Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

01. 11. 2011.

Kruh-štruce s cimetom


Nakon Puža s cimetom evo nečeg sličnog…
 



Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 žlica šećera
pola čajne žlice soli
1 žlica ulja
250-300 ml mlake vode

Nadjev
80 g margarina/maslaca
120 g šećera
2 čajne žlice cimeta


Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite glatko tijesto, mijesite ga oko 5 min., zatim ga oblikujte u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Četvrtastu posudu (oko 26 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje.

Šećer pomiješajte s cimetom.
Margarin/maslac rastopite i ostavite da se malo ohladi (pazite da se posve ne ohladi i ne stvrdne).


Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela.

Jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (oko 45 cm x 30 cm). Pomoću kista ga tanko premažite rastopljenim margarinom/maslacem i posipajte dijelom šećera. 


Pomoću stolnjaka naroljate tijesto počevši s duže strane. Dobivenu rolu okomito prerežite na pola.



Jednu rolu položite u posudu za pečenje (mjesto spoja okrenite prema dolje), malo ju «spljoštite» dlanom pa ju odozgo sasvim tanko premažite margarinom i posipajte 1 žlicom šećera pomiješanog s cimetom. 



Na tu rolu položite drugu rolu (mjesto spoja opet okrenite prema dolje),  i nju malo spljoštite. Odozgo ju tanko premažite rastopljenim margarinom. 



Oštrim nožem zarežite okomito, po sredini, do dna (dakle, kroz obje role), ali tako da na lijevoj i desnoj strani ne prerežete skroz - da se rola ne bi posve razdvojila na dvije polovice.




Ja između te i druge štruce koju ću napraviti stavim komad papira za pečenje da na srastu zajedno tijekom pečenja, ali stavljanje papira nije obavezno.

Na isti način razvaljajte drugi komad tijesta, premažite ga margarinom, posipajte šećerom s cimetom, narolajte, prerežite na dva dijela, jednu rolu stavite u posudu za pečenje, malo ju spljoštite, premažite ju rastopljenim margarinom, posipajte ostatkom šećera s cimetom, na nju stavite drugu rolu koju opet spljoštite, premažite ostatkom rastopljenog margarina i zarežite.




Vodite računa o tome da imate dovoljno margarina i šećera s cimetom za sva premazivanja i posipavanja.
Ako se rastopljeni margarin stvrdne, kratko ga ugrijte da bude maziv.


Posudu pokrijte i ostavite na toplom oko 45 min. da se štruce dignu.



Dignute štruce stavite na drugu prečku odozdo u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva (donji i gornji grijač). Kad tijesto odozgo potamni (nakon 15ak min.) pokrijte ga folijom. Štruce pecite oko pola sata. Pazite da ne zagore odozdo ili odozgo.

Pečene štruce ostavite da se ohlade na papiru na kojem su se pekle, ili eventualno na drugom komadu papira za pečenje jer moguće je da odozdo ima rastopljenog šećera (karamela) koji će se hlađenjem stvrdnuti – pa bi se štruce mogle zalijepiti za pladanj/lim itd. (a ako su na papiru za pečenje, s njega se lako daju skinuti).

Prema mojem iskustvu važno je da se štruce peku na drugoj prečki odozdo kako bi se odozdo zapekle.
Probala sam ih peći na srednjoj prečki (trećoj), ali nakon čak 45 min. pečenja tijesto je odozdo bilo blijedo. Odozgo su štruce bez problema dobile boju, ali taj put nikako nisu htjele porumenjeti odozdo.
No, to ovisi i o vašoj pećnici.




Broj komentara: 10:

  1. i ja sam nedavno radila kruh s cimetom i jako mi se sviđa ova tvoja otvorena verzija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oho-ho, Sanela...izgleda tako realisticno 'drvenasto'...Obozavam cimet!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Stiže zima i cimet je definitivno in!

    OdgovoriIzbriši
  4. Čuj, ne mogu ne primjetiti erotski izgled ovog kruha:))) Odlično.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako lep mila i dekorativno, obožavam sve vrste peciva i ovaj prelepi hlebić ću sigurno praviti :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je nesto opasno dobro... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas mis e dopalo kao i tvoji puzici;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Marijana;
    hvala:)

    Tamara;
    na raznim stranicama i u raznim kuharicama ima recepata za ovakve kruhove. Nisu bitno različiti, tijesta jesu pomalo različita, neka su jednostavnija kao za obični kruh, a neka su bogatija (masnija, dodaju se maslac, jaja...). Meni su sva podjednako ukusna, a i svaki od tih kruhova, kako god bio složen/oblikovan, lijep je na svoj način:) Drugi put možeš probati ovako:)

    Jasna;
    probaj:)

    vera;
    da, cimet je čest u "zimskim" receptima.

    Tamara;
    probaj:)

    Κάθαρσις;
    imaš bujnu maštu:D

    jacamaca;
    hvala:) probaj:)

    Miki;
    probaj:)

    Dzoli;
    hvala:)

    OdgovoriIzbriši