Ovaj recept mi se svidio zato što tijesto ne treba ostaviti da se diže, sve se lijepo zamijesi, nadjene i odmah stavi u hladnu pećnicu - i gotovo. Naravno, budući da se tijesto ne ostavlja da se diže, ne naraste kao inače, pa je gibanica «manja», ali iznenadilo me koliko je tijesto ukusno. Ne volim slatke varijante, ali slane su mi odlične!
Nisam mjerila uspijem li uistinu u 10 min. napraviti nadjev i tijesto, razvaljati tijesto, napuniti ga nadjevom, zarolati i ugurati u pećnicu – ali sigurno ne treba puno više od 10 min. :DDD
Kako rekoh, meni se sviđaju slane varijante, npr. sa sirom, pizza-verzija itd., ali evo jedne slatke. Umjesto orasima, gibanicu možete nadjenuti makom, rogačem,…
Tijesto (svi sastojci trebaju biti sobne temperature)
malo manje od 1 kg glatkog brašna
3 žlice šećera i prstohvat soli (za slanu varijantu: stavite više soli, a manje šećera)
¾ kocke svježeg kvasca (ili 2 paketić suhog kvasca)
250 g mekanog margarina narezanog na listiće
2 jaja
oko 200 ml mlakog mlijeka
Nadjev od oraha (može i nadjev od maka, rogača,…)
500 g mljevenih oraha
150 g šećera
1 vanilin šećer
2-3 žlice mekanog margarina
oko 150 ml vrućeg mlijeka
3 žlice ruma
Za premazivanje
1 žumanjak
Za nadjev, pomiješajte sve sastojke da dobijete mazivu smjesu.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Za tijesto, u mlako mlijeko dodajte svježi kvasac, šećer, margarin, jaja, brašno i sol pa zamijesite tijesto. Mijesite ga sve dok se ne počne odvajati od posude. Podijelite ga na 6 dijelova.
Jedan komad tijesta odmah razvaljajte u tanki pravokutnik (3-5 mm debljine) i premažite dijelom nadjeva. Narolajte ga slijepite krajeve i položite u lim, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Na isti način napravite i ostale štruce.
Sve štruce premažite umućenim žumanjkom i odmah ih stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva i pecite gibanicu oko pola sata (ako potamni, pokrijte ju folijom).
Pečenu gibanicu ostavite da se ohladi.
ovo ti je odlično, volim ovakve gibanice. Super što nema dizanja tijesta!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda!
OdgovoriIzbrišiZa mene je gibanica nešto sasvim drugo, tako da sam se iznenadila kad sam vidjela sliku, a još mi je bilo čudno ono "dizana" u nazivu.
Tamara;
OdgovoriIzbrišiprobaj:)
What's for dessert?;
hvala:)
Pisala sam već u nekom postu o tom nazivlju, jasno mi je da se u svakom dijelu svijeta to shvaća drugačije; ja se držim onoga kako se kaže kod mene. U mojem kraju gibanica je tradicionalno slatka, a napravljena je isključivo od dizanog tijesta(!),najčešće je nadjevena makom ili orasima ili rogačem (ovaj pridjev «dizana» koji sam ja upotrijebila u mojem kraju se ne upotrebljava jer, kako rekoh: ako je gibanica – onda se zna da može biti jedino od dizanog tijesta).
Znam da gibanica u nekim dijelovima svijeta označava jelo od vučenih kora (domaćih ili kupovnih) – u mojem kraju, nešto što je napravljeno od vučenih kora nikako se ne može zvati gibanica – ako je od vučenih kora: onda se to zove savijača ili štrudla.
Postoji još i naziv pita, znam da u nekim dijelovima svijeta u te pite spada ovo što se kod mene zove savijača/štrudla – ali u mojem kraju savijača/štrudla se ne smatra pitom; kod nas su pite: kolači napravljeni od prhkih kora - Mađarica, Karamel pita, Medena pita, Bijela pita,…
Isti «problem» javlja se i s pojmom šturkle/štrukli: u mojem kraju štrukle se rade od vučenog tijesta (kao i savijače), pa se režu na manje komade i kuhaju(!) u vodi (mogu se zapeći i u pećnici; ali to nije tipično za moj kraj; tako se obično radi u Zagorju). No, viđam i recepte u kojem su štrukle: nekakvi jastučići od dizanog tijesta punjeni pekmezom i pečeni u pećnici – meni to nema nikakve veze sa štruklima, meni su to buhtle.
Ma kako god se zvala ima oraha u njoj i pravimo je.A da ne mora da se dize ..odlicno manje vremena za utrositi;))
OdgovoriIzbrišiOdlican brzinski recept. Ja to zovem strudla ili savijaca!
OdgovoriIzbrišiOvo je baš super!! Vrijedi isprobati ;)
OdgovoriIzbrišiodlična .. kada bi i meni ovako ispala . Kod mene uvek završi kao apstraktni oblik :D
OdgovoriIzbrišiOvo ću morati da isprobam :)
OdgovoriIzbrišiDzoli;
OdgovoriIzbrišiNe volim orahe, ali sviđa mi se što se ne treba dizati:)
Jasna;
kod nas je to gibanica:)
Masatera;
probaj:)
Sanja9;
i moja često izgleda "deformirano", to mi je već normalno:DDD
Aleksandra;
probaj:)
Super! Baš bih probala, ali varijantu sa rogačem. Jesi možda radila sa rogačem? Kakav je tada omjer ostalih sastojaka?
OdgovoriIzbrišiHvala vam lepo gibanica je super Vera CH
OdgovoriIzbriši