Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 12. 2010.

Irski kolač sa suhim voćem i viskijem

Ovo nije jedan od onih biskvitnih ili dizanih, relativno «suhonjavih» kolača sa suhim voćem (tipa Stollen/voćni kruh itd.).

Ovaj kolač je čista suprotnost suhonjavim kolačima: toliko je natopljen i sočan, da je praktički gnjecav. Izrada nije komplicirana, ali recimo da je proces pripreme «dugotrajan»: prvo se voće moči 2 dana, pa se tek onda peče kolač, pa onda on mora odstajati 3-4 dana – teoretski, kolač je spreman za jelo tek nakon tjedan dana.

Nisam ljubitelj takvih kolača, ali malo za promjenu… :)

Dotični recept imam u papirnatom izdanju njemačkog časopisa «Brigitte», a sad sam vidjela da ga ima i u online varijanti.

Kolač definitivno ne spada među «najjeftinije» i potrebna je hrpa sastojaka, ali kombinaciju i omjer sastojaka možete prilagoditi svojim mogućnostima.

Među sastojcima se navodi: 50 g kandirane narančine kore, 50 g kandirane limunove kore, 200 g kandiranih trešanja, 400 g suhog voća – upotrijebila sam i narančinu i limunovu koru, ali kandirane trešnje nikad ne upotrebljavam: umjesto njih upotrijebila sam ukupno 600 g suhog voća.
Možete upotrijebiti bilo koje suho voće: šljive, višnje, ananas, mango, papaju, marelice, grožđice, smokve,…

Nadalje, potrebno je 200 g nasjeckanih lješnjaka i 100 g nasjeckane čokolade. Ja ne volim orašaste plodove pa ne upotrebljavam lješnjake: stavila sam ukupno 200 g nasjeckane čokolade.
Umjesto lješnjaka možete staviti i neke druge orašaste plodove.

Dakle, sastojke možete zamijeniti nekim drugim sastojcima, a ako nešto i izbacite, ili stavite nečega malo manje nego treba, ostalih sastojaka ima više nego dovoljno, pa kolač definitivno neće biti «siromašan».


Što se marcipana tiče, za ovakve kolače ja upotrebljavam tzv. marcipan za jelo («desertni») koji je preliven čokoladom. U trgovinama se taj marcipan nalazi na policama s čokoladom, jer nije namijenjen izradi kolača, nego spada među slatkiše. Obično je pakovan kao prutić od 100 g (ima i od 60-90 g, ovisno o proizvođaču) i cijena mu je (u zagrebačkim supermarketima) obično 5 -10 kn po komadu (ali ima ga i po 15 kn, ovisno o proizvođaču, trgovini/marži). U ovakvim slučajevima, ne smeta što je taj marcipan preliven čokoladom, to neće pokvariti okus kolača:) A što se samog marcipana tiče, on nije ništa drugačiji od onog «slastičarskog» (može biti razlika u omjeru i upotrebi sastojaka, ali to se događa i kad se usporede dva slastičarska marcipana različitih proizvođača).
Tzv. «slastičarski» marcipan u (velikim) trgovinama stoji na policama s potrepštinama za izradu kolača, nije preliven čokoladom, namijenjen je izradi slastica/ukrasa. U Zg. može se naći marcipan proizvođača Schwartau, pakiran po 200 g, cijena mu je oko 30 kn.


Kolač treba peći u kalupu za kuglof/vijenac. Kalup sam namastila i pobrašnila (nisam probala posipati kalup mljevenim orasima jer ih ne volim).
Kad se moj pečeni, zalijani kolač ohladio, nastali su problemi – nije se dao istresti iz kalupa. Ja sam kalup uronila u sudoper pun vruće vode i to je tako stajalo oko 5 min. Nakon toga uspjela sam istresti kolač, iako ne baš glatko, mjestimično je na kalupu ostao tanak sloj «zapečene» korice kolača. Ali sve u svemu, kolač je poprilično dobro izgledao, pa nisam paničarila (ionako na kolač još ide i glazura).
Možda bi bilo dobro kalup obložiti papirom ili folijom, pa papir/foliju namastiti i pobrašniti/posipati mljevenim orasima…


Nadalje, ohlađeni kolač treba omazati samo čokoladom rastopljenom na pari (s «većim» udjelom kakaa, barem 60%, tzv. kuverturom)

Dakle, na kolač nemojte stavljati glazure koje se inače stavljaju na (kremaste) kolače koji se čuvaju u hladnjaku; tj. glazure u kojima se kombiniraju mlijeko, šećer, vrhnje, maslac, ulje… – kako bi glazura bila mekana, tj. da ne puca prilikom rezanja, iako je kolač bio u hladnjaku.

