Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

24. 01. 2011.

Parfe šarlota s jabukama















Image and video hosting by TinyPic
























Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
+
pekmez po želji

Parfe krema
3 žumanjka
70 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
15 g bijele želatine u prahu
250 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja

Ukrasni sloj od jabuka
oko 3 velike jabuke
2-3 žlice šećera
sok pola limuna
voda

Preljev
pola paketića svijetlog preljeva za torte (oko 6 g)
1 žlica šećera


Za biskvit, u posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.

Lim (38 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 10 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.


Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».


Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate  seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.
Kad se biskvit ohladi, «smanji se».  
Moj ohlađeni biskvit bio je dimenzija, oko 36 cm x  30 cm.

Po potrebi s biskvita ogulite kožicu (ja ju gulim jer mi je inače teško razmazati pekmez po biskvitu).

U nekim receptima za ovakve šarlote biskvit treba prvo narezati na komade i složiti ih jedan do drugog na pladanj - pa ih staviti u zamrzivač  da se zamrznu, a onda ih premazivati pekmezom i slagati jedan na drugi. Kad se pekmez razmazuje po smrznutim biskvitima: oni se ne mrve, lakše je njima baratati; ali ja nemam običaj zamrzavati ih.


Biskvit prerežite jednom okomito po sredini (s duže strane: 36 cm): da dobijete dva biskvita veličine 18 cm x 30 cm.

Jedan komad sasvim, sasvim  tanko premažite pekmezom i poklopite drugim biskvitom. 
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic


Tako složene biskvite prerežite okomito po sredini (na sredini duže strane: 30 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 18 cm x 15 cm).

Image and video hosting by TinyPic
 
Jedna od tih komada odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite drugi komad.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Odozgo također namažite tanki sloj pekmeza.

Tako složene biskvite stavite u hladnjak na koji sat.

I kod ovog dijela postupka neki recepti navode da je ovako naslagane i pekmezom slijepljene biskvite najbolje opet staviti u zamrzivač na koji sat – da se smrznu i onda se tako zamrznuti režu: budući da su smrznuti ne drobe se i ne mrve, lakše ih je rezati na tanke šnite.
Ja ne običavam to zamrzavati. Jest gnjavaža rezati ih ovako nezamrznute, ali ja ih režem oštrim tankim nožem i nikad nisam imala problema.


Za ukrasni sloj od jabuka, jabuke ogulite, prepolovite ih po visini i izdubite im sredinu. Narežite ih na 2-3 mm debele ploške i odmah ih stavljajte u lonac u koji ste stavili vodu, šećer i limunov sok (kako ne bi pocrnile od stajanja na zraku).
Ja u lonac (odokativno) stavim oko 700 ml vode, trebalo bi biti dosta.

Uključite štednjak i ostavite vodu s jabukama da zakuha. Zatim ih, ovisno o debljini i vrsti jabuka, kuhajte oko 1 min., tek toliko da omekšaju, nemojte ih raskuhati.

Kuhane jabuke ocijedite i ostavite (u cjedilu) da se ohlade.
Ja sam sačuvala dio tekućine u kojoj su se jabuke kuhale kako bih na njoj kasnije skuhala preljev (ali ne morate, preljev možete skuhati i na vodi).



Biskvite izvadite iz hladnjaka i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 15 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 18 cm x 7,5 cm.

Image and video hosting by TinyPic

Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 7,5 cm). 

Image and video hosting by TinyPic

Svakoj odrezanoj ploški možete sa strane pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da sve budu glatke, ravne i jednake veličine.

Image and video hosting by TinyPic


Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa. Gusto ih nagurajte jednu do druge (pazite na pravilan redoslijed: biskvit-pekmez-biskvit-pekmez, biskvit-pekmez…).

Image and video hosting by TinyPic

Na dno kalupa rasporedite preostale ploške i sve one komadiće i mrvice koji su vam ostali prilikom rezanja ploški.

Image and video hosting by TinyPic

To bi trebalo biti dovoljno kao «podloga» za tortu. Ako nemate dovoljno ploški i mrvica biskvita možete dodati koju piškotu ili keks malo namočen mlijekom (a možete i posebno ispeći tanki biskvit za dno torte, al´ meni je to u ovom slučaju suvišno).


Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Čim zakuha, maknite ju s vatre te premjestite u posudu za miksanje. Ostavite ju da se hladi 1-2  min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.

