nisam ljubitelj maslinovog ulja, a ni suncokretovo ne volim u kolačima - draže mi je biljno.

    Da, forma za kuglof je simpatična, ali problem je što je malih dimenzija (u usporedbi s ostalima koje imaam) - pa je uvijek puna na vrh, a tijekom pečenja (ovisno o receptu, tj. količini smjese) smjesa se napuhne i daleko iznad ruba:(

    OdgovoriIzbriši
  10. Very nice post. I definitely appreciate this website. Stick with it! 메이저사이트

    OdgovoriIzbriši
  11. You ought to be a part of a contest for one of the finest blogs online. I'm going to highly recommend this web site! 토토사이트

    OdgovoriIzbriši