Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 01. 2011.

Prugasta šarlota














Svijetli biskvit
2 jaja
30 g šećera
1 vanilin šećer
40 g oštrog brašna
na vrhu noža praška za pecivo

Tamni biskvit
2 jaja
30 g šećera
1 vanilin šećer
30 g oštrog brašna
20 g kakaa
1 žlica mlijeka
na vrhu noža praška za pecivo
+
svijetli pekmez

Krama
500 ml mlijeka
3 žumanjka
150 g šećera
2 pune žlice brašna
pola čajne žlice arome vanilije
250 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
15 g želatine u prahu



Za svijetli biskvit, u posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.

Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.

Na isti način napravite i tamni biskvit.


Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».


Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate  seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.

Kad se biskviti ohlade, stisnu se, moji su tada bili dimenzija, otprilike,  32 cm x  18 cm.

Jedan biskvit sasvim, sasvim  tanko premažite pekmezom i poklopite drugim biskvitom (svejedno stavite li tamni na svijetli ili obratno). Tako složene biskvite prerežite okomito po sredini (na sredini one duže strane - da dobijete dva jednaka komada dimenzija oko 16 cm x 18 cm).
















Jedna od tih komada odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite drugi komad (vodite računa o tome da se boje pravilno izmjenjuju (tamno-svijetlo-tamno-svijetlo, a između njih je, naravno, pekmez koji treba biti u što tanjem sloju).

Image and video hosting by TinyPic


U nekim receptima za ovakve šarlote biskvite treba prvo narezati na komade i složiti ih jedan do drugog na pladanj - pa ih staviti u zamrzivač da se zamrznu, a tek onda ih premazivati pekmezom i slagati jedan na drugi. Kad se pekmez razmazuje po smrznutim biskvitima: oni se ne mrve, lakše je njima baratati; ali ja nemam običaj zamrzavati ih.

Ovaj put koristila sam svijetli pekmez (od marelice) kako se ne bi isticao. Možete upotrijebiti i tamniji pekmez, ali pitanje je koliko će doći do izražaja pokraj tamnog dijela biskvita.


Složene biskvite stavite u hladnjak na koji sat.

I kod ovog dijela postupka neki recepti navode da je ovako naslagane i pekmezom slijepljene biskvite najbolje opet staviti u zamrzivač na koji sat – da se smrznu i onda se tako zamrznuti režu: budući da su smrznuti ne drobe se i ne mrve, lakše ih je rezati na tanke šnite.
Ja ne običavam to zamrzavati. Jest gnjavaža rezati ih ovako nezamrznute, ali ja ih režem oštrim tankim nožem i nikad nisam imala problema.


Biskvite izvadite iz hladnjaka i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane - da dobijete dva jednaka komada dimenzija oko 8 cm x 18 cm (visina tih komada ovisi o tome koliko su četiri sloja biskvita debela + slojevi pekmeza).















Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 8 cm).














Svakoj odrezanoj ploški možete sa strane pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da budu glatke i ravne.


Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa pazite da se boje pravilno izmjenjuju (tamna, svijetla, tamna, itd.).

Image and video hosting by TinyPic

Ako je potrebno, rubove ploški možete malo namazati pekmezom da se lijepe jedni za druge, ali to i nije potrebno (povremeno sam zagrabila pekmeza na vrhu noža pa sam ga lagano razmazala po rubu biskvita prije nego sam na njega naslonila idući komad, ali nisam bila dosljedna u tome).

Na dno kalupa rasporedite preostale ploške i sve one komadiće i mrvice koji su vam ostali prilikom rezanja ploški.

Meni od ove mjere nikad ne ostane dovoljno ploški da bih njima mogla prekriti čitavo dno kalupa (uvijek mi fale 2-3 šnite), ali pokupim baš sve mrvice koje su se zdrobile prilikom lijepljenja biskvita, rezanja ploški itd. i to sve pobacam na dno kalupa.To bi trebalo biti dovoljno kao «podloga» za tortu. 
 Ako nemate dovoljno ploški i mrvica biskvita možete dodati koju piškotu ili keks malo namočen mlijekom (a možete i posebno ispeći tanki biskvit za dno torte, al´ meni je to u ovom slučaju suvišno).

Image and video hosting by TinyPic


Za ovu tortu radila san kremu po receptu za Ljetnu tortu. Prepolovila sam mjeru iz originalnog recepta jer bih inače imala previše kreme. Radim čvršću kremu, nego što je navedeno u receptu za Ljetnu tortu,  jer je meni inače previše gnjecava).


Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i izmiksajte. Dodajte mlijeko i vaniliju pa dobro promiješajte. Smjesu lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Kad zakuha, kuhajte ju oko 1 min. stalno miješajući, a onda ju maknite s vatre i premjestite u posudu za miksanje. Ostavite ju da se hladi oko 5 min. pa umiješajte žalatinu, miješajte da se želatina rastopi.
Posudu sa smjesom stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom smjesu da se ohladi.

Izmiksajte vrhnje ili šlag i umiksajte ga u ohlađenu smjesu.
Dobivenu kremu ulijte u kalup obložen biskvitom.

Meni je torta ljepša, ako je razina kreme niža od uokolo poredanog biskvita, čini mi se da je tako «efektnije». Ali ako netko želi da sloj kreme bude iste visine kao okolni biskvit, naravno da to može i tako napraviti (u tom slučaju treba napraviti više kreme ili uokolo poredati niže ploške biskvita).


Po želji, odozgo posipajte nasjeckanu čokoladu.














Tortu stavite u hladnjak na, otprilike, 6 sati.

Prije posluživanja s torte skinite obruč i odlijepite papir.













 


*Za izgled torte, tj. "biskvitni obruč"  inspirirali su me ovaj i ovaj te ovaj recept. Ali biskvite nisam radila po tim receptima, nego po receptu po kojem ponekad radim koru za roladu.


Broj komentara: 7:

  1. Sanela, svrati po jednu nagradicu kod mene :)

    http://mojanoblica.blogspot.com/2011/01/nagrada-3-u-1.html

    OdgovoriIzbriši
  2. Ceka te nagrada na:
    http://jasnaskitchencreations.blogspot.com/2011/01/nagrade-awards.html

    OdgovoriIzbriši
  3. Svetlana;
    hvala puno:)

    vera;
    hvala:)

    Aleksandra1234;
    hvala:)

    Jasna;
    puno hvala što si me se sjetila:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svidja mi se i kako izgleda,a i ukus!!!!!Super je:)))

    OdgovoriIzbriši