Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

22. 05. 2010.

Mantije (s Interneta)

Ovakve stvarčice se u mojem kraju ne rade, pa ja definitivno nisam kompetentna da prosuđujem recepte koje nalazim po Internetu, u kuharicama…

Dotični recept, po kojem ja radim mantije, našla sam na Internetu prije par godina i svidio mi se zato jer je to «najslojevitija» varijanta (ne sjećam se s koje internetske stranice potječe, a nije mi se sad dalo googlati jer bih morala pročitati svaki recept koji nađem; možda drugi put).


Vidjela sam svakakvih recepata za mantije, a meni se najviše sviđaju varijante u kojima se tijesto zamijesi, pa se podijeli na 20ak dijelova i onda se svaki dio posebno razvalja i slaže na 2-3 hrpe, a između se premazuje margarinom i kad to malo odstoji, svaki dio se posebno razvalja u koru i od svake kore posebno rade se mantije i onda se onu peku…

U ovoj ovom receptu postupak je «isti», ali ima i jedan dodatni korak, koji nisam vidjela u ostalim receptima na koje sam naišla: od 3 hrpe (koje su napravljene od razvaljanih komada tijesta premazanih margarinom) svaka se posebno razvalja, i razvaljane kore stave se jedna na drugu i između se opet premažu margarinom i opet se ostave da kratko odstoje; pa se onda ta jedna hrpa razvalja, rade se mantije i peku. Dakle, zbog tog «dodatnog» slaganja tijesta "jedno na drugo", to je najslojevitija varijanta na koju sam ja naišla (ne znam koliko je taj recept (ne)tradicionalan ili (ne)originalan, ni otkuda potječe; ali meni se sviđa :)


U originalu, to je naravno pita s mesom, ali ja radim vegetarijansku varijantu s nadjevom od sira.


Pečenu pitu odozgo možete prelijati mješavinom vrhnja, jogurta… ja to prelijem onako odokativno, s malo tekućeg jogurta, budući da su ove mantije punjene sirom, nisu «teške», kao one mesnate, pa prelijevanje možete i preskočiti…



Image and video hosting by TinyPic

Tijesto

900 g glatkog brašna

oko 500 ml tople vode

1 čajna žlica soli

2 žlice ulja

+

oko 200 g margarina (rastopljenog i ohlađenog)


Nadjev

500 g svježeg kravljeg sira, ocijeđenog

1 jaje

kiselo vrhnje

sol, papar


Preljev

250 ml kiselog vrhnja

125 g jogurta

sol

češnjak



Brašno prosijajte pa dodajte vodu, ulje i sol pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na 24 komada. Uzmite komad tijesta i razvaljajte ga u tanki krug (oko 2 mm debljine) i sasvim tanko ga premažite rastopljenim, ohlađenim margarinom. Na isti način razvaljajte i drugi komad tijesta, stavite ga na tijesto premazano margarinom, pa i taj komad premažite margarinom: na taj način složite tri «hrpe» po 8 razvaljanih kora - jednu na drugu, premazujte ih margarinom; zadnju koru odozgo ne treba premazivati.

Ostavite ih da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi.


Zatim svaku od te 3 «hrpe» razvaljate u tanku koru (2-3 mm debljine) i složite jednu na drugu, između premažite ohlađenim margarinom (treću koru odozgo ne treba premazivati). Složenu «hrpu» ostavite da stoji 15 min. na sobnoj temperaturi.


Nakon toga razvaljate tu složenu «hrpu» na pobrašnjenoj podlozi, u koru debelu 2-3 mm.


Mantije «zamotuljke» možete raditi na dva načina:

1. tijesto možete rezati na kvadrate pa na svaki staviti malo nadjeva i dijagonalno preklopiti krajeve i slijepiti ih da nadjev ne izlazi – i slagati u namaštenu posudu za pečenje tako da ona strana na kojoj je tijesto slijepljeno bude okrenuta prema dolje.


2. na tijesto možete rasporediti nadjev, i onda rolati tijesto sa svake strane prema sredini, da dobijete 2 «savijače»: kad narolate te savijače jednu do druge, prerežite između njih, po sredini, da ih razdvojite i onda svaku savijaču režite na manje komade i slijepite im krajeve da nadjev ne izlazi pa zamotuljke slažite u namaštenu posudu za pečenje.



Za nadjev, sir zdrobite, dodajte jaje i koju žlicu vrhnja da se sve poveže i glatku smjesu i začinite po ukusu.



Mantije stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite oko 15 min., zatim smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata – da dobiju boju, pazite da ne zagore.


Pomiješajte vrhnje s jogurtom, možete dodati sol i nasjeckani češnjak pa time prelijte pečene mantije i pecite ih još 10ak min. na 200 stupnjeva.


Poslužite toplo.



Image and video hosting by TinyPic

Broj komentara: 5:

  1. jednom sam probala raditi mantije prema nekom receptu s coolke i zeznula stvar u totalu. jos skupljam hrabrost za drugi pokusaj. recept je super jasno objasnjen pa krivnja ne lezi u njemu vec u mojoj smotanosti kad se radi o slaganju tijesta. ja sam onda radila verziju s mesom jer sam mislila da su mantije samo mantije ako se rade s mesom. kasnije sam saznala da se u stvari radi o turskoj verziji raviola i da se mogu puniti s cim ti god srce iste.:) ove "nase" mantije se uvijek peku dok kod onih turskih se kuhaju ili pare te preljevaju nekim umakom. meni se i jedna i druga verzija svida pa kad skupim hrabrosti pokusat cu ih opet napraviti i to u obje verzije.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Već duže vrijeme želim isprobati neke mantije ali se malo pribojavam tog tijesta.
    Tebi su jako lijepo ispale tako da si me dodatno ohrabrila i potakla da ih isprobam. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Snjezana; probaj:)

    Andrea; hvala:) bez straha; samo naprijed:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Najzad neko kaže da testo ne mora da se razvuče da bude PROZIRNO. Znači da smem da se upustim u ovo. Debljina od 2-3 mm ne premašuje moje sposobnosti :D

    OdgovoriIzbriši
  5. TANJA;
    Ovo tijesto ne mora biti prozirno, pa zato, samo naprijed, probaj, bez straha:)

    OdgovoriIzbriši