Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 11. 2011.

Složenac od nekuhane tjestenine


Tjesteninu ne treba kuhati, ali umak treba, pa sad, koliko se to isplati ili ne… barem imam jedan lonac manje za prati jer nisam morala kuhati tjesteninu:)
U originalu, tjestenini se dodaje šunka, salama ili ostaci nekog kuhanog/pečenog mesa. Moja verzija je bezmesna – ovaj put dodala sam paprike i češnjak. Možete dodati i neke druge sastojke, npr. svježi sir, svježe povrće ili neke "kuhane ostatke iz hladnjaka".

Nikad nisam imala problema s ovim receptom, tjestenina uvijek lijepo omekša. Vrijeme pečenja ovisi i vrsti/obliku tjestenine; ja ju nisam nikad morala peći duže od 40 min.

Držim se originalnog recepta, ali malo smanjim količinu tekućine jer je meni to inače pregnjecavo, i tjesteninu uvijek pečem pokrivenu folijom.



Sastojci (kao glavno jelo za 2-3 osobe)
250 g tjestenine (npr. svrdlaste, tzv. fusilli ili spirale, ali mogu i pužići, školjkice, itd.)
2 male paprike
2 češnja češnjaka
400-500 ml vode
250-300 ml mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
sol, papar
slatka mljevena paprika po želji
1-2 žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja
1 žlica kukuruznog škroba (Gustin), ili brašno
1 jaje
oko 100 g tvrdog naribanog sira


Posudu za pečenje namastite i u nju stavite nekuhanu tjesteninu.
Paprike očistite i narežite na rezance pa ih posipajte po tjestenini, kao i sitno nasjeckani češnjak.

U loncu umutite vodu s mlijekom, vrhnjem, solju, paprom, mljevenom paprikom i začinskim biljem. Ostavite tekućinu da zakuha i onda dodajte Gustin razmućen u malo vode. Kuhajte, miješajući pjenjačom, 1-2 min. da se umak samo malo zgusne.
Kuhani umak ostavite da se malo ohladi, a onda u njega umiješajte jaje i sve prelijte po tjestenini. Poravnajte tjesteninu žlicom da bude ravnomjerno prekrivena umakom.

Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Tjesteninu pecite oko 40 min., za to vrijeme trebala bi omekšati.
Ako nije mekana,  pecite ju duže, po potrebi, možete ju podlijati vodom (meni se nikad nije dogodilo da sam trebala naknadno dodavati vodu).

Na kraju po tjestenini posipajte sir i vratite ju, nepokrivenu, u pećnicu i pecite 5-10 min. da se sir rastopi i zapeče.

Poslužite odmah.


4 komentara:

  1. Ovo je super. Volim ovakve stvarcice... Nikada nisam probala sa nekuhanom testeninom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zvuci zaniljivo + lonac za pranje manje ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tamara;
    probaj:)

    Miki;
    kad sam prvi put radila ovaj složenac bila sam jako znatiželjna što će biti od te nekuhane tjestenine, ali zaista je u redu:)

    Jasna;
    da, malo manje suđa:)

    OdgovoriIzbriši