Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

29. 12. 2010.

Pužići i pletenica s nadjevom od luka i paprike

Mala opaska, neki su me pitali - kad radim dizane pužiće/ružice» - zašto ih ne stavljam na lim da budu udaljeni jedna od drugog, nego ih «zguram» u manju posudu za pečenje pa onda doslovno «srastu» za vrijeme pečenja?
Moja iskustva s dizanim tijestom govore mi da dizana tijesta imaju vlastitu volju i rastu u svim mogućim smjerovima, tj. nikad ne znam kako i u kojem smjeru će rasti i kako će «finalni proizvod» izgledati – ali sigurna sam u jedno: tijesto neće rasti u smjeru u kojem bih ja htjela! Probala sam raditi neke vrste (nadjevenih) pužića/ružica (i slična peciva ) tako da ih poslažem u lim, udaljene jedan od drugog… - ajmeeeeeeeeeeeeee! Ti pužići su se širili u svim mogućim smjerovima, na kraju su bili nenormalno «deformirani», i tako su se raširili da su ličili na palačinke!
Zato sam odustala od toga da ih slažem na lim udaljene jedan od drugog.
Vidjela sam na tv, kad u nekoj reklami reklamira kvasac onda se rade peciva (pužići, ružice…) od dizanog tijesta i sva peciva su potpuno ista: istog oblika, iste veličine… - meni to s dizanim tijestom ne uspijeva.
Jednom sam na tv vidjela u nekoj kuharskoj emisiji da je neki kuhar radio neke dizane pužiće/ružice: tijesto je narolao, narezao ga na komade/pužiće i onda je te pužiće okomito složio na lim - u metalne obruče! Ti pužići su se pekli u tim obručima i naravno da su svi bili iste veličine i istog oblika!
Gledala sam u trgovinama, ali nisam nigdje vidjela takve obruče. Budući da nemam potrebnu «opremu» ja se niti ne trudim raditi «pužiće/ružice» - ja sve složim u lim za pečenje i to sve lijepo sraste zajedno i onda pužiće odvajam/režem nožem!


Image and video hosting by TinyPic

Nadjev
400 g crvenog luka
oko 250 g crvene paprike (svježe ili pečene)
2 žlice koncentrata rajčice
1-2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (po želji)
pola čajne žlice kumina
sol, papar
slatka crvena mljevena paprika
100 g tvrdog naribanog sira (Gauda…)

Tijesto
375 g glatkog brašna
1 paketić Dr Oetker Garant kvasca (ili oko pola paketića običnog suhog kvasca)
1 čajna žlica soli
2 žlice ulja
2 žlice koncentrata rajčice
oko 170 ml vode


Za nadjev, luk i svježu papriku očistite i nasjeckajte na sitnije kockice.
U tavi zagrijte žlicu ulja pa dodajte luk i papriku i kratko ih popržite. Zatim dodajte kumin i koncentrat rajčice pa sve pržite na srednjoj temperaturi oko 10 min. (da tekućima ispari i da povrće omekša, ali pazite da se ne raskaši – vrijeme prženja ovisi o tome na koliko velike kocke ste ga narezali). Zatim dodajte začinsko bilje te pikantno začinite slatkom paprikom, solju i paprom. Ostavite nadjev da se ohladi.
Ohlađeni nadjev podijelite na dva dijela i u jedna dio umiješajte sitno narezanu suhu rajčicu i natrganu Mozzarellu, a u drugi dio sitno narezane masline i narezanu Fetu.

U originalu, upotrebljava se svježa paprika, ja je sad nemam pa upotrebljavam pečenu papriku. Luk sam pržila sam, a pečenu narezanu papriku dodala sam tek na kraju da se zagrije. Naravno, upotrijebila sam kupovnu pečenu papriku (zar vam ja ličim na nekoga tko sam sprema zimnicu?; malo sutra!).

Za tijesto s Garant kvascem, u posudu stavite brašno, Garant kvasac, sol, ulje, koncentrat rajčice i hladnu vodu. Mikserom ili rukama zamijesite tijesto, po potrebi dodajte još vode, mijesite ga oko 2 min.
Odmah ga razvaljajte u pravokutnik veličine 50 cm x 25 cm.
Ravnomjerno rasporedite nadjev i posipajte ga naribanim sirom. Tijesto narolajte s duže strane i dobivenu rolu narežite na komade debljine oko 2 cm. Pužiće okomito (prerezana strana okrenuta prema gore, tj. dolje) poslažite u lim obložen papirom za pečenje.
Ostavite ih da odstoje 15 min. na sobnoj temperaturi, a onda ih stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Ako upotrebljavate obični svježi ili suhi kvasca, kad zamijesite tijesto, ostavite ga da se digne, pa tek tada krenite na nadijevanje tijesta i izradu pužića.



A sada, praktički ista stvar na drugi način...

