Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

30. 03. 2010.

Kolač od suhih šljiva s brandyjem

Ovaj recept potječe iz nekakvog časopisa, ali ne mogu se sjetiti kojeg. U mojoj kuhinji i biskvit i krema doživjeli su mnogostruke izmjene, npr. u originalu se na kolač stavlja krema od mascarponea, slatkog vrhnja i brandyja – moja netrpeljivost prema siru u slatkim kolačima je već dobro poznata, tako da ja ni u ludilu ne bih taj sir stavila gore; ali kome se sviđa, zašto ne; recept može podnijeti svakakve varijacije i promjene: )

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
225 g suhih šljiva (bez koštica)
300 ml vode
175 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
2 žlice brandyja
6 jaja
75 g šećera
125 g mljevenih badema ili oraha

Krema
120 g čokolade za kuhanje
70 g margarina/maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
+
1 žlica brandyja


Za tijesto, suhe šljive i vodu stavite u lonac, ostavite da zakuha pa kuhajte na laganoj vatri 15ak min. Ostavite smjesu da se ohladi.

Ohlađenu smjesu sameljite u kašu štapnim mikserom/blenderom…

Na pari otopite nasjeckanu čokoladu zajedno s maslacem i brandyjem, ostavite da se malo ohladi.

Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa dodajte mlaku rastopljenu čokoladu, bademe i polovicu skašene smjese od šljiva, kratko promiksajte.

Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Kalup za pečenje (okrugli, oko 24 cm, može i četvrtasti) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Na dno kalupa razmažite ostatak skašene smjese od šljiva i ulijte pripremljenu smjesu za tijesto.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min. (u sredinu zabodite čačkalicu i provjerite jeli biskvit pečen: ako je čačkalica suha, biskvit je pečen).

Kolač ostavite da se malo ohladi u kalupu, a onda ga možete izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.

Ohlađeni kolač možete okrenuti da sloj sa šljivama bude dolje ili gore (taj sloj je ionako čvrst, «pečen», nije kremast pa je svejedno je li gore ili dolje).

Kolač, po želji, ukrasite čokoladnom kremom.

Za kremu, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ju stavite u hladnjak. Promiješajte ju svakih 10ak min.: treba se stvrdnuti da se može razmazivati, tj. da se ne razlijeva; ali nemojte ju predugo ostaviti u hladnjaku, jer će se posve stvrdnuti (ako se to dogodi, ostavite ju na sobnoj temperaturi da omekša, da bude maziva).

Kad je krema dovoljno čvrsta da se može razmazivati primiješajte joj žlicu brandyja i omažite kolač.

Kolač stavite u hladnjak da se krema stvrdne.

Broj komentara: 8:

  1. Neobično, ali mislim da je kolač jako dobar. Kada ga budem radila, staviti ću i kremu, čini mi se odlična.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako mi se sviđa ova kombinacija. Super mi zvuče suhe šljive u kombinaciji s alkoholom. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ova tvoja verzija mi zvuči sasvim prihvatljivo i sigurno jako fino

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravim nesto slicno i znam da je odlicno :))))
    Obozavam kombinaciju sljive i cokolade :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim šljive a kada malo bolje razmislim rijetko kada od njih nešto i napravim. Ova kombinacija sa brendijem i čoloadom zvuči predobro !! Kolač si super napravila, odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  6. Koliko suhih šljiva pojedem onako samih, sada vidim da to može i drugačije. Sviđa mi se ova kombinacija: suhe šljive i čokolada,mmmmm.....

    OdgovoriIzbriši
  7. Κάθαρσις; u mojoj verziji kolač je doživio izmjene, ali sviđa mi se kako sam ga napravila:) probaj:)

    Andrea; hvala:)

    Nina; hvala:)

    Ljilja; i meni se sviđa kombinacija suhih šljiva i čokolade; a najbolje je kad je još dodan i neki alkohol (umjesto brandyja može i rum:))))

    Vera; probaj:)

    Branka; ja volim suhe šljive (svježe šljive uopće ne volim). Ineče, baš nisam luda za suhim voćem; zapravo, volim suhe šljive i banane, a ostalo suho voća donekle toleriram; jedino nikako ne volim grožđice.
    Baš mi se sviđa ova kombinacija suhih šljiva i čokolade.

    Snježa; i ja volim jesti suhe šljive (svježe nikako) i ovaj kolačić mi se baš sviđa:)

    OdgovoriIzbriši