Sastojci
*mjerna jedinica je šalica od 200 ml
1 litra vode
5 žlica ulja
prstohvat soli
2 šalice pšeničnog griza (krupice)
1 i pol šalica pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja
+
šljive (ili marelice…)
U lonac stavite vodu i ulje pa ih zakuhajte te umiješajte sol, griz, brašno i prašak, snažno miješajte da se svi sastojci povežu (isključite štednjak).
Smjesu ostavite da se malo ohladi, a onda dodajte jaja.
Po potrebi, dodajte malo brašna, ako se tijesto previše lijepi (pričekajte da se tijesto dovoljno ohladi da ga možete dirati rukama).
Otrgnite komad tijesta, malo ga spljoštite i u sredinu zamotajte šljivu.
Ja sam za svaku knedlu uzimala 80-100 g tijesta (odokativno: nisam to vagala; zato mi knedle i jesu različite veličine).
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte knedle (ne previše odjednom: da mogu slobodno plivati). Kuhajte ih na laganoj vatri (pazite da se ne zalijepe za dno).
Probajte jesu li knedle kuhane kad isplivaju na površinu; ako nisu, možete ih još malo kuhati… (ja sam ih kuhala još 7 min.).
Kuhane knedle izvadite rupičastom žlicom. Po želji, poslužite ih prelijane masnoćom, posipane poprženim krušnim mrvicama, šećerom, cimetom…
Ja ih obozavam, ali u tudjoj izvedbi, posto moje jos nikada nisu uspjele iz nekog razloga. Tvoje bas izazovno izgledaju.
OdgovoriIzbrišiVolim ih od krumpira, ali i druge varijante su o.k. I ja sam ih prvi puta radila tek prošlo ljeto s promjenjivom srećom. Jedan recept je posve bombirao, drugi je bio tako-tako (sve od blogerica), pa sam na koncu radila neku kombinaciju hrv-eng recepta i to je još bilo nekako. Glavno da su ti dobro ispale, a i podsjetila si me da imam smrznute šljive, pa bih ih baš i mogla raditi!
OdgovoriIzbrišiNi ja ih ne volim. Deca i ne znaju šta je to, možda sam ihpravila jednom samo u svojoj kuvarskoj istoriji.Moj muž ih voli, ali je manjina. :)
OdgovoriIzbrišivolim knedle samo ako mi ih netko drugi sprema ;)
OdgovoriIzbrišisuper način si našla da si skratiš muke spremanja ih
Pravila sam knedle po tvom receptu...Uspjele (uz malu izmjenu)!
OdgovoriIzbrišiHvala Sanela (mozes pogledati zadnji objavljeni post)