Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

20. 04. 2010.

Stakleni buketi i sitni uskršnji kolačići


Stakleni buketi

Počet ću od (božićnih) «staklenih buketa» jer taj post mi stoji započet već duže vrijeme, a nikako da ga dovršim (ali bez brige, jednom ću stići i do uskršnjih keksa).
Stakleni buketi nisu stakleni, nego su to buketi s cvjetovima od tzv. staklenih keksa. U mojem postu o Staklenim keksima mogli ste pročitati svašta, jedino još nisam ustanovila kako ih uspješno napraviti.
Uglavnom, od Božića su mi u vazama (tako su bili servirani, ali nitko ih nije jeo, svi su ih samo gledali) ostali stakleni keksi na štapićima. Nedugo nakon Božića još su bili i jestivi, pa sam došla na ideju da napravim bukete od tih jestivih keksića. I onda sam te bukete poklanjala okolo, uglavnom nitko nije jeo keksiće, i dalje su ih svi samo gledali.

Nisam uspjela sve keksiće utrpati u bukete i ispoklanjati ih, nego su mi neki ostali u vazama skupljajući prašinu. Pa u vrijeme kad sam od njih radila bukete, više nisu bili jestivi – na to sam upozorila one kojima sam te bukete poklonila.

Bukete sam radila od «sastojaka» koje sam imala kod kuće, nisam ništa kupovala.

Image and video hosting by TinyPic

Koristila sam krep papir (ali možete koristiti i drugačiji vrstu papira, i celofan, foliju…) i plastične trake za mašne (možete koristiti i svilene, satenske trake, ili trake od tila…), uglavnom: možete koristiti sve i svašta.

Cvjetove na štapićima zapiknula sam u kuglice od stiropora (koje su ostale iz neke od mojih decupage (salvetnih) faza; a mačke ih još nisu dohvatile). Moje mačke jako vole kuglice od stiropora: u njih bez problema mogu zapiknuti nokte, ali i zube, pa onda nosaju kuglice u ustima. Jedini problem je što su zbog toga mrvice stiropora naštrajene po cijeloj kući, ali meni je to već normalno.

Kuglice od stiropora mogu se u kupiti u različitim veličinama u tzv. hobby trgovinama.
Ako smislite nešto drugo, u što možete zapiknuti štapiće, ne morate koristiti kuglicu.

Image and video hosting by TinyPic

I onda sam oko te kuglice redala krep papir različitih boja, veličina i oblika - da bi odgovarao mojoj viziji buketa. Papir sam klamala pomoću klamerice jedan za drugi, da se to sve drži kako ja hoću, nisam koristila nikakvo ljepilo. Jedino sam na dnu, tj. iznad kuglice, buket stegnula ukrasnim plastičnim trakama i zavezala ih u mašnu. I u sam buket ugurala sam plastične trake, sve sam pričvrstila klamericom da se drži za krep papir. I to je to. :)

Image and video hosting by TinyPic

Tko ima strpljenja, u tijesto za kekse može dodavati boje, pa peći raznobojne kekse i raditi bukete… Zbog svojih iskustava :( sa staklenim keksima ja to definitivno nemam u planu.


Nakon staklenih buketa sa staklenim keksima od Božića, evo mene i do uskršnjih keksića. Već svi znaju da je sitno-suhe kekse ne jedem pa ih zato ne volim niti raditi; ali zbog «tradicijskih» razloga radim ih za svaki Božić i Uskrs.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
250 g brašna
150 g šećera
150 g maslaca
1 jaje
na vrhu čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
+
pekmez po želji

Brašno prosijajte s praškom za pecivo i solju. Maslac pjenasto izmiksajte pa mu dodajte obje šećer i sve dobro izmiksajte. Dodajte i jaje pa opet promiksajte. Postupno dodavajte brašno stalno miksajući.

Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
Jedan dio tanko razvaljajte u pravokutnik i sasvim tanko premažite pekmezom (nemojte pretjerati s količinom pekmeza jer će curiti van za vrijeme pečenja).

Drugi dio tijesta tanko razvaljajte u pravokutnik i njime poklopite prvi pravokutnik.

Oštrim nožem, zvjezdastim kotačićem za rezanje ili kalupom režite oblike.
Ako koristite okruglaste kalupiće za rezanje, komadi tijesta ostajat će neiskorišteni, budući da su već slijepljeni pekmezom (ali možete te komadiće ispeći i pojesti :) ).
Ja sam keksiće rezala četvrtastom modlicom i rezala sam tako da mi ne ostaju neiskorišteni komadi tijesta (keksići izrezani od rubnih dijelova tijesta nisu sa svih strana bili lijepi, jedna strana je bila «čupava», ali ja se nisam time zabrinjavala, barem sam iskoristila sve tijesto : ) ).

Na keksićima sam tijekom izrezivanja odozgo bušila rupice, iako to nije potrebno, ali meni se baš sviđaju takvi :) .

Keksiće složite na lim obložen papirom za pečenje i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite ih oko 8 min.; pazite da ostanu svijetli.

