Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

11. 06. 2011.

Zapečena blitva s amarantom

Amarant nije jedna od mojih omiljenih namirnica, ali povremeno se nađe na repertoaru, «promijene radi» (kad kupim pakovanje od pola kile, «moram» ga i potrošiti).
Ovaj recept temelji se na receptu koji sam iskopala na Internetu ali, kako to kod mene već biva: ja promijenim i izbacim sve što mi se ne sviđa:D














 Sastojci
150 g amaranta
oko 450 ml vode + kocka za juhu
500-600 g blitve
2 češnja češnjaka
sol, papar
muškatni oraščić
1-2 žlice naribanog parmezana
oko 120 g kiselog vrhnja
pola čajne žlice brašna
oko 100 g tvrdog naribanog sira


Amarant stavite u gusto cjedilo (ako ima velike rupe, možete ga obložiti gazom), isperite ga vrućom vodom.

U loncu zakuhajte 450 ml vode. Dodajte ocijeđeni amarant i kocku za juhu. Kuhajte ga na najslabijoj vatri oko 40 min. Pred kraj češće promiješajte, pazite da ne zagori; kad je kuhan, maknite ga s vatre (amarant treba biti mekan, a u loncu više ne smije biti vode).
Ako nije dovoljno omekšao, možete dodati još vode i kuhati ga da omekša.
Kuhani amarant možete posoliti i popapriti.


Blitvu operite, odrežite središnji bijeli dio sa stabljikom. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte, a zeleni dio listova narežite na rezance.
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite češnjak. Zatim dodajte nasjeckani bijeli dio blitve i pržite oko 3 min.
Zatim dodajte zeleni narezani dio blitve i kratko ga popržite, da povene i da tekućina ispari. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Posudu za pečenje namastite.
Na dno rasporedite polovicu blitve, na nju stavite sav amarant i posipajte ga parmezanom. Sve pokrijte ostatkom blitve.

Kiselo vrhnje pomiješajte s brašnom i naribanim sirom (po potrebi, možete dodati sol i papar). Smjesu rasporedite odozgo po blitvi.

Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 20 min. tj. da se odozgo zarumeni.



Broj komentara: 5:

  1. zanimljivo i djeluje jako fino, volim ovakva zapečena jela

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja volim zapeceno a blitva iako je zdrava, zna da bude dosadna..sama kad je, pa mi se cini da si ti ovim receptom to izvrsno resila;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo bi bilo k'o po mojem gushtu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tamara;
    i ja volim zapečena jela, pogotovo ako su posipana tvrdim sirom, još kad ima i bešamela... No, ovo je malo lakša varijanta, bez bešamela jer mi se nije dalo kuhati ga.

    Dzoli;
    trudim se da sama sebi učinim tu blitvu zanimljivom:)

    Jasna;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši