Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

02. 06. 2011.

Jednostavne kugle od kokica

tj. ovo nisu «prave» kugle od kokica, ovo je «jednostavna» verzija napravljena od kupovnih karamel bombona.

Utorak na večer, blejim u tv ekran i gledam nekakve reprize američkih tzv. «sitcom» serija. Na red dođe i serija Rat u kući, to mi je jedna od boljih, i tako ja nastavim blejati u ekran i vidim ja «popcorn balls». Ajmeeeeee, ja post o tim kokicama pišem više od godinu dana (otkada sam prvi put vidjela tu epizodu dotične serije; a tko zna koliko je već puta reprizirana) – ali zaboravila sam na njega. 
Viđala sam te famozne popcorn balls (kugle od kokica) i prije u američkim filmovima i serijama, ali nikad mi nije palo na pamet da to probam napraviti. No, kad sam prije godinu-dvije gledala taj sitcom Rat u kući – baš sam odlučila isprobati u čemu je fora!

Kugle se rade od pečenih kokica i karamaliziranog šećera, a mogu im se dodavati: čokolada, (nasjeckani) orašasti plodovi, arome,...
Postoji i varijanta s Marshmallow bombonima (umjesto karameliziranog šećera) – ali ja tako volim te bombone da mi je nezamislivo da ih miješam s nečim što ne volim (kokice). Kad ja sebi kupim Marshmallws bombone nema šansu da dočekaju izradu kugli od kokica (koje ja ionako neću jesti jer ne volim kokice). Možda jednom probam napraviti i tu varijantu – ali do tada ću ipak radije: jednostavno jesti Marshmallows.


Dakle, što se tiče ove verzije s karameliziranim šećerom...
Kad sam prvi put krenula guglati recepte za izradu tih famoznih kuglica – skoro sam odmah na početku odustala. Naime, u receptima se navodi da treba karamelizirati šećer, te je navedeno  koliku temperaturu treba doseći ta smjesa – ja nisam u stanju to napraviti "od oka", za to mi definitivno treba termometar, koji ja ne namjeravam kupovati (čak je i u samim receptima  navedeno da je termometar prijeko potreban:(

Ali, još sam malo prekapala po netu i naišla sam na recept u kojem se šećer ne karamelizira, nego samo treba rastopiti kupovne karamele – jeeeeeeeeeeeeeee(!); to je recept po mojem ukusu. Meni se ni inače neda karamalizirati šećer i to zato što ja ne volim karamel i one užase poput dulche de lece, a i od čokolada tipa Snickers, Lion, Twix…  hvata me jeza kad vidim onu karamelu unutra.
Zato što mi se neda rastapati taj šećer, već sam, na zgražanje mnogih, i tradicionalnu Karamel pitu radila na način da sam kremu napravila od rastopljenih kupovnih karamela – znate kako to kod mene ide: kome se ta varijanta ne sviđa, ne mora jesti (nek´ budu sretni što sam uopće napravila Karamel pitu). 
Budući da svi oko mene obožavaju karamelaste stvarčice, ne mogu izbjeći pripremu toga, pa ja to pripremim:( ali ne jedem.

Naravno, kad je u pitanju sve ono što ne volim, tu priči nije kraj: osim što ne volim karamele, kako već rekoh: ne volim niti kokice. Nikad to nisam voljela jesti.

Dakle, na osnovi sastojaka lako je zaključiti da meni ove kugle nisu nikakav hit, ali oko mene ima hrpetina ljudi koji takve stvari obožavaju. Kad sam kolegici spomenula ovaj recept, nije mogla doći k sebi od oduševljenja; za takve ću unijeti ovaj recept:) Pogotovo su se djeca raspametila za tim.


Što se pečenih kokica tiče, možete upotrijebiti domaće ili kupovne. Ne smeta, ako su slane, jer karamel je sladak, pa se sol ni ne osjeti.
Ja sam, naravno, upotrijebila gotove kupovne kokice – ne mislite valjda da bih još i njih išla raditi. Iako, budući da kod nas doma svi (osim mene) naprosto štuju kokice, čak imamo i tzv. kokičar (aparat za kokice). No, kako ja ne volim kokice, nikad ih nisam radila u tom aparatu – čak se nisam interesirala kako radi; da hoću napraviti kokice, morala bih ići proučavati upute za upotrebu, ako ih još uopće imamo. Svi ukućani osim mene znaju kako taj aparat funkcionira i oni si sami rade kokice kad god se sjete – meni to u potpunosti odgovara, nemam ni potrebu ni namjeru naučiti kako taj kokičar funkcionira.


