* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
15. 10. 2009.
Integralna krostata s kruškama
Oni koji su čitali neke moje postove znaju da ovaj kolač baš i nije po mojem ukusu, ali mojim degustatorima se svidio, pa evo, prosljeđujem recept. Meni u tom kolaču fali krema: ovaj nadjev od badema se tijekom pečenja «stvrdne» kao biskvit (iako to nije pravi biskvit) i nije nimalo kremast, ali oni koji ne vole kremaste kolače oduševljeni su ovom krostatom.
U originalnom receptu u nadjev se stavlja 100 g neoguljenih mljevenih badema: ja sam imala 50 g oguljenih mljevenih badema i tome sam dodala još 50 g mljevenih oraha, ali možete staviti i lješnjake.
Prema receptu, izdubljene kruške se ne pune ničim. Ali meni se svidio onaj kolač s kruškama punjenim suhim šljivama, i ovaj put odlučila sam napuniti kruške suhim marelicama.
Tijesto
200 g integralnog pšeničnog brašna
125 g maslaca
1 jaje
60 g tekućeg meda
Nadjev
1 kg sitnih krušaka
(po želji, suhe marelice, šljive…)
3 jaja
150 g tekućeg meda
100 g mljevenih (neoguljenih) badema (mogu i orasi, lješnjaci…)
100 g oštrog brašna
2 žlice listića badema
Za tijesto, od navedenih sastojaka brzo umijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Kruške ogulite, ostavite im peteljke, odozdo ih izdubite: izvadite im koštice. Na dnu im možete odrezati zaobljenje, tj. izravnati ih da mogu okomito stajati, da se ne prevrću.
Sok 1-2 limuna pomiješajte s oko 200 ml hladne vide i u nju uronite svaku krušku da voda bude i iznutra i izvana: da kruške ne pocrne.
Kruške ocijedite i u svaku krušku, na mjesto koštica, ugurajte 1 suhu marelicu (ili šljivu, ili neko drugo voće – ali nije obavezno, mogu ostati i prazne).
Za nadjev, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke pjenasto izmiksajte s medom pa dodajte brašno i bademe i onda lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Rashlađeno tijesto razvaljajte i njime obložite namašteni okrugli kalup promjera 26 cm (kalup bi trebao biti visok 3 cm, ili viši).
Pripremljenu smjesu odmah stavite na tijesto i onda u nju utisnite pripremljene kruške.
Sve posipajte listićima badema.
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 55 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 2, 16. 1. 2009.
Oznake:
integralno brašno,
kolači,
kruške,
orasi/lješnjaci/bademi,
suho voće,
voće
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
:))))))
OdgovoriIzbrišiova krostata ti izgleda fenomenalno!!!
odlicno izgleda a bas me zanima i kakvog je okusa. nesto slicno je radio i jamie oliver ali uz dodatak cokolade. bilo je odlicno !
OdgovoriIzbrišiBas je dobra. I ja imam punu ciniju divnih krusaka, mogla bi ih iskoristiti za korstatu :)
OdgovoriIzbrišiHi Sanela,
OdgovoriIzbrišidas sieht fantastisch aus. Mein Kompliment.
Über den geschmack verliere ich nicht viele Worte, man weiß es einfach..
LG Jacob
Priznaj da si se zakačila na seriju :P he he
OdgovoriIzbrišips
krostata je fenomenalna
Ja volim takvu vrstu tijesta, a ovo izgleda impresivno. Baš mi fino vire ove kruške iz tijesta.
OdgovoriIzbrišiI opet ponavljam fala Bogu na flat rate internetu. :) :)Ne znam o kojoj seriji se radi i nadam se da će tako i ostati.:)
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa kolač, baš lijepo izgleda, a vjerujem da je i ukusan. Još uvijek planiram prvo isprobati one kakao kocke ali i ovo bi moglo doći na red. :)