Recept za ove kocke temelji se na receptu s bloga Majina kuhinja. Kod mene su te kocke malo drugačije, jer: koru sam radila od samo pola mjere, a nadjev sam sklepala od onog što sam imala doma. No, rezultat mi se jako sviđa:)
Kora
3 jaja
pola šalice oštrog brašna (šalica od 200 ml)
100 ml jogurta
150 g blitve (ili špinata)
pola praška za pecivo
sol, papar
Nadjev
400 g milerama
200 g jogurta
20 g želatine u prahu
oko 100 g ocijeđenog kukuruza šećerca iz limenke
1 mala crvena paprika (može i pečena paprika)
oko 5 dugih listova mladog luka (ili neka druga zelenjava; može zelena paprika, ili začinsko bilje…)
sol, papar
Ukrašavanje
2 žlice kiselog vrhnja
oko 100 g tvrdog naribanog sira
Za koru, blitvu operite. U loncu zakuhajte vodu, posolite ju, dodajte blitvu i kuhajte ju 1-2 min. Zatim ju ocijedite i isplahnite hladnom vodom pa ju dobro ocijedite, rukama istisnite što više tekućine iz nje. Ocijeđenu blitvu sameljite što sitnije (u multipraktiku ili štapnim mikserom).
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjcima dodajte jogurt, brašno pomiješano s praško, solju i paprom te usitnjenu blitvu i sve promiksajte da se sastojci povežu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Lim (oko 25 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 15ak min.
Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Za nadjev, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Papriku očistite i narežite na kockice.
Listove luka operite i usitnite.
U posudi pomiješajte mileram i jogurt te dodajte sol i papar.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Želatini prvo dodajte jednu žlicu smjese od milerama i brzo promiješajte. Zatim tu želatinu ulijte u posudu s ostatkom milerama i sve dobro promiješajte. Umiješajte i ocijeđeni kukuruz, papriku i luk.
Bilo bi najbolje da su mileram i jogurt sobne temperature.
Jer, ako u jako hladnu smjesu dodajete rastopljenu želatinu - morate jako brzo miješati, inače bi se hladna smjesa u doticaju sa želatinom u trenu mogla mjestimično «stvrdnuti», tj. mogu nastati stvrdnute grudice.
Pečenu koru ostavite u limu u kojem ste ju pekli pa na nju rasporedite pripremljeni nadjev.
Sve stavite u hladnjak na par sati da se nadjev stvrdne.
Prije posluživanja, pitu možete ukrasiti po želji.
Ja sam ju premazala s 2 žlice kiselog vrhnja i posipala naribanim tvrdim sirom.
Hej nisam nikad pravila ovo slano..kako lepo izgleda;)
OdgovoriIzbriširekla:Dzoli
kocke izgledaju kao prava delikatesa. Dekorativno i jako fino!
OdgovoriIzbrišiDzoli;
OdgovoriIzbrišiHvala:) Ja volim takve slane stvarčice. Vidim da još uvijek ne možeš komentirati pod svojim imenom. Ja nemam problema s tim, jedino mi već par dana ne radi Googleov pretraživač koji sam imala na blogu, a jako ga volim koristiti; ja ponekad kad idem pripremati nešto za što imam recept na svojem blogu - tražim recept na svojem blogu jer ih brzo zaboravljam. A zadnjih dana što sam god upisala u taj pretraživač - nikad nema nikakvih rezultata; zato sam ga maknula s bloga:(
Tamara;
hvala:)
Divne su ti draga!!!Ja jos nisam probala da pravim slani nadev sa zelatinom,ali sad hocu,hvala ti!!Volim kad nesto napravim i da je ukusno i da lepo izgleda,a ove tvoje kocke su prelepe!!Odusevljena sam i sa svim sarlotama koje pravis,i ne znam koju cu pre da probam:))Pozdrav
OdgovoriIzbrišiPrelepo i ukusno izgledaju!!!
OdgovoriIzbriši