Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

03. 12. 2010.

Pužići s patlidžanom i pestom


Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
5 žlica (maslinovog) ulja
250 ml mlake vode

Nadjev
1 patlidžan
+
za pesto:
pola vezice peršinovog lišća
1-2 češnja češnjaka
3 žlice (maslinovog) ulja
20 g (poprženih) pinjola ili oraha
30 g naribanog parmezana
sol, papar


Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
Patlidžan operite, narežite na 0,5 cm debele ploške, posolite ih i ostavite da stoje 20ak min. Zatim ocijedite vodu koju su ploške ispustile i obrišite ih papirnatim ubrusom.
U tavi zagrijte 2-3 žlice ulja i na njemu popržite ploške, s jedne i druge strane.
Peršinovo lišće operite i obrišite. Usitnite ga u blenderu zajedno s češnjakom, orasima i uljem, «miksajte» da se sastojci povežu (smjesa ne mora biti posve glatka). Na kraju umiješajte parmezan i začinite solju i paprom.
Lim obložite papirom za pečenje (ja sam upotrijebila okrugli lim promjera 30 cm).

Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik (debljine oko 7-8 mm).
Premažite ga pestom i po njemu posložite ploške patlidžana. Sve zarolajte, počevši s duže strane.
Dobivenu «roladu» narežite na 3-4 cm debele ploške i okomito ih složite u lim (prerezana strana dolje, odnosno gore).
Pužiće ostavite na toplom da se dižu oko pola sata.
Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40ak min.


2 komentara:

  1. Iskreno me oduševljavaš! Kao i svi oni koji žive u svom filmu, bez obzira na kojekakve mode, zahtjeve i slično. To cijenim: budi svoj! Tako i ti s tim pužićima! Već sam pomislila, po naslovu, evo Sanele s tjesteninom (pužići) i umakom od patlidžana i pesta. Kad' tamo, vire poznati pužići. Moram priznati, ova slana varijanta mi se vrlo sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  2. za razliku od tebe mi veoma volimo patlidžan :) ovaj tvoj recept ću nadam se jednog dana isprobati, jer mi se čini odličan.

    OdgovoriIzbriši