Kod mene se juha jako rijetko nađe na repertoaru.
Što se ove juhe tiče, ona se našla na repertoaru kao rezultat više sile: imam u ledenici zamrznutih rajčica od prošlog ljeta koje ili moram potrošiti ili baciti. Kako ne bih sve bacila, par rajčica završilo je u ovakvim juhama. U izvornom receptu juha se radi od rajčica i amaranta, ali osim s amarantom, radila sam ju i s prosom. Postupak pripreme je potpuno isti, samo što ne perem proso (čitala sam da ni amarant nije potrebno prati, ali ja imam nekakvu naviku da ga operem…).
Sastojci
400 g rajčica
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
malo nasjeckanog začinskog bilja po želji (može i suha mješavina tzv. provansalskih začina)
120 g amaranta
600 ml vode + kocka za juhu
2 žlice koncentrata rajčice
sol, papar
1 čajna žlica šećera ili meda
100 g ovčjeg sira po želji, npr. Feta (može i bez toga)
1 žlica kiselog vrhnja ili Crème fraîche
sitno nasjeckano peršinovo lišće (ili neko drugo začinsko bilje)
Amarant stavite u gusto cjedilo i isperite vrućom vodom.
Rajčice operite i narežite ih na sasvim sitne kocke (po želji, možete ih i oguliti, ali nije obavezno; ja ih ne gulim).
Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte oko 2 žlice ulja pa dodajte obje vrste luka i začinsko bilje pa sve pržite miješajući na laganoj vatri oko 5 min.
Zatim dodajte amarant i dobro promiješajte pa dodajte narezane rajčice, vodu i razmrvljenu kocku za juhu i ostavite da zakuha. Kad zakuha, dodajte koncentrat rajčice, sol, papar i šećer/med te sve kuhajte na laganoj vatri, napola poklopljeno, oko 30 min., povremeno promiješajte.
Nakon 30ak min. amarant bi trebao dovoljno omekšati, ali ako želite gušću juhu možete to sve kuhati još duže, da se amarant praktički skroz raskaši (u tom slučaju, pred kraj češće promiješajte da zrnca ne bi «sjela» na dno lonca i zalijepila se/zagorjela).
Vodite računa i o tome da će se juha, ako ju ostavite se hladi/odstoji - još više zgusnuti.
U kuhanu juhu umiješajte zdrobljeni ovčji sir, vrhnje i peršinovo lišće. Po potrebi, začinite solju i paprom. Poslužite odmah.
Meni se sviđa kad je juha gusta, pa ja to kuham i po 45 min. Što se posluživanja tiče, juha bi se trebala poslužiti vruća, no, meni se više sviđa kad se ohladi, a budući da ju duže kuham, kad je hladna tako se zgusne da praktički žlica stoji u njoj:D to mi se baš sviđa!
Obožavam juhu od pumidora, to mi je najdraža juha! S amarantom ju nikad nisam radila, sigurno je još ukusnija.
OdgovoriIzbrišiUvek nove ideje za paradajz corbicu.I zasto da ne ona je najukusnija(posle telece).Ja svakog dana kuvam razne;)
OdgovoriIzbrišiJoj,super!Taman sam kupila proso,pa ču probati s njim :))
OdgovoriIzbrišiVidim da si sva u amaranthu. Probala sam ga, ali baš nisam bila naročito oduševljena. No, dajem mu šansu u ovoj juhi jer mi se čini da će sve skupa biti odlično. Bilježim.
OdgovoriIzbrišiWhat's for dessert?
OdgovoriIzbrišiSve je to stvar ukusa, ja niti volim juhe, a ni amarant me ne oduševljava; ali recimo da mi se ovakva juha sviđa više od onih bistrih juha u kojima plivaju reznaci, pa mrkva ili grašak:(
Dzoli;
U mojoj obitelji se ama baš svaki dan kuha juha; ali ja ju ne jedem:DDD
Nina;
probaj:) Ja sam jednom slučajno odlučila umjesto amaranta upotrijebiti proso, i bilo je dobro; sve je to stvar ukusa, netko možda voli amarant, a ne voli proso, ili obratno...
Κάθαρσις;
Nakon dva recepta, za sada sam gotova s amarantom, nemam više fotografiranih recepta, a nemam ni u planu u bližoj budućnosti ubrzo kuhati amarant.