Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

10. 01. 2011.

Knedle sa šljivama (od griza i brašna)


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
*mjerna jedinica je šalica od 200 ml
1 litra vode
5 žlica ulja
prstohvat soli
2 šalice pšeničnog griza (krupice)
1 i pol šalica pšeničnog  brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja
+
šljive (ili marelice…)


U lonac stavite vodu i ulje pa ih zakuhajte te umiješajte sol, griz, brašno i prašak, snažno miješajte da se svi sastojci povežu (isključite štednjak).
Smjesu ostavite da se malo ohladi, a onda dodajte jaja.

Po potrebi, dodajte malo brašna, ako se tijesto previše lijepi (pričekajte da se tijesto dovoljno ohladi da ga možete dirati rukama).

Otrgnite komad tijesta, malo ga spljoštite i u sredinu zamotajte šljivu.
Ja sam za svaku knedlu uzimala 80-100 g tijesta (odokativno: nisam to vagala; zato mi knedle i jesu različite veličine).

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte knedle (ne previše odjednom: da mogu slobodno plivati). Kuhajte ih na laganoj vatri (pazite da se ne zalijepe za dno).
Probajte jesu li knedle kuhane kad isplivaju na površinu; ako nisu, možete ih još malo kuhati… (ja sam ih kuhala još 7 min.).

Kuhane knedle izvadite rupičastom žlicom. Po želji, poslužite ih prelijane masnoćom, posipane poprženim krušnim mrvicama, šećerom, cimetom…


Broj komentara: 5:

  1. Ja ih obozavam, ali u tudjoj izvedbi, posto moje jos nikada nisu uspjele iz nekog razloga. Tvoje bas izazovno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim ih od krumpira, ali i druge varijante su o.k. I ja sam ih prvi puta radila tek prošlo ljeto s promjenjivom srećom. Jedan recept je posve bombirao, drugi je bio tako-tako (sve od blogerica), pa sam na koncu radila neku kombinaciju hrv-eng recepta i to je još bilo nekako. Glavno da su ti dobro ispale, a i podsjetila si me da imam smrznute šljive, pa bih ih baš i mogla raditi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ni ja ih ne volim. Deca i ne znaju šta je to, možda sam ihpravila jednom samo u svojoj kuvarskoj istoriji.Moj muž ih voli, ali je manjina. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. volim knedle samo ako mi ih netko drugi sprema ;)
    super način si našla da si skratiš muke spremanja ih

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravila sam knedle po tvom receptu...Uspjele (uz malu izmjenu)!
    Hvala Sanela (mozes pogledati zadnji objavljeni post)

    OdgovoriIzbriši