Ako vas zanimaju recepti za "prave" kugle od karameliziranog šećera potražite ih na Internetu.
Na Coolinariki sam jednom "davno" (ne znam jel´ to još tamo) vidjela recept za varijantu s Marshmallows bombonima, nisam tražila ima li i za varijantu sa šećerom; ali ima drugih stranica (i na hrv. jeziku) na kojima se mogu naći recepti za verziju s karameliziranim šećerom.


Sada evo «jednostavne» varijante s kupovnim karamelama:




Sastojci
8 šalica pečenih kokica (to je ona famozna američka šalica «cup», od 240 ml; nisam mjerila, ali sudeći prema tome koliko sam kokica iz kupovnog paketa potrošila – potrebno ih je oko 45 g)
20 karamel bombona (s okusom po želji); svaka karamela obično teži 6-7 g (tj. potrebno je oko 140 g karamel bombona)
oko 2 žlice vode
+
po želji: oko 50 g čokolade za kuhanje, mogu i nasjeckani orašasti plodovi, arome (vanilija, rum…), cimet…


Kokice stavite u veliku i duboku metalnu posudu. Po želji, možete ih pomiješati s nasjeckanim orašastim plodovima (ja nisam, ne volim orašaste plodove).

U lonac stavite karamele (možete ih sitno nasjeckati, tako će se prije otopiti) i oko 2 žlice vode. Smjesu zagrijavajte na laganoj (najslabijoj) vatri miješajući da se karamele rastope; smjesa ne smije "kuhati".
Pred kraj, po želji, dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte da se i ona rastopi na slaboj vatri. Po potrebi, dodajte još koju žlicu vode (npr. ako smjesa «prijeti» da će zagorjeti na dnu lonca).
Ja sam u varijantu s čokoladom za kuhanje morala dodati više vode, nego u onu bez čokolade.

Na kraju u smjesu po želji umiješajte arome, boje… i maknite ju sa štednjaka (kad rastopljenu masu maknete sa štednjaka – dalje sve radite brzo da se ne stvrdne). Vruću smjesu odmah prelijte po kokicama; brzo miješajte kuhačom, zahvaćajući do dna, jer karamela obični iscuri na dno. Pritišćite kokice kuhačom da sa svih strana budu što bolje prekrivene smjesom, nema veze što se «drobe»; kad ćete raditi kuglice, kokice ćete zdrobiti još i više kako bi oblikovali što «glađu» kuglu (a ne »čupavu»). Proces miješanja ne traje dugo, smjese ima malo pa se brzo hladi i «stvrdnjava».

Dok ste miješali kokice, masa se trebala dovoljno ohladiti da ju možete dirati rukama (moja jest); a ako nije dovoljno hladna, pričekajte par sekundi, ali ne predugo, da se sve skupa ne stvrdne!

Obje ruke dobro (!) nauljite (biljnim uljem), grabite  smjesu rukama i oblikujte kugle. Smjesu dobro pritišćite rukama, da kugle bude zbijene, a izvana okruglaste, a ne «čupave».

Kugle slažite na papir za pečenje. Po želji, u svaku kuglu možete ugurati drveni štapić.



Ruke nauljite prije izrade svake kugle.

Od ove smjese jadnom sam napravila 5 većih kugli (one na štapićima), a drugi put 9 manjih kugli (one u papirnatim košaricama za muffine).

Ostavite kugle da se posve ohlade i malo osuše na sobnoj temperaturi.


Ohlađene, stvrdnute kugle izvana možete prelijati čokoladnom glazurom.
Ja na lim od pećnice stavim vazu, i onda u vazu redam kugle na štapiću umočene u glazuru – pa višak glazure kapa na lim. 
Ako ih na taj način umačete u čokoladu, nemojte ih predugo ostaviti tako u vazi na štapićima jer bi se mogle raspucati i raspasti; posložite ih na pladanj tako da štapići budu okrenuti u zrak.

 
Ove 3 kugle naprijed, izvana su prlijane čokoladnom glazurom; ona kugla odostraga (još) nije prelijana glazurom 


Za izradu obje smjese upotrijebila sam čokoladne karamele, pa je smjesa zato tamna, ako upotrijebite mliječne karamele, smjesa će biti svjetlija.