Pečene keksiće ostavite da se ohlade.

Po želji, posipajte ih šećerom u prahu (ja nisam ;) ).


Štrudlice by Mediha

Image and video hosting by TinyPic

U originalu, ovo si štrudlice s nadjevom od smokava, ali meni se to nije dalo pripremati, pa sam koristila pekmeze od breskvi, višanja i dunja (zgusnula sam ih pomoću krušnih mrvica i griza).

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
350-400 g brašna
200 g hladnog maslaca/margarina
2 jaja
350 ml šećera
1 čajna žliva vanilin šećera
malo praška za pecivo

Nadjev
pekmez po želji

Brašno prosijajte s praškom za pecivo pa dodajte obje vrste šećera. Dodajte i maslac narezan na listiće pa sve trljajte prstima da dobijete mrvice.
Zatim dodajte umućena jaja i zamijesite tijesto. Oblikujte ga kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Pekmez po potrebi «zgusnite» dodavanjem pšenične krupice (griza) ili krušnih mrvica: smjesa ne smije biti rijetka, tj. ne smije se razlijevati, kad ju stavite na tijesto, mora ostati na hrpi.

Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova.

Svaki dio razvaljajte da možete formirati uske štrudlice (dužine lima za pečenje).
Na sredinu razvaljanog tijesta, cijelom dužinom rasporedite nadjev, kao «zmijicu». Smotajte tijesto da mjesto spoja bude odozdo, ti spojeni krajevi trebaju se sasvim malo preklapati, oko pola centimetra (nije cilj namotati štrudlu da bude što više puta zarolana) višak tijesta odrežite. Krajeve slijepite da nadjev ne izlazi.

Štrudlice slažite jednu do druge u lim obložen papirom za pečenje.

Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 10 min. da ostanu svijetle.

Ohlađene štrudlice narežite na komade.


Vodene kiflice by Milicza

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
200 g svinjske masti
500 g brašna
6 žlica kiselog vrhnja ili milerama

Nadjev po želji
pekmez, orasi, mak...


Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto.

Tijesto zamotajte u krpu i potopite u hladnu vodu, ostavite da stoji tako 2 sata.

Zatim tijesto razvaljajte, punite željenim nadjevom i oblikujte kiflice.
Ja sam ih punila pekmezom od višanja.

Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da ostanu svijetle.

Tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu.


Kad mi se više nije dalo raditi «vodene» kiflice odlučila sam raditi «vodene» štrudlice po uzoru na Medihine štrudlice.
Štrudlice sam oblikovala na isti način kao u prethodnom receptu. Punila sam ih pekmezom od višanja te nadjevima od oraha i maka.

Image and video hosting by TinyPic

Pekmez sam zgusnula pomoću krušnih mrvica (pekmez kojim sam punila kiflice nisam zgušnjavala, ali za štrudlice mi se ipak činilo bolje da ga malo «zgusnem»).

Nadjev od oraha i maka radila sam «odokativno», da dobijem čvrstu smjesu: mljevene orahe i mak prelijala sam kipućim mlijekom i dodala (vanilin) šećer, naribanu limunovu koru, rum, ali i žlicu pekmeza od marelica da bi to bilo malo bolje povezano.

Štrudlice sam pekla da ostanu svijetle, dok su još bile tople, posipala sam ih šećerom u prahu i narezala na komade.




Broj komentara: 6:

  1. A jesi se raspisala?!
    Ovaj tvoj izbor je odličan, mislim da sam radila i ja ove slatke zalogajčiće a nešto slično miliczinim kiflicama i sama radim. Ove štrudlice su mi baš dobre!

    OdgovoriIzbriši
  2. Za razliku od vas, ja se sjećam svojim početaka jer sam se čini mi se rodila sa kuvarom :))) prvo što sam pravila su bila "Husarska dugmad"- što bi vi rekli sendvič keksi, mjesi 10 puta i lijepi marmeladom. Ja sam bila presrećna kad su svi u njima uživali. Tako da od petog osnovne imam svoju malu svesku sa receptima.
    Inače meni su ove štrudlice super i voljela bi ih napraviti prije ljeta :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divim ti se draga moja,uvek detaljna,pedantna,od tebe se moze punooo naučiti!

    OdgovoriIzbriši
  4. Snježa; da raspisala sam se; imam puno za reći o kolačima koje ne volim :D
    I meni se štrudlice sviđaju, tj. njihova
    izrada B-)

    Alanvla; ja se nikako ne mogu sjetiti što i kako sam prvo kuhala/pekla; a već više puta sam intenzivno razmišljala o tim svojim počecima; ali sve mi je u magli. Iako, sigurna sam da definitivno nisam radila nekikave sitno-suhe kolačiće :D :D :)) to je došlo tek par godina kasnije, i to "silom prilika".
    Meni se sviđa izrada štrudlica ;)

    Vera; hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasan buketić :) Sviđaju mi se recepti. Nadam se da ću uskoro imati vremena i isprobati koji :))

    OdgovoriIzbriši