U ovom slučaju glazura treba biti čvrsta/tvrda da čuva vlagu u kolaču. A kolač ionako treba čuvati na sobnoj temperaturi (eventualno u hladnijoj prostoriji, ali ne u hladnjaku) - pa ne bi trebalo biti problema s rezanjem (ja ih nisam imala; ali ako čokolada baš puca, možete uroniti nož u vruću vodu).

Prije nego se glazura na kolaču stvrdne, treba ga ukrasiti kandiranim voćem i orašastim plodovima. Ja ne običavam po glazuri keljiti orašaste plodove jer ih ne volim, nego po čokoladnoj glazuri posipam još i nasjeckanu čokoladu - čokolade nikad previše:DDD

U receptu se navodi i da se kolač ne mora premazati čokoladnom glazurom, ali u tom slučaju ga treba prekriti krpom natopljenom viskijem – kako bi zadržao vlagu; nisam to isprobala.

Gotov kolač treba spremiti u kutiju s poklopcem. Ja nemam odgovarajuću kutiju pa kolač spremam u plastičnu vrećicu. Tako spremljen kolač, navodno, može trajati mjesec dana, ali mi smo brzo završili s njim, pa ne znam koliko zaista može stajati:)


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
50 g kandirane narančine kore
50 g kandirane limunove kore
400 g suhog voća i 200 g kandiranih trešanja (ili 600 g suhog voća: šljive, višnje, ananas, mango, papaja, marelice,…)
250 ml viskija
200 g nasjeckanih lješnjaka (ili drugih orašastih plodova) i 100 g nasjeckane čokolade (ili «samo» 200 g nasjeckane čokolade – kao u mojem slučaju:)
100 g marcipana
200 g šećera
200 g mekanog margarina/maslaca
5 jaja
200 g brašna
2 žlice kakaa
1 čajna žlica praška za pecivo
prstohvat soli
na vrhu noža mljevenog kardamona
na vrhu noža mljevenog đumbira
pola čajne žlice cimeta
sitno ribana kora 1 naranče
sitno ribana kora 1 limuna

Za kalup
masnoća
mljeveni orasi ili brašno

Za natapanje pečenog kolača
100 ml viskija
100 ml kuhane, ohlađene crne kave

Za premazivanje
200 g čokolade za kuhanje s većim udjelom kakaaa
orašasti plodovi, kandirane trešnje, nasjeckana čokolada,… za ukras


Kandiranu koru naranče i limuna te suho voće sitno nasjeckajte. Stavite ih u odgovarajuću staklenku, pa zalijte s 250 ml viskija, tiskajte odozgo žlicom da bude «zbijeno». Staklenku zatvorite i ostavite 2 dana (48 sati) na sobnoj temperaturi (ne trebate to ni miješati ni tresti).

Ako namjeravate upotrijebiti kandirane trešnje – njih nemojte stavljati u ovu staklenku s viskijem, one idu direktno u biskvitnu smjesu.


Nakon 2 dana…

Čokoladu nasjeckajte (i orašaste plodove, ako ih upotrebljavate; a ako koristite i kandirane trešnje, njih preplovite).

Marcipan narežite na kockice.

Pomiješajte brašno, prašak, sol i kakao.

Mekani margarin kremasto izmiksajte sa šećerom. Zatim naizmjence dodavajte mješavinu brašna i jedno po jedno jaje.

Nakon toga dodajte začine i naribanu koru limuna i naranče.

Na kraju kuhačom umiješajte nasjeckanu čokoladu (orašaste plodove i kandirane trešnje – ako ih upotrebljavate), marcipan, te kandiranu narančinu i limunovu koru i suho voće zajedno s viskijem u kojem se sve močilo.

