Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

21. 10. 2009.

Trostruka kakao pita (ili ne) s kruškama (ili ne: )


Trostruka kakao pita (ili ne) s kruškama (ili ne: )

Misao vodilja ovog kolača je "kakao": stavila sam ga kamo god sam mogla, iako se u originalnom receptu ne upotrebljava – ali u samom receptu sugerirano je da se kakao može staviti i u tijesto i u nadjev, a može se upotrijebiti i čokoladni (kakao) namaz – ja sam odlučila prihvatiti sve te sugestije: )))

Dakle, u originalnom receptu u tijesto se ne stavlja kakao, u kuharici, kraj recepta je fotka i vidi se da je pečeno tijesto žućkasto, ali budući da piše da se može dodati kakao: moje tijesto ima preplanuli kakao-ten: )
Nadalje, u originalu se (žućkasto) tijesto premazuje crvenim pekmezom, ali u receptu piše da se može upotrijebiti namaz npr. od čokolade, pa sam ja upotrijebila namaz od čokolade i lješnjaka: )
Ali to još nije sve, u originalnom receptu se ni u nadjev ne stavlja kakao, u kuharici, na fotki kraj recepta, vidi se da je nadjev na kolaču žut, ali autorica kuharice predlaže da se može dodati kakao, i ja sam ga, naravno, dodala: )

Moja varijanta kolača je totalna suprotnost onom kolaču u kuharici: ko´ noć i dan.
Kolač u kuharici je svijetao (žućkasto tijesto, premazano crvenim pekmezom i žuti nadjev); a na mojem kolaču je sve tamno. I meni se moja verzija više sviđa: )))
Sami odlučite želite li svijetlu ili tamnu varijantu: )))

U originalnom receptu upotrebljavaju se kruške iz kompota, ali budući da je sada u Hrvatskoj sezona krušaka (a ionako praktički cijele godine ima krušaka za kupiti), odlučila sam upotrijebiti svježe kruške. One kruške iz kompota su, naravno, prepolovljene po dužini i na kolač se stavljaju polegnute, s oblim dijelom prema gore – ali budući da sam imala svježe, cijele kruške, odlučila sam ih stavljati na kolač u stajaćem položaju: )
I po uzoru na neke dosadašnje kolače s kruškama, ponovno sam odlučila puniti kruške suhim šljivama: ) ali to ne morate raditi (kruške u originalnom receptu prepolovljene su po dužini i ne pune se ničim).
U tom receptu sugerirano je da se umjesto krušaka mogu upotrijebiti i marelice ili ananas iz kompota, nisam još probala te varijante; ali namjeravam; a ja sugeriram da možete upotrijebiti i svježe voće: )))
Svejedno je upotrebljavate li svježe voće ili voće iz kompota, u oba slučaja sve se peče zajedno: i tijesto i nadjev i voće.


Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
115 g oštrog brašna
115 g integralnog pšeničnog brašna
115 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
oko 3 žlice hladne vode
(1 žlica kakaa u prahu)

Nadjev
50 g šećera u prahu
50 g mekanog maslaca
2 jaja
50 g glatkog brašna
115 g mljevenih lješnjaka (ili badema, oraha…)
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
(1-2 žlice kakaa u prahu)
malo mlijeka
+
oko 9 manjih krušaka (ili neko drugo voće; svježe ili iz kompota)
(po želji, suhe šljive – nije obavezno)
3 žlice namaza od čokolade (i npr. lješnjaka), npr. Nutella ili pekmez od malina, ili neki drugi…
+
2 žlice nasjeckanih lješnjaka (ili badema, oraha…)


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 min.

Za nadjev, izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte jedno po jedno jaje i svaki pu dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno, lješnjake, kakao i aromu pa promiješajte. Ako je smjesa jako suha dodajte mlijeko (da ju možete razmazati).

Kruške ogulite, ostavite im peteljke, odozdo ih izdubite: izvadite im koštice. Na dnu im možete odrezati zaobljenje, tj. izravnati ih da mogu okomito stajati, da se ne prevrću.
(ili ih možete prepoloviti po dužini, uzdubiti i polegnuti na nadjev s oblom stranom prema gore.)

Sok 1-2 limuna pomiješajte s oko 200 ml hladne vide i u nju uronite svaku krušku da voda bude i iznutra i izvana: da kruške ne pocrne.

Kruške ocijedite i u svaku krušku, na mjesto koštica, ugurajte 1 suhu šljivu (ili neko drugo voće – ali nije obavezno, mogu ostati i prazne).

Tijesto razvaljajte i stavite ga u namašteni okrugli lim (promjer lima: 26 cm, visina ruba oko 3 cm), višak tijesta odrežite.
Tijesto odmah premažite namazom ili pekmezom pa na njega razmažite nadjev i u nadjev utisnite pripremljene kruške. Sve posipajte nasjeckanim lješnjacima, ili bademima…

U originalnom receptu kolač treba posipati nasjeckanim lješnjacima, ali ja doma imam samo mljevene, pa sam kolač posipala listićima badema: ) ali to možete izostaviti.

Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 50 min.

Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

Image and video hosting by TinyPic



*Recept se temelji na receptu iz Vegetarijanske kuharice, Roz Denny, Rijeka, Leo- Commerce, 1998.

Broj komentara: 5:

  1. Prvo,mnogo mi se dopadaju ove tvoje pite kada ovako staviš kruške sa peteljkama gore.To mi je tako originalno i dekorativno.
    Drugo,jel ti meni veruješ da sam ja čula za Ugarkovićku ali nisam nikada gledala njen kulinarski tv sou.
    Obično kada im ponestane ideja onda nesto bez veze smisle kao recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga moja, kao i obično kolač je sjajan.

    A što se tiče Ugarković moram priznati da joj svaka čast kako se uspjela žena isfurati i ubaciti se u sve sfere kulinarske Hrvatske. A to je takav trend .. sve je čupavo, nepravilno, male količine na mega tanjurima :)))) E , di nam je sad Karapandža?? :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam tvoje "uvode koji nemaju veze s receptom" kao i one koji imaju veze. Ali ja mislim da si ti napisala svoju kuharicu i da je još uvijek pišeš. Nego, što bi drugo bio ovaj tvoj blog!
    Pita je stvarno fina i dekorativna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovaj pita ima fenomenalan izgled i razmišljam se gdje sam već tako nešta vidjela kada na dnu skužim recept za kolač s kakaom i kruškama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam tvoje "sa vezom" i "bez veze" sa receptom uvode! Zapravo, ideja i mog bloga je, barem u početku, bila da pišem post za koji bi bio vezan neki recept. Ali, uglavnom sam od te ideje odustala, no zato u tvom blogu uživam: zbog uvoda, recepta,slike i pre svega, tvog vedrog duha. Divne su ove kruškice...

    OdgovoriIzbriši