Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

01. 10. 2009.

Torta od blitve (špinata) i tjestenine

Ovo je svojevrstan složenac od tjestenine i blitve. Takvi složenci se obično poslužuju topli, i mogu se jedino grabiti žlicom, ne mogu se rezati jer nisu čvrsti (rezati se mogu, eventualno, kad se ohlade, ali hladni složenac od tjestenine baš i nije neki "doživljaj za nepce").

A ova torta poslužuje se dok je još vruća, ali ona je i čvrsta i može se lijepo rezati nožem već 10ak min. nakon što se izvadi iz pećnice. Točno je da se noževi najbrže zatupe kad se njima reže nešto vruće, ali to je cijena užitka u ovakvim jelima: )))

U originalu je ovo torta sa (smrznutim) listovima špinata, ali kod mene se pretvorila u tortu sa svježom blitvom: )
Dakle, možete upotrijebiti ili blitvu, ili svježi špinat ili smrznuti špinat (ali onaj u listovima, a ne onaj ispasirani, koji izgleda ko´ juha kad se odledi), ili smrznutu blitvu.

U originalnom receptu posudu za pečenje treba posipati mljevenim pinjolima kojih nisam imala, ali, odmah u startu, odlučila sam posipati posudu krušnim mrvicama. Kad sam pripremila smjesu za tortu shvatila sam da doma nemam niti mrvicu krušnih mrvica: )))
Imala sam starog kruha, ali nije mi se dalo mljeti ga samo za te 2 žlice mrvica koje mi trebaju. Zato sam kalup posipala pšeničnim klicama, i to onim prženim, jer nisam imala nepržene.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
500 g tjestenine (rigatoni, penne)
200 g blitve (ili špinata)
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
3 jaja
200 g mascarponea
2 žlice brašna
100 g naribanog parmezana
2 žlice pinjola (ili krušnih mrvica, ili pšeničnih klica)
sol, papar



Ako koristite svježu blitvu, odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.

U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.
Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, nasjeckajte ju nožem (ne jako sitno).

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte, ispržite ih na žlici ulja. Zatim dodajte nasjeckanu blitvu i kratko popržite da tekućina ispari.

Blitvu ostavite da se malo ohladi.

Ako koristite smrznuti špinat (ili blitvu) odledite ga, ocijedite i onda ga kratko popržite s lukom.

Tjesteninu skuhajte prema uputama s pakiranja, ocijedite ju i prelijte s 2 žlice ulja i promiješajte da se ne slijepi, ostavite da se malo ohladi.

Malo ohlađeno povrće pomiješajte s umućenim jajima, mascarponeom, parmezanom i brašnom. Pikantno začinite solju i paprom pa lagano umiješajte tjesteninu (lagano miješajte da se ne zdrobi).

Kalup (promjera 22 cm) namastite po dnu i stranicama posipajte mljevenim pinjolim, ili krušnim mrvicama…

Budući da su moje posude za pečenje (i kalupi), ako su ikada i bile "neprijanjajuće", danas definitivno "prijanjajuće", uvijek kada radim nešto što u komadu treba istresti iz posude, obavezno posudu obložim papirom za pečenje (ili aluminijskom folijom) pa onda njega namastim i posipam krušnim mrvicama, tako je bilo i sada. Ali, ako imate povjerenja u svoje posude, ne morate ih oblagati papirom za pečenje.

Smjesu od tjestenine premjestite u kalup, pritišćite ju donjom stranom žlice da bude zbijena, da među njom nema praznog prostore, odozgo zagladite.

Namastite aluminijsku foliju i njome prekrijte kalup za pečenje.

Tortu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat.

Maknite foliju i tortu ostavite da se hladi 5-10 min. Zatim na kalup stavite tanjur i sve zajedno okrenite da torta sklizne na tanjur (odlijepite papir, ako ste ga koristili).


Tortu odmah narežite oštrim nožem (!) i poslužite vruću, kao prilog ili glavno jelo…


*Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 5., 23. 4. 2009.

Broj komentara: 7:

  1. Lepo izgleda,a po sastavu, sigurna sam, i dobrog je ukusa ovaj slozenac. Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  2. dosta lijepih i zdravih receptica na tvom blogu,ovo sam slicno radila,mislim sa tikvicom,bez pinjola,ali radim pastu "primavera",koja mi se isto svida..jako fino !!

    OdgovoriIzbriši
  3. emo_serpica - hvala:) Meni se jako sviđa, već dugo mi se neki složenac nije ovako sviđao:)

    Sweet Corner - hvala:)

    Snježa - probaj:)

    Ruza123 - recepti baš i nisu zdravi:( Ja sam poklonik nezdrave hrane: zato što mi je ukusnija:))))))))))))

    jubistacha - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo bi vrijedilo probati :), potrudit ću se

    OdgovoriIzbriši