Kalup za kuglof/vijenac (oko 2- 2,5 l zapremnine) namastite i pobrašnite ili posipajte mljevenim orasima. Ulijte smjesu.

Možda bi bilo dobro kalup obložiti folijom ili papirom za pečenje, a foliju/papir namastiti i pobrašniti ili posipati mljevenim orasima.

Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite oko 70 min. (80 min. trebalo bi svakako biti dovoljno.)

Vrući kolač odmah nabockajte štapićem i prelijte viskijem pomiješanim s kavom.

Kolač ostavite da se potpuno ohladi u kalupu (najbolje preko noći).

Ohlađeni kolač istresite iz kalupa.
Ako se kolač neda istresti, kalup uronite u vruću vodu i ostavite 5-10 min. Nakon toga bi se kolač trebao dati izvaditi…

Na pari otopite čokoladu i njome omažite kolač. Po želji, prije nego se glazura stvrdne, kolač ukrasite orašastim plodovima, kandiranim trešnjama, nasjeckanom čokoladom, …

Kad se glazura potpuno stvrdne, kolač stavite u odgovarajuću kutiju s poklopcem (ili ga zavežite u plastičnu vrećicu). Ostavite ga na hladnijoj sobnoj temperaturi 3-4 dana da se okusi prožmu.

Tada je kolač spreman za degustaciju:D

Na kolač ne morate stavljati glazuru, možete ga prekriti krpom natopljenom viskijem, i tako spremiti u kutiju ili plastičnu vrećicu i ostaviti da stoji 3-4 dana.


S glazurom ili bez nje kolač može stajati oko mjesec dana (spremljen u kutiju ili plastičnu vrećicu) na hladnijoj sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku).


Image and video hosting by TinyPic


Broj komentara: 6:

  1. Hvala ti na ovom receptu i potrebnim info gdje se što može nabaviti. Jako mi se sviđa jer, eto, ne moram pasti s nogu dan-dva prije Božića, već mogu nešto napraviti praktički danas. Super.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj ovo izgleda tako rustikalno:) Sviđa mi se što može dugo stajati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sastojci su mi savršeni, kolač odlično izgleda, a ja bih sada tako rado ocijenila okus :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim ovakve kolače, mada nisam ljubitelj marcipana, ali pored svih ostalih sastojaka mislim da se marcipan tu i ne oseti. Baš lepo izgleda.Što se tiče kalupa ja ih uvek obložim nakvašenim papirom za pečenje, baš da ne bih imala problem koji si ti imala.

    OdgovoriIzbriši
  5. ja doslovno obožavam ovakve kolače i ovaj mi je savršen ! Super recept, super kolač, pravim ga sigurno !!

    OdgovoriIzbriši
  6. Κάθαρσις;
    Da, ovaj kolač može se napraviti ranije.
    U usporedbi s onim silnim suhonjavim "biskvitnim kruhovima" meni se ovaj kolač sviđa:)

    Rena;
    Hvala:)

    neah;
    Meni se sviđaju sastojci u ovoj mojoj varijanti. Što se okusa tiče, nama se svidio. Da imam kolača, pozvala bih te na degustaciju, ali odavno smo ga pojeli:)))

    Shacky;
    Ja nekim čudom obožavam marcipan, a mljevene/nasjeckane bademe u biskvitu ili kremi ne mogu smisliti(a jasno mi je da je marcipan u biti napravljen od mljevenih badema i šećera). Sama sebi ne mogu objasniti zašto obožavam marcipan, a inače orašaste plodove uopće ne volim.
    U kalup sam trebala staviti papir ili foliju - u ovom kalupu je to barem moguće. Imam još i kalup za kuglof koji ima jako izražene (duboke) "rebraste" izbočine/udubine (koje su svojstvene kalupu za kuglof). U taj kalup je teško staviti papir ili foliju jer to strši na sve strane - jednom sam zbog papira u kalupu napravila tako "deformirani" i čudni biskvitni kuglof - to nije izgledalo nimalo normalno.

    Branka;
    Probaj:)

    OdgovoriIzbriši