Ovo je tek jedna od mnogobrojnih varijanti recepta za popečke od slanutka. Recept po kojem radim temelji se na receptu Falafel, hummus and pita bread.
Sastojci
400 g slanutka
1 veći crveni luk
4 češnja češnjaka
1 čajna žlica praška za pecivo (oko 6 g)
1 čajna žlica slatke mljevene paprike
1 čajna žlica kumina
pola čajne žlice korijendera
2 šake svježeg, sitno nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar, mljeveni čili
brašno ili krušne mrvice
Slanutak stavite u lonac i prelijte ga hladnom vodom, ostavite ga da tako stoji 18-24 sata.
Nakon 18-24 sata slanutak ocijedite, rasporedite ga na nekoliko slojeva (papirnatih) ubrusa i odozgo također rasporedite ubruse pa ga prebrišite da ne bude mokar.
Očistite obje vrste luka, stavite ih u multipraktik te ih usitnite. Zatim dodajte slanutak i opet sve zajedno usitnite/sameljite - da dobijete mrvičastu smjesu (ne treba biti glatka). Dodajte prašak, kumin, korijander, mljevenu papriku i peršinovo lišće pa sve dobro promiješajte. Začinite solju, paprom i čilijem.
Umiješajte koju žlicu krušnih mrvica ili brašna, ako je smjesa previše gnjecava.
Ako je smjesa previše suha možete dodati koju žlicu ulja i vode.
Od smjese oblikujte 20ak loptica.
Pržite ih u dovoljnoj količini zagrijane masnoće da dobiju boju sa svih strana.
Jako fino. Bas sam ovih dana sva u fazonu hummusa i leblebije :-)
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se recept, obzirom na sastojke, verujem da je ukusno...
OdgovoriIzbrišiVolim falafel, ali ga jos nisam pravila...pa , eto i prilike (recept je bas dobrodosao)
OdgovoriIzbrišiVolim falafel, radim ga slično, ako ne identično (samo umjesto pp koristim sodu bikarbonu - sumnjam da na Bliskom istoku koriste pp, ali to je isto). Odlično.
OdgovoriIzbrišiSanja;
OdgovoriIzbrišii ja ih volim:)
Zora;
probaj:)
Jasna;
probaj;
Κάθαρσις;
Nemam potrebu u svojoj kuhinji pripremati
izvorna jela po "izvornoj" recepturi (ne mislim samo na falafel). Zašto bih se držala tih (navodnih) "tradicionalnih" recepata (a po Internetu ima na tisuće recepata za sve i svašta i za većinu se tvrdi da su baš "izvorni", "starinskli" itd.).
Ja ove popečke doživljavam kao "popečke od slanutka", a to što se oni negdje mogu ili ne mogu zvati falafel (ovisno o receptu), za to me uopće nije briga, ali ostavila sam taj naziv jer se u receptu prema kojem radim to tako zove...