Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

09. 04. 2010.

Krem juha od crvenog kupusa

U originalnom receptu ovo (baš i) nije krem juha, ali ja sam imala potrebu pretvoriti ju u krem juhu.
Crveno zelje na početku treba usitniti (doslovno samljeti) i onda kuhati. Ja to baš i nisam naročito jako usitnila pa sam razmišljala da ne bi bilo loše na kraju, kad je juha kuhana, sve još jednom usitniti štapnim mikserom; ali nije obavezno (to ovisi o tome kakvim aparatima za usitnjavanje raspolažete, ali i o tome kakvu juhu želite).

Prema receptu, u juhu se dodaju muškatni cvijet, mljeveni klinčići i cimet, ali ja baš nisam ljubitelj tih začina u ovakvim jelima, možete ih i izostaviti.

Na samom kraju, u kuhanu juhu dodaju se 4 čajne žlice Crème fraîche ili vrhnja i gotovo. Ta juha jest gusta (većina tekućine ispari tijekom kuhanja), ali to nije onako kremasto kako sam ja to sebi zamišljala, pa sam ja u juhu na kraju još utrpala i sir. I onda sam bila zadovoljna konzistencijom i okusonm:)
Ali taj sir ne morate dodavati, možete dodati samo Crème fraîche kao što se radi u originalnom receptu.

U juhu bi se mogao dodati i pripremljeni pire krumpir, ali i gustin/brašno (zaprška) nisam probala, ali nemam ništa protiv zaprške, moglo bi biti zanimljivo.

Zbog dodavanja sira moja juha je nešto bljeđa, ružičasta, u originalnom recept je jače ljubičasta.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
500 g crvenog kupusa
500 ml vode i kocka za juhu
50 g maslaca
2 crvena luka
1 češanj češnjaka
250 ml crnog vina
1 žlica octa
pola čajne žlice kumina
(po želji: na vrhu noža muškatnog cvijeta (macisa), mljevenih klinčića i cimeta)
sol, papar
1 žlica šećera
+
4 čajne žlice Crèm fraîche (može i kiselo vrhnje ili mileram)
+
oko 100 g topivog sira (Zdenka, Buco…)
oko 50 g naribanog tvrdog sira, npr. Gauda


Kupus očistite, ugrubo narežite pa ga usitnite u blenderu.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

U loncu rastopite maslac pa dodajte luk i usitnjeni kupus, sasvim kratko ih popržite pa onda dodajte 250 ml vode i razmrvljenu kocku. Kad zakuha, kuhajte 20ak min. na laganoj vatri.

Zatim dodajte preostalu vodu, vino, ocat, šećer i začine pa kuhajte napola pokriveno još 10ak min.

Kuhanu juhu, po potrebi, možete usitniti štapnim mikserom.

Zatim dodajte Crème fraîche ili kiselo vrhnje pa po potrebi šećerom, octom, solju i paprom dotjerajte okus.

Po želji, možete na kraju dodati topivi i tvrdi sir pa zagrijavati na laganoj vatri da se sir rastopi.

Poslužite odmah.

Broj komentara: 7:

  1. Juha od kupusa?! Ja znam da bih je ja popapala jer ja volim zeleniš ali, razmišljam što bi rekao moj Zlatan:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi se čini super - nešto novo, a opet prihvatljivo našim nepcima. Imam doma pola glavice crvenog kupusa i ne znam što ću s njime, a ti si mi sada dala ideju, pa ću je pripremiti već danas. Super! Ja ću ići po receptu, s klinčićem i svime. Javljam rezultat!

    OdgovoriIzbriši
  3. i meni je ovo baš zanimljivo, podsjeća me na ruski boršć,mada je opet on drugačiji.Ovo su sastojci koji se mogu kod nas uvjek naći, zaista si napravila lijep, dostupan i neobičan spoj!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ova juha mi je interesantna i baš bih je voljela isprobati. Jedem dosta crvenoga kupusa na salatu, ali juha, ...., nisam je do sada niti jela niti radila. Sastojke sve volim i sigurna sam da je ukusna. Jako lijepo izgleda kako si je napravila !

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao što sam obećala, raportiram: juhu sam radila prema prepolovljenom receptu jer sam imala toliko kupusa. Sve po redu, pretpostavljam da je kumin cumin, i jedino nisam imala crno, već bijelo vino. Muškatni oraščić, klinčić i cimet sam također stavila jer mi se po tome čini da juha ima bliskoistočni štih. Juha je bila gusta, prekrasne boje i divnog okusa. Jako sam zadovoljna i objaviću je jednom, baš je bila super! Jako dobar recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. Radila sam juhu od crvenog kupusa po Brankinom receptu i totalno me oduševila što bojom, što okusom. I ova tvoja djeluje jako ukusno tako da ću je sigurno jednom isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Snježa; razumijem potpuno, ja ne volim ovakve stvari,a sir nisam dodavala toliko zbog kremaste konzistencije - koliko zbog toga da "prikrijem" okus kupusa koji ne volim.

    kuvarica na trapezu; hvala :) Skoro sam izdržala da ne mijenjam ništa, tj. da sve napravim kao što je u originalnom receptu. I skoro do kraja sam se dobro držala; ali onda sam na kraju ipak dodala sir i prilagodila juhu sebi, ali kome se sviđa originalna varijanta bez sira, zašto ne :)

    Branka; probaj:) Ako voliš kupus, možda ti se svidi.

    Κάθαρσις; drago mi je da ti se juha sviđa.

    Što se kumina tiče, nemam blage veze na što se u originalnom receptu misli, znam da tih nekakvih začina ima milijun vrsta i onda još milijardu podvrsta (cumin, caraway, rimski kumin, kim...). Ali ionako se time ne moram zamarati jer u trgovinama stalno nalazim jednu vrstu, na bočici piše kumin i to jedini takav začin koji imam doma.

    Juha jest gusta, ali ja sam ipak natrpala sir da dobijem kremastu konzistenciju i "prikrijem" okus crvenog zelja.

    Andrea; probaj:)

    OdgovoriIzbriši