U smjesu od koje sam radila kugle na štapićima, stavljala sam još i čokoladu za kuhanje – pa su one još i tamnije od onih u papirnatim košaricama.


Verzija s čokoladom (smjesu sam radila od čokoladnih karamela uz dodatak čokolade za kuhanje, a i kugle sam kasnije umočila u čokoladnu glazuru)

:)

 Verzija bez čokolade (smjesu sam radila od čokoladnih karamela, ali nisam dodavala čokoladu za kuhanje, i nisam stavljala glazuru)



Broj komentara: 6:

  1. Obožavam seriju Rat u kući i ne volim karamel. Samo za razliku od tebe, niti ne radim ništa s karamelom.

    Kuglice izgledaju super, pogotovo one prelivene čokoladom.

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam karamelu, kokice malo manje ali mislim da bi mi se ovo dopalo, zgodna i zanimljiva ideja, baš dobro izgledaju kugle

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo Sanela; podsjecas me na tu kupovnu karamelu, s kojom je sve mnogo lakse i jednostavnije!

    OdgovoriIzbriši
  4. Epa Sanela da ovo vidi moj muz pojeo bi ih sve.. on ovaj slatkis iz detinjstva naprosto obozava :)

    Kokice u cokoladi su slatkis koji se ne zaboravlja!
    Milina!

    Veliko hvala za podsecanje i recept koji si predivno obradila ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sumnjam da ću raditi ovakvu slatku bombu - griz 1000 kalorija. No, i ja sam gledala baš tu epizodu i pitala se kako se to radi. Svejedno, podsjetila si me jednog perioda na poslu kada je kolega iz tima radio na novom proizvodu, karamel kokicama i svaki dan smo se prežderavali "probnom proizvodnjom". meni su to bile najbolje kokice na svijetu i žao mi je da se više ne rade.

    OdgovoriIzbriši
  6. What´s for dessert?;
    Meni je ta serija jedna od boljih, mada ne znam po koji put to već prikazuju (čini mi se da ovo nije drugi, nego već treći put). Ali dobro, to je bar zanimljivo, kad se sjetim serije Prijatelji (znam da i to ide na nekom kanalu) hvata me jeza - ja nikad nisam shvatila zašto je ta serija tako popularna, a još manje mi je jasno što je u tome zanimljivo, a kamoli smiješno.
    Ja ne mogu izbjeći karamelu, jer se od mene očekuje da radim neke kolače koji to uključuju; ja ih ne jedem, al´ tko me pita.

    Jasna;
    Slažem se. Ja također volim rastopiti kopovne bombone kad radim neki kolač, jer to s karameliziranjem šećera - to mi je živi užas - meni bi za to zaista trebao termometar.

    majloV;
    Drago mi je:) U mojoj obitelji nije se jela ta slatka varijanta kokica, svi obožavaju slane. Iako, još kao dijete, negdje sam probala i verziju s čokoladom, ali nije mi se svidjela.

    Κάθαρσις;
    Ne brojim kalorije niti se zdravo hranim, pa me to ne zabrinjava – meni se jednostavno ne sviđa okus toga. Ali kod mene problem nije u tome da je meni karamela preslatka: znam neke ljude koji ne vole takve stvari jer kažu da su «preslatke»(??????). I to ne zato što se oni zdravo hrane (naravno, svi znamo koliko je šećer nezdrav) pa izbjegavaju «(pre)slatke» stvarčice – ti na koje mislim hrane se totalno nezdravo i u stanju su pojesti tone junk fooda, kolača,… ali kad je o karameli riječ trkeljaju da to ima presladak okus - meni nikako nije jasno kako nešto može biti preslatko. Ja recimo obožavam Marshmallows (pjenaste bombone) ili Šampitu i to uopće nije preslatko! Zato meni ni karamel nije presladak: kad se taj šećer sprži – to je čak puno manje slatko nego šećer u svom «izvornom, šećernom obliku» - fakat ne shvaćam kako onda taj karamel može biti presladak; ako ništa drugo – meni to nije dovoljno slatko; možda bi mi se čak i svidjelo da je slađe.
    Probala sam i onaj famozni dulche de lece – meni to nije preslatko, nego jednostavno ima užasan okus, ko´ sprženi šećer, meni to baš i nije naročito slatko.
    Meni ni one famozne baiser kore uopće nisu preslatke, nego ona pahuljasto-gnjecavo-spužvasta masa od bjelanjaka ima užasan okus, zato ne volim kolače koji to sadrže.

    OdgovoriIzbriši