Ne tako davno, radila sam Krustadu od dunja, prema receptu za Krustadu od jabuka. Ovo je varijanta s bundevom, svodi se na isto kao i varijanta s dunjama jer sam se držala istog recepta. Ipak, upotrijebila sam manje nadjeva od bundeve (nego što navodim u receptu) - jer nisam imala dovoljno bundeve. A i šlaga sam upotrijebila manje: imala sam nešto šlaga koji mi je ostao od ukrašavanja (jedne druge) torte, pa sam ga natrpala na ovu krustadu (baš ga i nije bilo dovoljno, ali nije mi se dalo miksati drugi).
Kolač sam radila u kalupu promjera 26 cm, pa sam ovaj put odmah u startu smanjila količinu sastojaka za tijesto jer ako radim količinu iz originalnog recepta ostane mi puno tijesta (a i ovako mi ga je bilo previše).
Tijesto
150 g oštrog brašna
75 g hladnog margarina
50 g šećera kristala
prstohvat soli
na vrhu noža praška za pecivo
2-3 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
400 g pečene, samljevene narančaste bundeve (pirea od bundeve)
20 g maslaca
šećer
na vrhu noža cimeta
1 žlica pekmeza od marelice/breskve
Krema
500 ml mlijeka
120 g šećera kristala
1 prašak za puding od vanilije
2 jaja
Za premazivanje
izmiksani šlag (slatko vrhnje)
Za tijesto, listiće hladnog margarina vrhovima prstiju «zamijesite» s brašnom da dobijete mrvice. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto; kiselo vrhnje dodavajte prema potrebi. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Rashlađeno tijesto razvaljajte (oko 4 mm debljine) na pobrašnjenoj podlozi.
Ja tijesto pečem u okruglom kalupu primjera 26 cm s «rebrastim» stranicama visine 4 cm.
Razvaljano tijesto stavite u namašteni kalup, obložite i stranice kalupa, odrežite višak tijesta koji visi preko ruba. Dno nabockajte vilicom.
Aluminijsku foliju natrgajte na trake širine 3-4 cm.
Trake poredajte po ruba kalupa, pa ih pritisnite da drže tijesto na mjestu: uz rub kalupa, da tijekom pečenja ne spuzne.
Tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ga 20ak min. S pečenog tijesta skinite trake folije i ostavite da se ohladi.
Za ovaj nadjev potrebno je oko 400 g pirea od pečene bundeve. Nemam pojma koliko svježa bundeva mora biti velika/teška da na kraju dobijete potrebnu količinu pirea (koliko ukupne težine bundeve otpada na koru i onaj gnjecavi dio s košticama?).
Bundevu prepolovite, narežite ju na veće komade (šnite, kao kad režete lubenicu), odstranite sredinu s košticama.
Komade bundeve poslažite na lim obložen papirom za pečenje (mesnati dio prema gore, tj. strana s korom dolje).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da bundeva omekša (oko 1 sat).
Vrijeme pečenja ovisi o veličini komada (a čini mi se i o vrsti bundeve?). Probajte je li meso dovoljno mekano.
Pečenu bundevu ostavite da se ohladi.
Odstranite koru i potamnjele dijelove. 400 g očišćenog bundevinog mesa sameljite u multipraktiku u glatki pire.
U loncu rastopite maslac, dodajte pire od bundeve, šećer (količina po želji) i cimet. Kuhajte na laganoj vatri, miješajte, pazite da ne zagori, smjesa treba biti gusta i glatka.
Maknite smjesu s vatre, dodajte pekmez, dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Za kremu, pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte oko 100 ml mlijeka i jaja, dobro promiješajte pjenjačom.
400 ml mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte pripremljenu smjesu da se zgusne kao puding.
Kremu ulijte u drugu posudu i prekrijte folijom, ostavite da se ohladi.
Ohlađeno tijesto prvo premažite hladnim nadjevom od bundeve, a onda na to razmažite ohlađenu kremu. Odozgo premažite izmiksanim šlagom.
Krema od pudinga bi trebala biti dovoljno čvrsta da po njoj možete razmazati šlag, ali kao nije, stavite kolač u hladnjak, pa šlag razmažite po kremi kad se ona dovoljno stvrdne.
Kolač dobro rashladite prije posluživanja (ostavite ga u hladnjaku 5-6 sati).
Volim kolace sa bundevom.Dopada mi se ovaj tvoj,jer je kremast.Super!!Pozz
OdgovoriIzbrišiMaja;
OdgovoriIzbrišiJa nisam ljubitelj bundeve, ali ovaj kolač mi se sviđa jer je kremast:)