Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

21. 12. 2010.

Tigar torta i varijacija na temu

Ne znam zašto se ovakve torte zovu «Tigar torte». One koje sam vidjela (uključujući i ovu moju) meni više liče na nešto što bi se moglo nazvati «Leopard torta» (iako, leopard ima tamne točke na svijetloj podlozi, a ne obrnuto).

Nemam iskustva s ovakvim tortama. Par puta radila sam kolač na «ovu foru»: kocke biskvita u kremi, ali taj kolač nema veze s tzv. Tigar tortom. Zato sam izradi torte pristupila kao da pišem disertaciju.
Po Internetu ima hrpa recepata. Pritom je zanimljivo da je krema u svima manje-više ista, ali biskviti su totalno različiti. Pa tako ima biskvita sa 10, 7 ili 5 jaja. Ja sam najviše proučavala one s 5 jaja – a i među njima ima ogromnih razlika. U nekima na 5 jaja ide 5 žlica šećera, 5 žlica brašna i prašak, tj. mlijeko i ulje se ne upotrebljavaju, u drugima na 5 jaja ide «veća količina mlijeka i ulja» pa se samim time povećava i količina šećera i brašna i to na čak 20ak žlica (!). Nije baš isto kad se biskvit od 5 jaja radi s 5 ili 25 žlica brašna.
Prilikom odabira biskvita koji ću raditi odlučila sam se za znanstvenu «eci-peci-pec metodu».

Krema je u svakom receptu manje-više ista, iako i tu ima razlika. Najviše sam proučavala kreme koje se rade od 500 ml mlijeka, a onda na tu količinu mlijeka, ovisno o receptu, mogu ići 3 žlice šećera, 6 žlica šećera ili 300 g šećera itd. Odlučila sam se za 6 žlica šećera.
Što se žumanjaka tiče, u kremu uglavnom idu 4 žumanjka iako ima recepata u koje idu i 4 cijela jaja. Ja sam se odlučila za varijantu s 4 žumanjka.

Sam proces izrade kreme je donekle sličan u svim receptima, iako ima razlika s obzirom na «trenutak» kada se koji sastojak dodaje u kremu (žumanjci, margarin, čokolada…). Pa tako se u nekim receptima od mlijeka, brašna i šećera skuha krema pa onda u kuhanu kremu idu sirovi žumanjci, a u drugim receptima  i žumanjci se kuhaju u smjesi. Ja sam se odlučila za tu varijantu s kuhanjem žumanjaka. Margarin, čokoladu i orahe dodala sam na kraju.

Kad je u pitanju rezanje biskvita, u većini recepata piše da se biskvit reže/trga na komade/kocke i pomiješa s kremom. Meni se ta varijanta nije sviđala. Našla sam jedan recept u kojem piše da komade biskvita treba slagati u lim i zalijevati kremom – odlučila sam se držati tog naputka.

Moglo bi se reći da je moja varijanta torte sinteza nekoliko recepata koje sam proučavala:
Tigar torta 1, Tigar torta 2, Tigar torta 3, Tigar torta 4, Tigar torta 5, Popara torta, itd.  To nisu svi recepti za tzv. «Tigar tortu», po Internetu ih možete naći još par, a neki nose i sasvim druge nazive.
No, evo i moje varijante...


Tigar torta

Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
5 jaja
15 žlica šećera
15 žlica mlijeka
15 žlica ulja
15 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema
500 ml mlijeka
6 žlica šećera
2 žlice brašna
4 žumanjka
100 g čokolade
250 g margarina/maslaca
200 g mljevenih oraha (lješnjaka)
2 žlice ruma

Premazivanje
izmiksani šlag


Za biskvit, izmiksajte cijela jaja sa šećerom pa onda umiksajte i ulje. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom i mlijeko.

Lim obložite papirom za pečenje.
Papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. Pecite oko pola sata (probajte čačkalicom je li biskvit pečen). Ako biskvit prebrzo potamni, pokrijte ga aluminijskom folijom.

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Narežite ga na ploške/komade željene veličine.

Image and video hosting by TinyPic

Biskvit sam pekla u limu 36 cm x 24 cm.
Ohlađeni biskvit bio je visok oko 4 cm. Odlučila sam ga rezati na tanke ploške debljine 7-8 mm. A dužinu komada prilagodila sam po potrebi – dok sam ih slagala u lim i zalijevala kremom, neke sam rezala na 5-6 cm duge komade, neke na 8-9 cm duge komade itd.