Izmiksajte slatko vrhnje ili šlag i umiksajte ga u ohlađenu smjesu.
Dobivenu kremu ulijte u kalup obložen biskvitom.

Meni je torta ljepša, ako je razina kreme niža od uokolo poredanog biskvita, čini mi se da je tako «efektnije». 

Image and video hosting by TinyPic

Ako vam se neda pripremati ovu «domaću» parfe kremu, možete upotrijebiti parfe kremu «iz vrećice» (pripremite ju prema uputama s pakovanja). Ja nemam ama baš ništa protiv tih kupovnih krema i podržavam njihovu upotrebu.


Prije nego se krema stvrdne na nju dekorativno poslažite ohlađene ploške jabuka - da izgledaju kao «latice ruže». 
Možete to složiti i ljepše, nego što sam ja.

Image and video hosting by TinyPic

Ili ih poslažite na neki drugi način…


Jedan paketić preljeva za torte (od 12 g) obično se priprema s 250 ml tekućine. Zato ja pola paketića preljeva kuham na 125 ml tekućine – ali pročitajte upute za pripremu preljeva, moguće da se tamo navode neki drugi omjeri!

Za preljev, u lončić stavite žlicu šećera, pola paketića preljeva i polako ulijte 125 ml vode (ili tekućine u kojoj su se kuhale jabuke) pa sve promiješajte pjenjačom da nema grudica.
Uključite štednjak i smjesu zagrijavajte stalno miješajući. Kad zakuha, maknite ju s vatre, ostavite da se hladi oko 1 minutu. Pomoću kista tekućim preljevom tanko premažite jabuke.

Image and video hosting by TinyPic


Tortu stavite u hladnjak na 4-5 sati.

Prije posluživanja s torte skinite obruč i odlijepite papir.

Image and video hosting by TinyPic















*Za izgled torte inspirirali su me ovaj i ovaj te ovaj recept. Ali ni biskvit ni nadjev/kremu nisam radila po tim receptima: biskvitnu koru radila sam po jednom od recepata za  roladu, a parfe krema rađena je po receptu moje mame.



Broj komentara: 7:

  1. Veliki pozdrav i sve najbolje u 2011 godini. Mesec dana bio sam na odmoru a ovde vidim svasta na blogu, super. Sarlota je fenomenalna.

    OdgovoriIzbriši
  2. prelepo! savršeno složena u obliku cveta :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršena je:)baš maštovito!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda i jako mi se sviđa što si sama radila parfe kremu. Osobno, uopće ne volim parfe torte, ali moj sin ih obožava, pa ću za sada šutjeti o ovome jer nemam vremena, ali kako mu je uskoro rođendan, s ovime bih ga mogla iznenaditi i obradovati. Minus jabuke, jer njima se neće obradovati (kao i većini muških, voće je "bez veze").

    OdgovoriIzbriši
  5. baš mi se dopada ova torta, dekoracija od jabuka je vrlo simpatična, zapamtit ću to ako mi zatreba za neku prigodu

    OdgovoriIzbriši
  6. Miodrag Surac;
    Nadam se da si se odmorio. Tebi također sve najbolje u 2011.

    Aleksandra1234;
    Hvala. Vidjela sam fotografiju tako ukrašene torte negdje na Internetu i baš mi se učinilo zgodno tako ukrasiti ovu tortu.

    Danijela;
    I ja se divim onome tko je smislio takvo ukrašavanje torti. Da nisam vidjela fotku na Internetu ja nikad ne bih došla na takvu ideju.

    Κάθαρσις;
    Ni ja ne volim parfe kremu. Ali to je jedna od onih krema koje se "tradicionalno" stavljaju na torte. Da sam isplanirala pripremu ove torte, kupila bih instant kremum ali nisma, pa sam onda "morala" napraviti ju sama.
    Ovaj put sam isprobala recept po kojem moja mama inače radi parfe kreme, nisma ga do sada isprobavala, ja radim parfe kreme po drugačijem receptu.
    Pisala sam već da ne volim jabuke, na ovoj torti su jedino zato jer mi se sviđa takva dekoracija.

    Nina;
    I ja sam negdje vidjela tako ukrašenu tortu, ali nisam se potrudila spremiti recept za tu tortu, nego sam smao zapamtila "ideju" za ružu od jabuka.

    OdgovoriIzbriši
  7. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši