Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

12. 10. 2009.

Lazanje s keljem

Image and video hosting by TinyPic

Osim s keljem, ove lazanje možete pripremati i s kupusom, ili blitvom… A umjesto lazanja, možete napraviti složenac: ne trebate odvajati cijele listove kelja od glavice, jednostavno cijelu glavicu kelja sitno narežite pa izdinstajte i onda pomiješajte s tjesteninom i preljevom od jaja, pa sve prebacite u posudu za pečenje i pecite kako je opisano u receptu - to je jednostavnija i brža varijanta, ali ja sve volim komplicirano, pa radim lazanje: )))


Sastojci
1 mala glavica kelja (1 kg)
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 čajna žlica kumina
300 g tjestenine (penne, rigatoni)
2 jaja
1 puna žlica brašna
250 g mascarponea (ili neki sirni namaz, ili kiselo vrhnje)
100 g naribanog parmezana
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, vlasac…)
sol, papar
masnoća i krušne mrvice za posudu za pečenje
žlica maslaca narezanog na listiće
2 žlice krušnih mrvica + ulje


Operite glavicu kelja, odstranite vanjske oštećene listove.
U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte glavicu kelja. Kuhajte oko 15 min.

Nakon toga glavu kelja ocijedite, prelijte ju hladnom vodom i onda pažljivo odstranite listove, pazite da se ne poderu i stavljajte ih u posudu s hladnom vodom.
Potrebna količina tih cijelih listova ovisi o veličini posude u kojoj namjeravate peći lazanje. Ja sam broj listova odredila odokativno, čini mi se da ih je bilo 27. Lazanje sam pekla u limu veličine 34 cm x 24 cm: moje lazanje sastojale su se od 4 sloja listova kelja, i između njih su bila 3 sloja nadjeva od tjestenine.

Kad kuhate cijelu glavu kelja, naravno, vanjski listovi jače omekšaju, nego središnji dijelovi glavice kelja (ali to nije bitno, jer taj središnji dio ionako još treba dinstati).
Ako mislite da je jednostavnije, možete blanširati samo listove kelja: operite i očistite glavicu kelja pa pažljivo odvojite vanjske listove, u loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte nekoliko listova (ne sve odjednom), kuhajte ih par sekundi (ne duže od 1 min.), onda ih pažljivo vadite (jedan po jedan) rupičastom žlicom (pazite da ih ne poderete) i stavljajte ih u posudu s hladnom vodom.

Odaberite koji vam se način više sviđa (onaj s kuhanjem cijele glavice, ili ovaj s blanširananjem pojedinih listova).

Kad se ti kuhani listovi kelja, koje ste potopili u hladnu vodu, ohlade, izvadite ih i poslažite na ubrus, da se osuše.

Ostatak glavice kelja prerežite na pola po visini, odstranite središnji tvrdi dio, i kelj narežite (naribajte) na rezance.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte, ispržite ih na zagrijanoj masnoći zajedno s kuminom. Zatim dodajte narezani kelj, lagano posolite i popaprite i dinstajte 15ak min. na laganoj vatri.


Tjesteninu skuhajte prema uputama s pakiranja i ocijedite ju.

Umutite jaja, dodajte im sir i brašno pa dobro promiješajte. Na kraju umiješajte parmezan, začinsko bilje i pikantno začinite.

Izdinstani kelj pomiješajte s tjesteninom i preljevom od jaja, lagano promiješajte.

Posudu za pečenje namastite pa ju po dnu i stranicama posipajte krušnim mrvicama. Na dno složite sloj listova kelja (po potrebi zarežite ih uokolo nožem, jer oni obično imaju oblik «zdjelice»), a na njega sloj nadjeva, redajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završite slojem listova kelja.
Odozgo posložite na listiće narezani maslac i posudu pokrijte aluminijskom folijom. Jelo stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat.

2 žlice krušnih mrvica pomiješajte s uljem da dobijete glatku, ali ne tekuću (ali niti suhu) smjesu.

Maknite foliju s lazanja i odozgo posipajte pripremljene krušne mrvice, vratite u pećnicu (nepokriveno) na 10ak min. da se odozgo zapeče.
Jelo možete posipati i naribanim tvrdim sirom.

Lazanje ostavite da se hlade 10ak min. a onda ih narežite na kocke, pomoću lopatice za palačinke prebacite ih na tanjure i odmah ih poslužite.

Image and video hosting by TinyPic

4 komentara:

  1. Ja nazalost nisam gledala tu tv.Recept u tvom fazonu,znas bas ces me namamiti da počnem više povrća da spremam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sanela moja kad su ti reality šoevi u pitanju meni se čini da smo nas dvije bile negdje na kavi kad se pamet dijelila. :) :)
    Srećom imam internet pa skidam isključivo filmove i serije koje me zanimaju i jedino to gledam, a tv upalim samo u vrijeme dnevnika i to zato jer je moj dragi opsjednut vremenskom prognozom. :D

    Nisam luda za keljem tako da bi se prije odlučila na varijantu s blitvom. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga moja, ima nas još takvih. Na TV ne znam ni što bih gledala ali ako sam blizu TV pogledam emisije o kuhanju i volim strašno gledati dokumentarne emisije. Sve ostalo, pa čak ni za filmovima nisam više luda, ne gledam.
    A, pošto kelj obožavam, a čitala sam negdje da je na 1. mjestu po nutritivnim vrijednostima, ovaj tvoj mi je recept vrlo zanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja gledam tv samo ako mi se gleda ono što se prikazuje ( a to je nažalost jako malo emisija ) a nemam problema s gašenjem istog ako se prikazuje neki reality, politički , celebrity ili sportski progam. Mogu pogledati kulinarske emisije i forenzičke/krimi serije, ali sve u nekom određenom razdoblju tj. ne previše ;)
    Ne zamaram se tračevima niti novinama, imam toliko toga što želim raditi tako da mi za ništa drugo ne ostane vremena!
    Volim lazanje i probat ću s keljom ili blitvom!

    OdgovoriIzbriši