Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

15. 11. 2011.

Svitak od kelja i kruha

Gledam ja kelj, gleda on mene. Ne mogu reći da mi je kelj baš naj, naj najgore povrće koje postoji, ali definitivno se nalazi na listi groznog povrća.

Zato, kad ga pripremam,  smišljam kamo da ga utrpam i s čim da ga kombiniram. Recept za ovakav svitak iskopala sam davno u nekakvom časopisu. U originalu, svitak je nadjeven mljevenim mesom, to je neka varijacija ne temu mesne štruce: mljeveno meso pomiješano s malo namočenih žemlji, pa dodano koje jaje itd. Ja taj svitak od kelja nadijevam nadjevom od kruha. Nemam neki omiljeni recept, nego to često pripremam «odokativno»; ovaj put potrudila sam se zabilježiti sastojke i njihove omjere. 




Sastojci
1 glavica kelja (10ak velikih listova + oko 150 g kelja)

Nadjev
300 g (polu)bijelog kruha/peciva (može od prethodnog dana, ali ne jako suhog!)
1 velika crvena paprika
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
100 g naribanog tvrdog sira
3 jaja
pola čajne žlice kumina
1 žlica svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji
sol, papar

Za pečenje
masnoća za posudu za pečenje
2 mrkve
2 pastrnjaka (ili peršina)
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
250 ml vode
sol, papar

Umak
voda, vrhnje, brašno/Gustin, maslac


Odvojite vanjske, velike, lijepe listove kelja. Operite ih i stanjite im središnji zadebljani dio.
Potrebna količina listova ovisi o tome koliko su veliki, a i tome koliko veliki svitak želite; sigurno će trebati 10ak velikih listova.
Dodatnih (oko) 150 g kelja operite – to ne trebaju biti lijepi listovi, kad se skuhaju trebat će ih nasjeckati (i u ovom slučaju odstranite središnji zadebljani dio).

Za ovaj svitak neće vam trebati cijela glavica  kelja, možete upotrijebiti i manju, no ja upotrebljavam veću jer ima ljepše, velike listove. Od te jedne glavice kelja imam što kuhati 3 dana: jedan dan radim ovaj svitak, idući dan trudim se nekamo utrpam barem dio preostalog kelja, a ostane mi ga i za treći dan - pa se duri u frižideru.

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i u nju stavite cijeli list kelja. Kuhajte ga oko 1 min. na laganoj vatri (nemojte ga raskuhati), zatim ga izvadite šupljikavom žlicom i odmah ga uronite u posudu s hladnom vodom (da sačuva boju). Nakon par sekundi ga izvadite iz hladne vode i stavite ga na pladanj da se cijedi.
Na isti način skuhajte sve ostale velike listove.

Na kraju, oko 150 g dodatno pripremljenog kelja stavite u vodu i prokuhajte 1-2 min. Ocijedite ga, stavite u posudu s hladnom vodom, nakon par sekundi ga ocijedite i rukama istisnite što više vode iz njega. Krupno ga nasjeckajte nožem na dasci za rezanje.

Cijele listove kelja malo osušite tapkajući po njima papirnatim ubrusom.

Zatim ih slažite na kuhinjsku krpu, da se malo preklapaju, oblikujte svojevrsni pravokutnik, po potrebi režite («skrojite»:) nožem listove da dobijete donekle «ravne» stranice pravokutnika. Listove slažite u 2, maksimalno 3 sloja.

Dimenzije pravokutnika ovise o tome kako velik svitak želite.
Ja to radim od oka, moj «pravokutnik od kelja» je dimenzija oko 30-35 cm x 25-30 cm.



Za nadjev, kruh narežite na kockice (veličine oko 1 cm).
Papriku operite, očistite i narežite na kockice.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Ako niste potrošili sve kuhane listove za izradu «pravokutne kore od kelja», možete ih nasjeckati i staviti u nadjev.

U posudi umutite jaja pa dodajte kruh, papriku, obje vrste luka, naribani sir, začinsko bilje,  začine i oko 150 g pripremljenog nasjeckanog kelja (i eventualno, nasjeckane listove koje niste potrošili za izradu «pravokutne kore»), sve dobro «premijesite» rukama da se sastojci povežu. Ostavite smjesu da odstoji 10ak min.
Ako kruh nije suh, ne treba dodavati tekućinu, no, ako upotrijebite suhi kruh, možda će trebati dodati mlijeko ili vodu.

Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite na listove kelja (nadjev je čvrst, a «pravokutna kora od kelja» baš i nije pa se nadjev neda razmazivati, najlakše ga je rasporediti (mokrim) rukama). Nadjev možete rasporediti na cijelu koru, ili na 2/3 kore.

Nadjev možete staviti u obliku «debele gliste» uzduž jedne stranice pa onda zarolati (meni se ta varijanta baš ne sviđa jer, budući da nadjev nije po cijeloj kori, listovi kelja namotani su «jedan na drugi» pa međusobno nisu slijepljeni).

Pomoću kuhinjske krpe sve čvrsto narolajte.




