Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
5 žlica (maslinovog) ulja
250 ml mlake vode
Nadjev
1 patlidžan
+
za pesto:
pola vezice peršinovog lišća
1-2 češnja češnjaka
3 žlice (maslinovog) ulja
20 g (poprženih) pinjola ili oraha
30 g naribanog parmezana
sol, papar
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
Patlidžan operite, narežite na 0,5 cm debele ploške, posolite ih i ostavite da stoje 20ak min. Zatim ocijedite vodu koju su ploške ispustile i obrišite ih papirnatim ubrusom.
U tavi zagrijte 2-3 žlice ulja i na njemu popržite ploške, s jedne i druge strane.
Peršinovo lišće operite i obrišite. Usitnite ga u blenderu zajedno s češnjakom, orasima i uljem, «miksajte» da se sastojci povežu (smjesa ne mora biti posve glatka). Na kraju umiješajte parmezan i začinite solju i paprom.
Lim obložite papirom za pečenje (ja sam upotrijebila okrugli lim promjera 30 cm).
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik (debljine oko 7-8 mm).
Premažite ga pestom i po njemu posložite ploške patlidžana. Sve zarolajte, počevši s duže strane.
Dobivenu «roladu» narežite na 3-4 cm debele ploške i okomito ih složite u lim (prerezana strana dolje, odnosno gore).
Pužiće ostavite na toplom da se dižu oko pola sata.
Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40ak min.
Iskreno me oduševljavaš! Kao i svi oni koji žive u svom filmu, bez obzira na kojekakve mode, zahtjeve i slično. To cijenim: budi svoj! Tako i ti s tim pužićima! Već sam pomislila, po naslovu, evo Sanele s tjesteninom (pužići) i umakom od patlidžana i pesta. Kad' tamo, vire poznati pužići. Moram priznati, ova slana varijanta mi se vrlo sviđa.
OdgovoriIzbrišiza razliku od tebe mi veoma volimo patlidžan :) ovaj tvoj recept ću nadam se jednog dana isprobati, jer mi se čini odličan.
OdgovoriIzbriši