Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

10. 12. 2011.

Složenac od knedli


Ovaj recept temelji se na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 19. 10. 2006., br. 11.
U originalu, upotrebljavaju se kupovne okruglice/knedle od krumpira, tj. krumpirovog tijesta (naravno, neutralne ili slane, a ne npr. slatke, punjene šljivama), no, možete upotrijebiti i knedle od kruha ili griza.
I ja upotrebljavam kupovne knedle jer mi je izrada domaćih knedli predosadna. Kad se sjetim od koliko koraka se sastoji postupak izrade domaćih knedli (moram kuhati krumpir, pa ga guliti, pa ga drobiti, pa mijesiti tijesto, pa oblikovati knedle…), izgubim volju da ih radim. Jednostavnije je ubaciti kupovne knedle u vodu, i gotovo! Zadovoljna sam okusom i izgledom kupovnih knedli i nemam ništa protiv aditiva koje sadrže kupovne namirnice.

Tko želi, može i sam napraviti knedle po nekom (svojem) receptu za npr. okruglice od šljiva, ali prazne; tj. bez šljiva i tijesto može jače zasoliti, da ne bude bljutavo.

Kakve god knedle upotrijebili, prije pečenja treba ih skuhati. Što se ostalih namirnica tiče, špinatu možete dodati i nekakvu šunku, salamu,… ili kreirati umak po vlastitoj želji.

Ako se nekad, slučajno, dogodi da imam vremena i da sam raspoložena za crnčenje u kuhinji: sama radim knedle, ali ne od krumpira (jer to mi je jednostavno predosadno i predugotrajno), nego od griza, po receptu za Knedle od griza i brašna, ili po ovom receptu za Tijesto za njoke i okruglice bez krumpira – u oba slučaja jače zasolim tijesto da bude osjetno slano.




Sastojci
oko 1 kg (kupovnih) neutralnih ili slanih okruglica/knedli od krumpira, može i od kruha itd.
oko 500 g smrznutog špinata u listovima (ne onog ispasiranog, smrznutog kao «ledeni blok» koji, kad se odmrzne, izgleda ko juha) ili svježeg špinata/blitve
2 češnja češnjaka

Za umak
1 žlica maslaca/margarina
1,5 žlica brašna
400 ml mlijeka
100 g tvrdog topivog sira
sol, papar
muškatni oraščić


Okruglice skuhajte prema uputama s pakiranja.
Ako sami radite smjesu za okruglice, oblikujte ih i skuhajte.

Smrznuti špinat odmrznite i iscijedite iz njega što više tekućine. Po potrebi, možete ga usitniti nožem.
Ako upotrebljavate svježi špinat (ili blitvu), oprane listove ubacite u kipuću posoljenu vodu i prokuhajte oko 2 min. Zatim ih ocijedite, isplahnite hladnom vodom, rukama istisnite što više tekućine iz listova pa sve nasjeckajte nožem.

Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

Dublju posudu za pečenje namastite, na dno rasporedite špinat, posipajte češnjakom i na to rasporedite kuhane okruglice.

Za umak, u loncu rastopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Zatim sve zalijte mlijekom, miješajući pjenjačom da se ne zgruda. Umak kuhajte oko 1 min. da se lagano zgusne. Zatim dodajte naribani tvrdi sir i zagrijavajte na laganoj vatri da se sir rastopi (ne treba se potpuno rastopiti). Začinite solju, paprom u muškatnim oraščićem te odmah prelijte po knedlama.



Knedle stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.



4 komentara:

  1. Recept je odlican, kakve god knedle da su koristene. Volim domace knedle, ali ne bjezim ni od kupovnih, ...sve je pitanje vremena i raspolozenja ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. baš me jučer jedna cura pitala za recept s njokima i nekoliko vrsta sira. Ovo me podsjetilo na to, još mi se više sviđa. Jako lijepo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno jelo. Ja ni ne znam da li kod nas ima knedli da se kupe. Nikad ih nisam nigde videla...

    OdgovoriIzbriši
  4. Jasna;
    slažem se:)

    Tamara;
    probaj:)

    Miki;
    ne znam, u Zagrebu najčešće po dućanima prodaju knedle od kruha. A ove od krumpira teže je naći u slanoj varijanti, imaju slatke, punjene šljivama, marelicama...

    OdgovoriIzbriši