Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

23. 09. 2010.

Medeni pužići s bananama (i malinama)

Očito ne znam stati s tim pužićima:)
Nakon što sam u časopisu Lisa: Čarolija okusa otkrila recept za varijantu s jagodama, uslijedila je moja varijanta s rabarbarom, pa s lubenicom, pa onda sa šljivama, a nakon toga i s bazginim bobicama.
A sada evo varijante s bananama, te s bananama i malinama:)

Kao i uvijek, upotrijebila sam Dr Oetker želirni šećer (pakiran je u paket od 500 g). Nisam gledala ima li u zagrebačkom trgovinama još kakvog želirnog šećera.
U prijašnjim receptima za ove «pužiće» pisala sam o «šećeru za želiranje»: to je smjesa za želiranje kojoj je već dodan šećer, koristi se za brzo ukuhavanje voća, tj. kuhanje pekmeza i želea. Postoji i «mješavina za želiranje» kojoj nije dodan šećer… - nisam sigurna u kojim omjerima bi trebalo kombinirati tu mješavinu i dodavanje šećera kristala.

Ako nemate mješavinu želirnog šećera, nego samo smjesu za želiranje bez šećera: najbolje bi bilo da u posudi dobro promiješate 500 g šećera kristala i taj paketić od (otprilike) 25 g smjese za želiranje i onda upotrijebite onoliko žlica smjese, koliko se navodi u receptu; ostatak pripremljene smjese možete spremiti u posudu s poklopcem ili u plastičnu vrećicu  i buduće upotrebljavati ili za kuhanje pekmeza/želea ili ovakve pužiće.



Medeni pužići s bananama

Image and video hosting by TinyPic

Ovu varijantu «upotpunila» sam kokosovim brašnom u tijestu i rum šećerom u nadjevu:) Ovo je definitivno moja omiljena varijanta pužića jer banane su mi najdraže voće.

Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac: 7 g (ili pola kocke svježek kvasca: 15ak g)
prstohvat soli
50 g kokosovog brašna
250 ml mlijeka
80 g margarina
50 g svijetlog meda

Nadjev
500 g oguljenih banana
8 žlica želirnog pekmeza za ukuhavanje voća (npr. Dr Oetker)
1 rum šećer
40 g margarina
sok 1 limuna


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 20 min. Zatim ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga opet vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko 40 min.

Okrugli lim promjera oko 26 cm obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik veličine 60 cm x 35 cm.

Banane nasjeckajte na male komadiće i nakapajte ih limunovim sokom. Pomiješajte sa želirnim šećerom, rum šećerom i margarinom pa sve promiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na razvaljano tijesto.

Tijesto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu «roladu» narežite na 10ak jednakih komada (ovaj put sam narezala 15 komada).

Narezane «pužiće» složite u lim, prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje. Ako šećer curi tijekom rezanja, jednostavno sve nagrnite na dlan i sve posipajte po pužićima:)

Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite oko 40 min. Ako pužići odozgo prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
Pečene pužiće ostavite da se ohlade.
Po želji, ukrasite ih kokosovim brašnom.

Image and video hosting by TinyPic


:)

Medeni pužići s bananama i malinama

Neki dan zaželjela sam se pužića s bananama, ali imala sam samo 3 banane:( Ja nikad nemam problema s nekim starim bananama koje se danima dure u hladnjaku – ja banane uvijek vrijedno pojedem i nikad ih nemam dovoljno.

I tako sam te 3 banane iskombinirala s oko 2 mjerice već pomalo oronulih malina koje su se par dana durile u hladnjaku – za razliku od banana s kojima nemam problema, povremeno imam problema s bobičastim voćem koje se danima duri u hladnjaku, ne volim ga pa ga često nikamo ne uspijem utrpati.
Eto, nisam ljubitelj malina, ali u kombinaciji s bananama, sve donekle prolazi:)

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac: 7 g (ili pola kocke svježek kvasca: 15ak g)
prstohvat soli
50 g kokosovog brašna
250 ml mlijeka
80 g margarina
50 g svijetlog meda

Nadjev
300 g oguljenih banana
200 g malina
8 žlica želirnog pekmeza za ukuhavanje voća (npr. Dr Oetker)
40 g margarina
sok pola limuna
pola čajne žlice cimeta

Postupak izrade isti je kao u gore navedenom receptu.
Što se nadjeva tiče: na razvaljano tijesto rasporedite sitno nasjeckane banane nakapane limunovim sokom, cijele maline, cimet i listiće margarina pa sve posipajte želirnim šećerom i narolajte.

Maline nije potrebno usitnjavati, a nije ni preporučljivo miješati ih u posudi sa želirnim šećerom i ostalim sastojcima, jer bi se onda «zdrobile» i ispustile puno soka, a to može otežati pripremu pužića.
Naravno, narolano tijesto najbolje je rezati na stolu , a ne na stolnjaku, jer bi sok od malina mogao usvinjiti cijeli stolnjak.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

3 komentara:

  1. De gustibus non disputandum est. Samo nekoliko napomena: kupovni pekmezi u sebi ne sadrže konzervans. Zašto? Jednostavno zato što je, u svakom pekmezu, šećer konzervans. Zato se šećer stavlja i u namirnice gdje ga uopće ne bismo očekivali: mesne prerađevine, koncentrate za juhu, industrijske umake i slično. Zatim, pri industrijskoj proizvodnji nema frke da nešto neće biti dobro sterilizirano i čisto, u domaćinstvu je to malo teže postići, baš kao i pravu temperaturu i slično. Što se tiče domaće Vegete, to baš i ne bi išlo jer Vegeta je to što jest zbog MSG, tj. glutaminata koji se koristi kao pojačivač okusa. Osobno, godinama koristim Vegetu, pa onda je godinama ne koristim jer MSG zbilja nije zdrav i uzrokuje razne poremećaje. Naime, zaboravljamo da način prehrane dugoročno utječe na naše zdravlje, pa efekte "loše" prehrane ne vidimo dok smo mladi. Kada pređemo izvjesne godine, tijelo nam kao bumerang vraća sve ono čime smo ga opterećivali godinaama. Otuda šećerna bolest, visdoki tlak, i td i td. Naravno, svatko je odgovoran za sebe, a kada imaš djecu, odgovoran si i za njih i njihovo zdravlje. Dakle, sve industrijsko nije loše, kao što ni sve domaće nije dobro. Najbolje je naći neki dobar omjer. Mislim da u takav omjer sigurno spadaju i ovi krasni pužići.

    OdgovoriIzbriši
  2. Što se tiče domačeg i kupljenog pekmeza, ja sam za domaći, ali već godinama nisam pekla pravi domaći pekmez. Kad sam bila mala roditelji su sveke godine kuhali pekmez od šljiva, obožavala sam ga. Danas ja kuham marmelade, ali to nije isto, marmelade su s dosta šećera i gubi se na okusu voća tako da pribjegavam onoj modernijoj varijanti s želinom kako ne bi dugo kuhala i dodavala previše šećera.
    Ugl. ja obožavam domaći pekmez!
    Što se tiče drugih proizvoda ne odbacujem one kupljene i mnogo koristim kupljeno jer ne stignem sve doma spremati, no uvijek sam za domaće, ne zbog zdravog naćina prehrane nego zato jer mi je domaće uvijek bolje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovi puzici mi se izuzetno dopadaju...Sigurno cu da ih probam napraviti jedan dan. Zabiljezeno!

    OdgovoriIzbriši