Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

23. 12. 2010.

Krustada od bundeve

Ne tako davno, radila sam Krustadu od dunja, prema receptu za  Krustadu od jabuka. Ovo je varijanta s bundevom, svodi se na isto kao i varijanta s dunjama jer sam se držala istog recepta. Ipak, upotrijebila sam manje nadjeva od bundeve (nego što navodim u receptu) -  jer nisam imala dovoljno bundeve. A i šlaga sam upotrijebila manje: imala sam nešto šlaga koji mi je ostao od ukrašavanja (jedne druge) torte, pa sam ga natrpala na ovu krustadu (baš ga i nije bilo dovoljno, ali nije mi se dalo miksati drugi).
Kolač sam radila u kalupu promjera 26 cm, pa sam ovaj put odmah u startu smanjila količinu sastojaka za tijesto jer ako radim količinu iz originalnog recepta ostane mi puno tijesta (a i ovako mi ga je bilo previše). 


Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
150 g oštrog brašna
75 g hladnog margarina
50 g šećera kristala
prstohvat soli
na vrhu noža praška za pecivo
2-3 žlice kiselog vrhnja

Nadjev
400 g pečene, samljevene narančaste bundeve (pirea od bundeve)
20 g maslaca
šećer
na vrhu noža cimeta
1 žlica pekmeza od marelice/breskve

Krema
500 ml mlijeka
120 g šećera kristala
1 prašak za puding od vanilije
2 jaja

Za premazivanje
izmiksani šlag (slatko vrhnje)



Za tijesto, listiće hladnog margarina vrhovima prstiju «zamijesite» s brašnom da dobijete mrvice. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto; kiselo vrhnje dodavajte prema potrebi. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Rashlađeno tijesto razvaljajte (oko 4 mm debljine) na pobrašnjenoj podlozi.
Ja tijesto pečem u okruglom kalupu primjera 26 cm s «rebrastim»  stranicama visine 4 cm.
Razvaljano tijesto stavite u namašteni kalup, obložite i stranice kalupa, odrežite višak tijesta koji visi preko ruba. Dno nabockajte vilicom.
Aluminijsku foliju natrgajte na trake širine 3-4 cm.
Trake poredajte po ruba kalupa,  pa ih pritisnite da drže tijesto na mjestu: uz rub kalupa, da tijekom pečenja ne spuzne.
Tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite ga 20ak min. S pečenog tijesta skinite trake folije i ostavite da se ohladi.


Za ovaj nadjev potrebno je oko 400 g pirea od pečene bundeve. Nemam pojma koliko svježa bundeva mora biti velika/teška da na kraju dobijete potrebnu količinu pirea (koliko ukupne težine bundeve otpada na koru i onaj gnjecavi dio s košticama?).

Bundevu prepolovite, narežite ju na veće komade (šnite, kao kad režete lubenicu), odstranite sredinu s košticama.
Komade bundeve poslažite na lim obložen papirom za pečenje (mesnati dio prema gore, tj. strana s korom dolje).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da bundeva omekša (oko 1 sat).
Vrijeme pečenja ovisi o veličini komada (a čini mi se i o vrsti bundeve?). Probajte je li meso dovoljno mekano.

Pečenu bundevu ostavite da se ohladi.
Odstranite koru i potamnjele dijelove. 400 g očišćenog bundevinog mesa sameljite u multipraktiku u glatki pire.

U loncu rastopite maslac, dodajte pire od bundeve, šećer (količina po želji) i cimet. Kuhajte na laganoj vatri, miješajte, pazite da ne zagori, smjesa treba biti gusta i glatka.
Maknite smjesu s vatre, dodajte pekmez, dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Za kremu, pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte oko 100 ml mlijeka i jaja, dobro promiješajte pjenjačom.
400 ml mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte pripremljenu smjesu da se zgusne kao puding.
Kremu ulijte u drugu posudu i prekrijte folijom, ostavite da se ohladi.


Ohlađeno tijesto prvo premažite hladnim nadjevom od bundeve, a onda na to razmažite ohlađenu kremu. Odozgo premažite izmiksanim šlagom.
Krema od pudinga bi trebala biti dovoljno čvrsta da po njoj možete razmazati šlag, ali kao nije, stavite kolač u hladnjak, pa šlag razmažite po kremi kad se ona dovoljno stvrdne.

Kolač dobro rashladite prije posluživanja (ostavite ga u hladnjaku 5-6 sati).



2 komentara:

  1. Volim kolace sa bundevom.Dopada mi se ovaj tvoj,jer je kremast.Super!!Pozz

    OdgovoriIzbriši
  2. Maja;
    Ja nisam ljubitelj bundeve, ali ovaj kolač mi se sviđa jer je kremast:)

    OdgovoriIzbriši