Za kremu, žumanjke izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašno i 2-3 žlice mlijeka, izmiješajte da nema grudica.
Ostatak mlijeka zakuhajte pa dodajte smjesu od žumanjaka i kuhajte na laganoj vatri, miješajući, da se zgusne kao puding.
Maknite s vatre pa dodajte nasjeckanu čokoladu i na listiće narezani margarin, miješajte da se sastojci rastope i povežu  u glatku smjesu. Na kraju umiješajte orahe i rum.

Kalup za tortu/kolače (ili zdjelu okruglog dna)  obložite papirom za pečenje ili folijom.
Ja sam koristila kalup za tortu promjera 24 cm.

Na dno kalupa gusto, jednu do druge, polegnite ploške biskvita i premažite ih s 3-4 žlice tople kreme. Ostale ploške slažite ukoso/okomito/nepravilno u kalup, naslanjajte jedne na druge i između njih ulijevajte toplu kremu.

Ako kolač radite u kalupu za tortu ili u  zdjeli okruglog dna, ne morate na dno prvo složiti ploške biskvita – možete ih složiti odozgo na «nadjev» pa kad stvrdnuti kolač istresete iz kalupa (tj. okrenete ga)  ta strana s ploškama bit će  dolje – kolač će «stajati» na tim ploškama.


Ako vam ostane kreme, prelijte ju odozgo. Sve malo pritisnite dlanovima.
Tortu ostavite u hladnjaku preko noći (oko 8 sati).

Sutradan tortu izvadite iz kalupa.

Premažite ju izmiksanim šlagom i ukrasite po želji.



:)
Par tjedana kasnije došla sam na ideju da napravim «sličnu» tortu, na kraju je od toga svega proizašla neka mješavina Tigar torte i tzv. Gloria torte.
Viđala sam svakakve recepte za Gloria tortu, u globalu, to je motana/(na)rolana torta od izrezanih «traka» žutog biskvita i tamne kreme (izgledom podsjeća i na tzv. Klavir kolač/tortu).
Radila sam jednom Gloria tortu po receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, ali meni se taj recept nikako ne sviđa. Već par godina imam pripremljen recept za Gloria tortu s internetskih stranica Dr Oetkera, ali nikako da dođe na red da ju isprobam. Jednom će i ona doći na red…

Za ovu tortu napravila sam isti biskvit kao u prethodnom receptu, ali pekla sam ga u manjem limu (da bude viši). Kremu sam radila po receptu za ovu Tigar tortu, ali pola mjere (upotrijebila sam prašak za puding jer doma nisam imala gustina).

Krema iz prvog recepta meni se uopće ne sviđa jer sadrži mljevene orašaste plodove (koje ja ne volim). Ali krema iz drugog recepta mi se jako svidjela:)



Varijacija na temu Tigar torte i motane Gloria torte

Image and video hosting by TinyPic

Image and video
 hosting by TinyPic

Biskvit
5 jaja
15 žlica šećera
15 žlica mlijeka
15 žlica ulja
15 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema
600 ml mlijeka
2,5 – 3 vrećice praška za puding od čokolade (ili 100 g gustina)
10 žlica šećera
2 žlice kakaa
150 g čokolade za kuhanje
185 g mekanog margarina/maslaca
1 rum šećer

Ukrašavanje
izmiksani šlag


Za biskvit, izmiksajte cijela jaja sa šećerom pa onda umiksajte i ulje. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom i mlijeko.

Lim obložite papirom za pečenje.
Papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. Pecite oko pola sata (probajte čačkalicom je li biskvit pečen). Ako biskvit prebrzo potamni, pokrijte ga aluminijskom folijom.

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Biskvit sam pekla u limu 34 cm x 21 cm, bio je visok oko 5 cm.

Za kremu, u lonac stavite 450 ml mlijeka i 8 žlica šećera, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding, 2 žlice šećera i kakaom. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi oko 5 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi.
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu.
Možete umiksati i rum šećer ili žlicu ruma.


Hladni biskvit okomito narežite na tanke ploške (debljine oko 7 – 10 mm).

Image and video hosting by TinyPic


Jednu plošku biskvita tanko premažite kremom pa ju narolajte s kreće strane. Dobivenu «rolicu» postavite da stoji na sredini pladnja obloženog papirom za pečenje.
Sljedeću plošku biskvita tanko premažite kremom i omotajte ju oko «rolice» na pladnju: na isti način premažite svaku plošku biskvita i motajte ju oko već složenih ploški.

Image and video hosting by TinyPic

Ovisno o tome koliko veliku (kojeg promjera) tortu želite, možete sve ploške omotati na taj način  i onda ih stegnite obručem (možete ga napraviti od folije, papira za pečenje, kartona,…).

Image and video hosting by TinyPic

Ja nisam bila načisto s tim kako veliku tortu namjeravam napraviti, ali počela sam ju raditi na podlošku promjera 24 cm.

