Ja se ne držim tih naziva heljdoto, ječmoto, rižoto od heljde ili ječma; kod mene je to jednostavno ili kuhana heljda ili kuhani ječam (s povrćem).
A i istini za volju, kad pripremam ječam ili heljdu - ne pripremam ih kao što se priprema rižoto! Da bi se ta jela od heljde i ječma uopće mogla trpati u skupinu rižota, to bi trebalo kuhati kao što se kuha pravi rižoto: polako podlijevati vinom ili juhom da zrnca polako upijaju tekućinu…
Ajmeeeeeeeee, kako se meni to neda! Rižu ne volim. Famozni rižoto od riže kuham 1-2 puta godišnje i to tjedan dana prije imam psihičke pripreme za taj dan kad ću kuhati taj famozni rižoto: stajat ću nad štednjakom, nad loncem s rižom i polako dodavati kap po kap tekućine jer riža ne smije plivati u tekućini… I nakon tog crnčenja nad štednjakom imat ću savršeni rižoto koji mene nikad ne oduševi jer, kako rekoh, ne volim rižu:(
Ajmeeeeeeeee, kako se meni to neda! Rižu ne volim. Famozni rižoto od riže kuham 1-2 puta godišnje i to tjedan dana prije imam psihičke pripreme za taj dan kad ću kuhati taj famozni rižoto: stajat ću nad štednjakom, nad loncem s rižom i polako dodavati kap po kap tekućine jer riža ne smije plivati u tekućini… I nakon tog crnčenja nad štednjakom imat ću savršeni rižoto koji mene nikad ne oduševi jer, kako rekoh, ne volim rižu:(
Ni za ječmom ni za heljdom također nisam luda, ali kuham ih «malo za promjenu», ali ne pada mi na pamet da stojim nad štednjakom nad tim loncem s tim zrnjem i to polako podlijevam: ja heljdu ili ječam stavim u zakuhalu vodu i jednostavno ih ostavim da se skuhaju, kad su kuhani, ocijedim ih i dodam nekakvom izdinstanom povrću. I gotovo!
Ako baš želite to kuhati kao pravi rižoto, mali savjet: lakše je s heljdom, jer ona omekša puno prije nego ječam (naravno, ječam i heljda nisu istog okusa; pa nije svejedno što upotrijebite - sve ovisi o tome koji okus vam se više sviđa).
Što se moje "ne-rižoto" verzije tiče, i kad upotrebljavam ječam i kad upotrebljavam heljdu, sve radim na isti način, samo omjeri (i vrste) povrća variraju, da ne kompliciram s pisanjem nekoliko različitih varijanti, evo «sve u jednom» receptu.
(Baš i nema neke razlike među fotkama, jel´da? Morat ćete mi vjerovati da je na jednoj ječam, a na drugoj heljda. :)
Sastojci
100 g oljuštenog ječma (tzv. ječmene kaše) ili heljde (tzv. heljdine, hajdinske kaše)
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
povrće po želji (npr. 1 tikvica, pola crvene (žute, zelene) paprike; može i korjenasto povrće, kuhani slanutak ili grašak…) - količina po želji
50 g sira s plemenitom plijesni
sol, papar
Ako kuhate ječam, po potrebi, ječam očistite od nečistoća (kamenčića).
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte ječam. Kuhajte ga oko pola
sata da omekša. Kuhani ječam ocijedite i ostavite da se malo ohladi.
Ako kuhate heljdu, u loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte heljdu. Kuhajte ju oko 7 min., pazite da se ne raskuha. Kuhanu heljdu ocijedite i ostavite da se malo ohladi.
Crveni luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Papriku operite i narežite na kocke ili rezance.
Tikvicu operite i narežite na rezance (to možete učiniti posebnim nožem za rezanje povrća, ali poslužiti može i običan nož ili tzv. gulilica za krumpir); a uvijek ju možete narezati i na kocke.
Sve kratko prodinstajte.
Ovisno o tome koju kombinaciju povrća upotrebljavate i jeste li ječam/heljdu skuhali do kraja, možete to sve još kratko prokuhati, podlijevajući bijelim vinom ili juhom (kao klasični rižoto).
Možete upotrijebiti razne vrste povrća. Naravno, najbolje je da im je vrijeme kuhanja slično, pa onda sve zajedno možete izdinstati na luku da omekša.
Ako koristite povrće poput npr. graška, skuhajte ga posebno. Ja sam ovaj put na luku sasvim kratko prodinstala paprike i tikvicu, i brzo sam dodala kuhani smrznuti slanutak. Kad ima vremena skuham veću količinu slanutka, pa ga podijelim na više paketića i zamrznem: kad mi treba, smrznutog ga dodam u vruće jelo i kratko "zagrijem" da se odmrzne.
Možete upotrijebiti povrće iz konzerve – pa se nećete morati zamarati kuhanjem:D
Na kraju umiješajte naribani sir, začinite solju i paprom i odmah poslužite.
Po želji, možete dodati i neko začinsko bilje.
Po želji, možete dodati i neko začinsko bilje.
Ovaj jelo možete poslužiti kao prilog za 4 osobe, ili kao glavno jelo za 2 osobe.
Ovo meni mzoes servirati svaki dan.To je tako pogodno da se zaista upotrebi bilo koje povrce ,naravno ono koje volimo.
OdgovoriIzbrišivolim ječami rižu i heljdu :) fino!
OdgovoriIzbrišihaha tu heljdu jede u nočnoj smjeni jedan radni kolega i kaže da mu je baš odlična i jako je zdrava pogotovo ako pomješaš sa bagremovim medom!
OdgovoriIzbriši