Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

13. 12. 2010.

Adventski kiš sa suhim voćem

Ne držim se u potpunosti Oetkerovog recepta , ali držim ga se u dovoljnoj mjeri da i ova moja varijanta može proći pod taj famozni kiš.
U originalu, za nadjev upotrebljava se vinjak. Nemam baš naviku kupovati alkoholna pića za «po doma» jer obično u dnevnom boravku («primaćoj sobi») u tzv. «buffetu» (koji se kod nas tradicionalno izgovara kao što se i piše «bufet») - imamo «alkohola» koji smo dobili na poklon.
Od alkoholnih pića kupujem jedino rum za kolače i žesticu koju ja volim: viski, votku i tekilu (kupujem ih ukoliko mi ih nitko nije duže vrijeme poklonio, pa sam «ispraznila» zalihu iz «bufeta»).
Zbog nedostatka vinjaka, najprije sam u kolač htjela staviti šeri, ali skužila sam da ni njega nemam doma. Zatim sam htjela upotrijebiti rum, al´ njega sam imala samo par kapi.
Naposljetku, u kolač sam stavila viski (očito nam nitko već duže vrijeme nije poklonio ni vinjak ni šeri,… (sad znate što vam je činiti:DDDD a pri kraju sam i sa zalihama viskija:)))
Ako ne želite upotrijebiti alkohol u nadjevu, ne morate, ali suho voće bi ipak trebalo namočiti da «omekša» (možete ga namočiti u nekakvom soku ili čaju).
Za nadjev, potrebna je tzv. mješavina začina za tzv. spekulacijus kekse. Ja nisam oduševljene ni takvim keksima, ni takvim začinima, pa se nisam ni trudila kupiti taj sastojak. Doma sam imala nekakav paketić začina za medenjake, pa sam stavila 1 čajnu žlicu toga.


Image and video hosting by TinyPic

Nadjev
500 g suhog voća (šljive, višnje, smokve, brusnice, marelice, grožđice, ananas, mango,…)
150 ml vinjaka (ili viskija, ili nekog drugog alkoholnog pića) ili nekakvog soka
1 prašak za puding od čokolade
375 ml mlijeka
100 g šećera
120 g kiselog vrhnja
1-2 čajne žlice začina za spekulacijus kekse (ili za medenjake)
1 jaje

Tijesto
200 g brašna
na vrhu noža praška za pecivo
100 g margarina/maslaca
1 vanilin šećer
50 g šećera
3 žlice vinjaka ili mlijeka
+
25 g badema narezanih (nasjeckanih) na listiće


Za nadjev, suho voće narežite na manje komade, stavite ga u staklenku, prelijte vinjakom, voće pritišćite žlicom da sve bude zbijeno i da se moči (staklenku zatvorite poklopcem). Ostavite sve da odstoji preko noći.

Sutradan, 75 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding.
300 ml mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. Smjesu premjestite u posudu za miksanje, pokrijte ju folijom i ostavite puding da se ohladi.


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi.
Lim namastite pa dno i stranice obložite tijestom, nabockajte ga vilicom, odrežite višak tijesta koji visi preko ruba. Po dnu posipajte nasjeckane bademe.
Aluminijsku foliju natrgajte na trake širine 3-4 cm. Trake poredajte po ruba kalupa pa ih pritisnite da drže tijesto na mjestu: uz rub kalupa, da tijekom pečenja ne spuzne.
Lim s tijestom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15ak min. S pečenog tijesta skinite trake folije i ostavite da se ohladi.
Kolač sam pekla u kalupu promjera 26 cm, sa stranicama visine 4 cm.


Ohlađeni puding izmiksajte da bude gladak pa mu dodajte kiselo vrhnje, 50 g šećera, vanilin šećer, začin i jaje. Sve dobro izmiksajte pa žlicom umiješajte oko ¾ voća koje se močilo preko noći.
Smjesu ravnomjerno rasporedite na ohlađeno tijesto. Preostalu ¼ suhog voća «dekorativno» rasporedite odozgo po nadjevu (ja nisam to suho voće tako dijelila na dva dijela: ja sam sve voće umiješala u puding).

Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ga oko pola sata.

Pečeni kolač ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja.

Prije posluživanja kolač možete posipati šećerom u prahu i ukrasiti bademima.


Broj komentara: 7:

  1. Hola, me gustan las recetas de tus dulces y tu blog , espero compartir las mias saludos desde VIGO ESPAÑA .MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogo dobar,verovatno ima naziv asventski zbog Božića,,,

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno izgleda, ma kako da se zove.
    Kod vas je zimsko doba pa se pravljenje ovakvih kolaca i ocekuje. Na sta se ja grozim je, da tradicija nalaze pravljenje takvih kolaca i u Australiji, gdje je 35*C+ i gdje svjezeg voca (i povrca) ima napretek preko cijele godine.

    OdgovoriIzbriši
  4. Postujem osobe, koje nisu sablonskog stila, ja isto volim da pravim iz vise recepta jedan recept.
    Super izgleda i veliki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tvoji postovi su mi jako zabavni, a i recepti su dobri. Imam i ja neku prastaru Oetkerovu knjigu s kolačima, možda je i ovaj recept iz nje?! Jedino što zaista nikada, ali nikada ne radim i neću, a to je stavljanje pudinga u kolače. Znači, moram naći zamjenu!

    OdgovoriIzbriši
  6. garlutti;
    Thank you:)

    vera;
    Da, iako mi se baš i ne čini da je ovo nešto karakteristično za advent. Zbog suhog voća, može proći kao "zimski" kolač, ali ovo s adventom mi je prenapuhano.

    Jasna;
    Već sam pisala da uglavnom ne volim kolače koji se "kod nas" tradicionalno spremaju za Božić, ili Uskrs,... Prisilim se napraviti par vrsta tih nekih tradicionalnih, a sebi radim kremaste kolače (sa svježim voćem:) Zavidim ti što je kod tebe sad ljetno vrijeme, ne volim zimu i uopće se ne veselim svim onim silnim zimskim gadostima.

    Surac;
    Slažem se. Pozdrav!

    Aleksandra1234;
    Hvala:)

    Κάθαρσις kaže;
    Ne znam ima li tog recepta u nekoj Oetkerovoj kuharici, nemam naviku kupovati kuharice. Ni prije pojave Interneta ih nisam kupovala (kupovala sam časopise), a otkad postoji Internet, nemam više potrebu kupovati ni časopise ni kuharice. Ponekad kupim neki časopis, ali odavno ne kupujem časopise svaki mjesec, a kamoli svaki tjedan.

    Nisam baš neki ljubitelj pudinga, ali volim ga u kolačima.
    Ne znam što bi moglo poslužiti kao zamjena za puding. Jedna moja kolegica ne voli pudinge, pa onda u kolač stavlja škrob ili brašno i to u kombinaciji s vanilin šećerom za puding od vanilije, ili s kakaom za puding od čokolade. Meni to nema smisla, jer kupovni prašak za puding nije ništa drugo nego jedna vrsta škroba s dodacima koji kreiraju okus. Ja ne vidim u čemu ona tu "profitira" upotrebljavajući "obični Gustin" ili "obično brašno" umjesto kupovnog pudinga.

    OdgovoriIzbriši