Dakle, motala sam ploške na podlošku da je «promjer torte» prelazio 24 cm (tj. namotane ploške prelazile su rub podloška promjera 24 cm).
Onda sam oko njih stavila metalni obruč, i na taj način sam ih «zgurala» u taj kalup, da budu gusto «zbijene» (tj. pazila sam da ploški biskvita ima dovoljno kako bi bile dobro «zgurane»i «stisnute» kad stavim obruč; kako obruč ne bi bio samo labavo stavljen oko njih).

Ostalo mi je 8-9 ploški biskvita i nešto kreme.
Taj ostatak kreme razmazala sam odozgo po torti, te sam u nju utisnula još par ploški (nisam potrošila sve ploške biskvita).

Image and video hosting by TinyPic

Tortu stavite u hladnjak preko noći.

Sutradan tortu izvadite iz kalupa, omažite ju šlagom, ukrasite po želji (npr. posipajte ju nasjeckanom čokoladom).

Kad sam tortu izvadila iz kalupa, okrenula sam ju da «stoji» na onim ploškama biskvita koje sam poslagala odozgo po kremi.

Image and video hosting by TinyPic

Ali to nije obavezno, takva «baza» nije potrebna; kako rekoh, možete sve ploške omotati jedne oko drugih i tako napraviti tortu promjera oko 26 cm. To ovisi i o tome pečete li biskvit u većem ili manjem limu, tj. koliko će biti širok/dugačak, a koliko visok.




Broj komentara: 8:

  1. i meni više malo vuče na leoparda.. kako god da je, meni se sviđa. volim biskvit i čokoladu, tako da za mene ne bi bilo greške sa ovom tortom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. odlicno su ti ispale obje, a u okus mislim da ne treba sumnjati, di je cokolada to je to:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh ima tu dosta i posla ali čini mi se da se trud isplati. Volim sve čokoladne kombinacije tako da je ovo baš po mom ukusu. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Andrea, pa meni se bas cini da je to o.k. trota sto se tice utrosenog vremena. Toliko bi ti vremena trebali i da napravis biskvit i kremu. Jedino me malo brine ovo punjenje tj. filanje. Kakav sam ja antitalent za prostor kod mene ce to biti leopard sa svim tackama na jednoj strani i crnim izmedju tacaka na drugoj. Zapravo me slika torte i privukla da pogledam o cemu se radi i mogu reci da je super. Ovaj nacin slaganja i fotka miejanjaju totalno percepciju torte. Da je torta napravljena od istog materijala, ali 'normalno' ne bi mi uopce bila interesantna, a ovako cu je vjerovatno probati cim pojedemo ono brdo sitnih kolaca za Bozic.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fiiino...Sjecam se nekadasnje 'klavir torte' koja se radila po istom principu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa to svako doda svoj naziv i to onda bude kao novi recept. Klasika. :) U svakom slučaju da je torta lepa i ukusna jeste. ja je nisam pravila, ali je pravi moja mama pa sam upućena. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. vidjela sam već ovakve torte no nikad se nisam odlučila napraviti ni jednu varijantu, meni se dopada kako si ti napravila i slažem se u svakom slučaju da više liči na leopard nego tigar

    OdgovoriIzbriši
  8. Shangri La Food;
    Da, i za mene je to i dalje leopard:) Prva varijanta mi se ne sviđa zbog orašastih plodova, ali druga mi je jako fina:)

    Sweet Corner;
    Hvala:) Nekome se više sviđa prva, a nekome druga:)

    Andrea;
    Slažem se:)

    melrose;
    Od istog materijala i na isti način mogla bi se napraviti i torta s vodoravnim slojevima biskvita i kreme. Pisala sam već o tome da ja nemam smisla za fotografiju/estetiku pa me zato ne privlače fotke koje su nakeljene kraj recepata i definitivno neću pogledati neki recet samo zato što je kraj njega "lijepa" fotka ili je na fotki nešto "posebno/drugačije". Sve je to stvar stava i ukusa.

    Jasna;
    Da, i ja:)

    Gaga;
    Slažem se:)

    Nina;
    Već dugo mjerkam te recepte. Ova orašasta varijanta me uopće nije privlačila, ali primijetila sam da kad netko nekamo donese takvu tortu (na obiteljsko slavlje itd.) svi se tako raspamete za tim da meni to nije normalno (odrasli čak više poblesave za tim nego djeca). Proučivši recepte, vidjela sma da nije problem to napraviti, pa kad se svima sviđa, onda ću i ja koji put napraviti takvu tortu:)

    OdgovoriIzbriši