Svitak povežite kuhinjskom špagom (koja nije pofarbana i nije od plastike).



Povezani svitak stavite u namaštenu posudu za pečenje (lim).



Mrkvu i pastrnjak operite, očistite i narežite na 1-2 mm debele kolute.
Crveni luk očistite i također narežite na kolute ili ga sitno nasjeckajte.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

Sve pripremljeno povrće rasporedite oko svitka. Oko 250 ml vode dobro posolite, po želji, dodajte Vegetu i ulijte u posudu za pečenje.



Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Svitak pecite 40-50 min.


Pečeni svitak ostavite da se hladi 10ak min.
Zatim ga pomoću npr. dvije lopatice za palačinke prebacite na pladanj za posluživanje. Prerežite špagu i skinite ju.


Svitak možete poslužiti s povrćem s kojim se pekao, uz umak po želji.
Tekućinu koja je ostala nakon pečenja možete iskoristiti za umak, a možete mu dodati i povrće koje se peklo sa svitkom.

Naravno, povrće možete poslužiti i bez umaka, ali ja običavam napraviti nekakav umak, jer je meni ono «kuhano», zapravo, «pečeno» povrće «pusto».

Umak možete napraviti kako god želite, evo moje varijante bez omjera sastojaka jer ja to sve radim od oka.
Povrće iz posude za pečenje pokupite rupičastom žlicom, ili ga ocijedite, a tekućinu sačuvajte.

U loncu zagrijte malo maslaca, dodajte malo brašna i kratko ga popržite pa sve zalijte tekućinom iz posude za pečenje uz dodatak mlijeka ili vrhnja. Prokuhajte da se malo zgusne, pikantno začinite i na kraju dodajte povrće i sve kratko zagrijte.
Količina sastojaka ovisi o tome koliko umaka želite, te želite li da je gust ili tekuć.





Broj komentara: 13:

  1. Jako, jako dekorativno i odličan prilog ili samostalno jelo. Kelj inače jako volim.

    OdgovoriIzbriši
  2. baš dekorativno i ukusno! ja inače volim kelj, nisam ga nikada jela u ovakvoj rolada-ulozi :) Jako mi se sviđa ovo

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo mi se jako sviđa ! Još jedna varijanta za lijepo iskoristiti kelj i dobiti ukusno jelo i koje super izgleda. Meni se sviđa i pečenje na ovom povrću, pa još i umak. Odlično !

    OdgovoriIzbriši
  4. mislila sam da ces ga kuhati..mozda zbog kruha u nadjevu..ne znam zasto sam stvarno pomislila,ali eto..ja uglavnom,obarim listove i posebno ih motam kao sarmice..sa jecmom,rizom ili necim drugim,pa zavrse u umaku,no tvoja verzija me bas dojmila..svida mi se ,volim kelj !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Κάθαρσις;
    hvala:)

    Tamara;
    probaj:)

    Branka - byB;
    hvala:)

    MIRJANA (Ruža123);
    Ne znam kako bi to izgledalo da se kuha, iako je zavezano špagom čini mi se da bi "ključanje" vode "razmatalo" listove (trebalo bi kuhati na najslabijoj temperaturi), a i voda bi došla između slojeva listova i nadjeva, pa ne znam koliko bi se listovi držali za nadjev, listovi bi se čak mogli i "raskuhati". Možda da se kuha u ubrusu, kao tzv. knedle u ubrusu, nemam u planu isprobavati, meni se sviđa pečeno u pećnici:)
    Radila sam i ja svakakve sarme s keljem, ali i njih sam češće pekla u pećnici, nego kuhala na štednjaku. Više mi se sviđa kad je jelo pečeno u pećnici, na kraju, po potrebi posipam sirom, prelijem kiselim vrhnjem i zapečem.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja imam isti stav prema kelju kao i ti... Ali ovako bi mi se verovatno dopao... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. predivno, obožavam ovakva jela :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobro si ga ti udomila..i ja sam mislial da ces ga kuvati ali niej ni vazno..glavno da se pojelo.Ja bih ovo jako volela;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Koja lijepa rapsodija boja;)Moji inaće ne vole kelj, ali možda kad bi im mogla ovaliti ovaj recept da ga zavole.

    OdgovoriIzbriši
  10. p.s. kod mene na blogu do 23 Novembra ,lepa nagradna igra.Svi su dobrodosli:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Miki;
    probaj, nije to nikakav "highlihgt", ali može se pojesti:)

    Aleksandra;
    probaj:)

    Dzoli;
    ne znam kako bi to ispalo s kuhanjem. Osim toga, donekle sam se držala "originalnog recepta" u kojem se verzija s mesnim nadjevom peče.

    Ančica;
    probaj:)

    Dzoli;
    hvala što si me podsjetila:)

    OdgovoriIzbriši
  12. ni ja, ali ni moji ukućani ne volimo kelj, obzirom na to jako je rijetko na meniju
    ovakvi svitak je vrlo zanimljiv i mislim da bi mi u toj kombinaciji kelj bio vrlo podnošljiv, možda probam

    OdgovoriIzbriši