Pikantna pletenica s nadjevom od luka i paprike

Prije par mjeseci sam u kulinarskom časopisu Lisa: Čarolija okusa vidjela recept za dizanu pletenicu sa nadjevom od mljevenog mesa. Taj nadjev nije me nimalo privlačio, ali svidjela mi se ideja o nadjevenoj pikantnoj pletenici. Ne znam u kojem broju Lise je bio taj recept i nije mi se dalo tražiti ga, ali sjećam se principa izrade i sjećam se da se u nadjevu kombiniraju Feta sir, Mozzarella, masline, suhe rajčice… Nakon što sam par puta radila pužiće prema maloprije navedenom receptu, ovaj put odlučila sam napraviti pikantnu pletenicu s nadjevom od luka i paprike.
U dotičnom receptu u Lisi se, koliko se sjećam, ne radi tijesto s Garant kvascem, ali radi se nekakvo dizano tijesto – pa vi možete napraviti kakvo god hoćete! Ja sam i ovo tijesto radila s Garant kvascem jer mi se sviđa.


Image and video hosting by TinyPic

Nadjev
400 g crvenog luka
oko 250 g crvene paprike (svježe ili pečene)
2 žlice koncentrata rajčice
1-2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (po želji)
pola čajne žlice kumina
sol, papar
slatka crvena mljevena paprika
+
50 g sušenih rajčica
100 g Mozzarelle
50 g maslina
100 g Feta sira

Tijesto
500 g glatkog brašna
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca (ili 1 paketić običnog suhog kvasca)
1 čajna žlica soli
3 žlice ulja
oko 250 ml vode


Za nadjev, luk i svježu papriku očistite i nasjeckajte na sitnije kockice.
U tavi zagrijte žlicu ulja pa dodajte luk i papriku i kratko ih popržite. Zatim dodajte kumin i koncentrat rajčice pa sve pržite na srednjoj temperaturi oko 10 min. (da tekućima ispari i da povrće omekša, ali pazite da se ne raskaši – vrijeme prženja ovisi o tome na koliko velike kocke ste ga narezali). Zatim dodajte začinsko bilje te pikantno začinite slatkom paprikom, solju i paprom. Ostavite nadjev da se ohladi.

Ako upotrebljavate pečenu papriku, dodajte ju tek na kraju i sve kratko ugrijte.

Za tijesto s Garant kvascem, u posudu stavite brašno, Garant kvasac, sol, ulje, koncentrat rajčice i hladnu vodu. Mikserom ili rukama zamijesite tijesto, po potrebi dodajte još vode, mijesite ga oko 2 min.
Odmah ga podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate u pravokutnik i svaki dio nadjenite jednim nadjevom.
Svako tijesto posebno narolajte. Dobivene rolice prerežite na pola - okomito po dužini (po sredini). Po jednu «prerezanu polovicu» rolice s nadjevom od Mozzarelle i  «prerezanu polovicu» rolice s nadjevom od Fete ispletite zajedno kao pletenicu. Isto učinite i s preostalom «prerezanom polovicom» rolice s nadjevom od Mozzarelle i  «prerezanom polovicom» rolice s nadjevom od Fete.
Obje pripremljene pletenice položite u lim obložen papirom za pečenje.
Ostavite ih da stoje 15 min. na sobnoj temperaturi, a onda ih stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Ako upotrebljavate obični svježi ili suhi kvasca, kad zamijesite tijesto, ostavite ga da se digne, pa tek tada krenite na nadijevanje tijesta i izradu pletenica.



Broj komentara: 5:

  1. Dakle, bijeli Božić izmislili su, vjerojatno, protestanti i katolici koji žive u Evropi i Americi gdje zimi pada snijeg. Jer, kako bajka kaže, Isus se ipak rodio u krajevima gdje je u zimi hladno, ali os snijega nema ni s. Dijelim s tobom to nevoljenje snijega. I ja bih bila sasvim sretna da ga nikada nema. A bijele vjenčanice su ušle u modu tek s kraljicom Victoriom, prije se vjenčavalo u sasvim normalnoj odječi. Isto protestantski običaj. Guran samo zato jer nosi lovu (iznajmljena vjenčanica stoji preko 5000kn, pa ti misli!). A recepti su jako dobri, sviđa mi se da si malo skrenula puževe u slane vode!

    OdgovoriIzbriši
  2. Cao Sanela,
    Mozda se brkam gde mi nije mesto, posto slavim Bozic po starom kalendaru, ali kao sto rece Κάθαρσις, zbog snega u vreme Bozica i bele boje koja u ovom delu sveta ima siboliku cistote i nevinosti, vrlo je lako povezano Isusovo rodjenje sa savrsenom cistotom snega (ne pricam o ovim nasim gradskim bljuzgavim Bozicima lol)Meni je sasvim logican naziv "Beli Bozic" Ovde stajem, da ne krenem u neku vecu filozofiju :))
    U ovim receptima si spojila moje omiljine sastojke - sir i papriku :)

    Puzici su ti odlicni i ako mogu da posavetujem ...
    Mozes slobadno da motas rolat, pa ga stavi na kratko u zamrzivac. Onda iseci nozem tanke puzice i redjaj slobodno sa razmakom. Sto su ti deblji parcici, to je veca sansa da se izvitoperi testo prilikom pecenja. Ovaj savet je za slucaj da te nesto pukne da probas opet varijantu sa razvdajanjem :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Sanela zelim ti sve najlepse u Novoj 2011.god, jos puno lepih recepata i druzenja!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    OdgovoriIzbriši