Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

30. 08. 2010.

Povrtna pita s kruhom i Punjene rajčice

U knjižici iz Jutarnjeg lista: Ljetna kuharica, poseban prilog, 23. kolovoza 2006., nalazi se recept za Trobojni vijenac, ali meni se nikad neda raditi vijenac, ja to radim kao okruglu/četvrtastu "pitu", i ne mogu se baš pohvaliti da se pretrgnem od pedantnog slaganja tikvica i paprika na dno i rub posude. Ja to najčešće nabacam na brzinu, i zadovoljna sam svojim uratkom:)


Uglavnom se držim povrća koje je navedeno u originalnom receptu, ali umjesto mahuna, možete upotrijebiti npr. kuhanu brokulu, cvjetaču…, a umjesto blitve možete upotrijebiti i špinat…



Povrtna pita s kruhom


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci

400 g blitve

250 g mahuna

oko 600 g tikvica

1-2 velike pečene paprike (po želji, crvena i žuta)

300 g (polu)bijelog kruha/peciva od prethodnog dana ili tosta

3 žlice naribanog tvrdog sira

3 jaja

2 češnja češnjaka

2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka

sol, papar



Blitvu operite i odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.

U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.

Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, nasjeckajte ju nožem.


Mahune očistite, narežite na komade, skuhajte ih u posoljenoj vodi, pa ih isplahnite hladnom vodom i ocijedite.


Tikvice po dužini narežite na ploške debljine oko 5 mm. (po želji, možete ih rezati i na okrugle ploške).

Ploške posolite sa svake strane i ostavite da odstoje 15ak min.

Ploške tikvica prebrišite papirnatim ubrusom. Zatim ih možete ili kratko popržiti u tavi, na malo ulja, sa svake strane, ili ih možete premazati uljem sa svake strane pa ih složiti na lim obložen papirom za pečenje i staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći oko 5 min. s jedne strane (ovisno o veličini tikvica), pa ih okrenuti i peći oko 5 min. s druge strane.


Pečene tikvice ostavite da se malo ohlade.



Očišćene paprike možete staviti u pećnicu pa ih ispeći, ili upotrijebite kupovne.

Ja svježe paprike pečem na limu, zajedno s tikvicama, budući da su tikvice prije pečene, njih izvadim, a paprike vratim u pećnicu i pojačam temperaturu pa ih još malo pečem. I te paprike ne gulim– imam jako dobar razlog: neda mi se;DDD ali kao ih želite guliti, možete.


Pečene paprike malo ohladite i narežite na duge tanke ploške (obično jednu papriku po dužini narežem na četvrtine).



Kruh narežite na kockice.

Ako upotrebljavam tost, onda ga narežem na 1-2 cm velike komade. A ako upotrebljavam nekakav kruh ili pecivo, mekani dio narežem na 1-2 cm velike komade, a koru sitno nasjeckam (oko 0,5 cm), pogotovo ako je tvrda i debela.



U većoj posudi umutite jaja pa dodajte očišćeni, sitno nasjeckani češnjak, naribani sir i bosiljak te začinite solju i paprom. Dodajte dobro ocijeđenu, nasjeckanu blitvu i dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i kockice kruha pa opet dobro promiješajte.


Posudu za pečenje (promjera oko 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite.


Na dno i stranice posude možete (dekorativno) složiti ljepše ploške tikvica i paprike.

Zatim stavite oko trećinu smjese od blitve, dobro ju pritisnite donjom stranom žlice ili dlanovima, da bude zbijena, pa na nju složite sve mahune, možete ih posoliti i popapriti. Onda stavite trećinu smjese od blitve, dobro ju pritisnite pa složite ostatak ploški tikvica i paprike te prekrijte ostatkom smjese od blitve, odozgo poravnajte i dobro pritosnite.


Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15 min. Zatim skinite foliju i pecite još 20 min. na istoj temperaturi.


Pečenu pitu ostavite 20ak min. da se hladi, a onda ju istresite na tanjur i odlijepite papir (ona strana koja je za vrijeme pečenja bila dolje, sada je gora; ali to nije bitno, svejedno je koju stranu okrenete da bude gore).


Pitu poslužite toplu ili hladnu (i dok je topla može se rezati).


Po želji, pitu ukrasite (žutim) rajčicama, kuhanim mahunama, paprikom…




:)



U trenutku neizmjerne inspiracije činilo mi se zgodno da smjesu od koje se radi navedena pita, uguram u rajčice, i tako su nastale:



Punjene rajčice


Image and video hosting by TinyPic


Napravila sam oko polovicu smjese prema gornjem receptu, ali ovaj put sam pomiješala sve sastojke: i kuhanu blitvu i jaja i naribani sir i kruh i kuhane mahune i komadiće popečenih tikvica i pečenih paprika… – pa sam time punila 6 većih izdubljenih rajčica. U svaku rajčicu odozgo sam stavila komadiće pečene paprike i malo onog što sam izdubila iz rajčica (tj. nasjeckanog mesa rajčica). Napunjene rajčice složila sam u namaštenu posudu za pečenje, a oko njih sam pobacala ostatak onoga što sam izdubila iz rajčica.

Rajčice sam pekla oko 25 min. Pred kraj sam ih posipala s malo sira.





Broj komentara: 6:

  1. Draga Sanel, pre neki dan sam ošacovala one ruže u želeu. Kakvo umeće. U prvi mah nisam bila sigurna da li se to jede (kao i gosti), pa sam prošitala post. Davno sam imala sveću mirišljavu koja je isto izgledala, a sada imam privezak za ključ sa pravom minijaturnom ružicom izlivenom u smoli. Svaka šast. Ne znam da li bi imala strpljenja za sve to, ali znam ja sebe, kad nešto primetim đavo mi neda mira dok ne uradim.
    Odlična pita, taman da oni koji nisu ljubitelji povrća smažu sve ovo u slast!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma, svaka čast:)) Ovoliko truda koji se sigurno isplatio. Jako mi se sviđa, izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  3. odlično izgleda pita, no ja bi ipak izabrala rajčice :)

    OdgovoriIzbriši
  4. jelena;
    Ružice nije teško napraviti, istina, pipkavo je i dosadno, ali barem nije komplicirano.
    Probaj:)

    Snježa;
    Hvala:)

    Olgica;
    Hvala:)

    Ivana;
    Hvala:)

    Nina;
    Kad je nadjeveno povrće u pitanju, trudim se pojesti sve, ali to mi ne uspijeva uvijek, ja obično pojedem nadjev, a "ljušturu od povrća" ostavim - pogotovo kad se radi o punjenim rajčicama, patlidžanima i tikvicama;(

    Meni je pita daleko bolja:) u njoj nema rajčica, a ove kojima sam ju ukrasila, nisma jela.

    OdgovoriIzbriši