Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 01. 2011.

Falafel

Ovo je tek jedna od mnogobrojnih varijanti recepta za popečke od slanutka. Recept po kojem radim temelji se na receptu Falafel, hummus and pita bread.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
400 g slanutka
1 veći crveni luk
4 češnja češnjaka
1 čajna žlica praška za pecivo (oko 6 g)
1 čajna žlica slatke mljevene paprike
1 čajna žlica kumina
pola čajne žlice korijendera
2 šake svježeg, sitno nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar, mljeveni čili
brašno ili krušne mrvice


Slanutak stavite u lonac i prelijte ga hladnom vodom, ostavite ga da tako stoji 18-24 sata.


Nakon 18-24 sata slanutak ocijedite, rasporedite ga na nekoliko slojeva (papirnatih) ubrusa i odozgo također rasporedite ubruse pa ga prebrišite da ne bude mokar.

Očistite obje vrste luka, stavite ih u multipraktik te ih usitnite. Zatim dodajte slanutak i opet sve zajedno usitnite/sameljite - da dobijete mrvičastu smjesu (ne treba biti glatka). Dodajte prašak, kumin, korijander, mljevenu papriku i peršinovo lišće pa sve dobro promiješajte. Začinite solju, paprom i čilijem.
Umiješajte koju žlicu krušnih mrvica ili brašna, ako je smjesa previše gnjecava.
Ako je smjesa previše suha možete dodati koju žlicu ulja i vode.

Od smjese oblikujte 20ak loptica.

Pržite ih u dovoljnoj količini zagrijane masnoće da dobiju boju sa svih strana.


Broj komentara: 5:

  1. Jako fino. Bas sam ovih dana sva u fazonu hummusa i leblebije :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sviđa mi se recept, obzirom na sastojke, verujem da je ukusno...

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim falafel, ali ga jos nisam pravila...pa , eto i prilike (recept je bas dobrodosao)

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim falafel, radim ga slično, ako ne identično (samo umjesto pp koristim sodu bikarbonu - sumnjam da na Bliskom istoku koriste pp, ali to je isto). Odlično.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sanja;
    i ja ih volim:)

    Zora;
    probaj:)

    Jasna;
    probaj;

    Κάθαρσις;
    Nemam potrebu u svojoj kuhinji pripremati
    izvorna jela po "izvornoj" recepturi (ne mislim samo na falafel). Zašto bih se držala tih (navodnih) "tradicionalnih" recepata (a po Internetu ima na tisuće recepata za sve i svašta i za većinu se tvrdi da su baš "izvorni", "starinskli" itd.).
    Ja ove popečke doživljavam kao "popečke od slanutka", a to što se oni negdje mogu ili ne mogu zvati falafel (ovisno o receptu), za to me uopće nije briga, ali ostavila sam taj naziv jer se u receptu prema kojem radim to tako zove...

    OdgovoriIzbriši