Amarant nije jedna od mojih omiljenih namirnica, ali povremeno se nađe na repertoaru, «promijene radi» (kad kupim pakovanje od pola kile, «moram» ga i potrošiti).
Ovaj recept temelji se na receptu koji sam iskopala na Internetu ali, kako to kod mene već biva: ja promijenim i izbacim sve što mi se ne sviđa:D
Sastojci
150 g amaranta
oko 450 ml vode + kocka za juhu
500-600 g blitve
2 češnja češnjaka
sol, papar
muškatni oraščić
1-2 žlice naribanog parmezana
oko 120 g kiselog vrhnja
pola čajne žlice brašna
oko 100 g tvrdog naribanog sira
Amarant stavite u gusto cjedilo (ako ima velike rupe, možete ga obložiti gazom), isperite ga vrućom vodom.
U loncu zakuhajte 450 ml vode. Dodajte ocijeđeni amarant i kocku za juhu. Kuhajte ga na najslabijoj vatri oko 40 min. Pred kraj češće promiješajte, pazite da ne zagori; kad je kuhan, maknite ga s vatre (amarant treba biti mekan, a u loncu više ne smije biti vode).
Ako nije dovoljno omekšao, možete dodati još vode i kuhati ga da omekša.
Kuhani amarant možete posoliti i popapriti.
Blitvu operite, odrežite središnji bijeli dio sa stabljikom. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte, a zeleni dio listova narežite na rezance.
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite češnjak. Zatim dodajte nasjeckani bijeli dio blitve i pržite oko 3 min.
Zatim dodajte zeleni narezani dio blitve i kratko ga popržite, da povene i da tekućina ispari. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Posudu za pečenje namastite.
Na dno rasporedite polovicu blitve, na nju stavite sav amarant i posipajte ga parmezanom. Sve pokrijte ostatkom blitve.
Kiselo vrhnje pomiješajte s brašnom i naribanim sirom (po potrebi, možete dodati sol i papar). Smjesu rasporedite odozgo po blitvi.
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 20 min. tj. da se odozgo zarumeni.
zanimljivo i djeluje jako fino, volim ovakva zapečena jela
OdgovoriIzbrišiI ja volim zapeceno a blitva iako je zdrava, zna da bude dosadna..sama kad je, pa mi se cini da si ti ovim receptom to izvrsno resila;)
OdgovoriIzbrišiOvo bi bilo k'o po mojem gushtu!
OdgovoriIzbrišiTamara;
OdgovoriIzbrišii ja volim zapečena jela, pogotovo ako su posipana tvrdim sirom, još kad ima i bešamela... No, ovo je malo lakša varijanta, bez bešamela jer mi se nije dalo kuhati ga.
Dzoli;
trudim se da sama sebi učinim tu blitvu zanimljivom:)
Jasna;
probaj:)
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbriši