Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

05. 06. 2011.

Pir s povrćem

Nije baš da volim pir (dinkel, krupnik), ali definitivno mi je ukusniji od npr. riže, quinoe i prosa (sve ja to jedem; ali ne obožavam).
Treba ga skuhati samog, pa onda ga dalje možete kombinirati s čim god hoćete.

Od pira najčešće pripremam tzv. tople ili hladne salate koje se mogu poslužiti kao prilog, ali i kao predjelo, a ako su «bogatije» mogu poslužiti i kao glavno jelo.
Jedna od najjednostavniji varijanti je da skuhate pir (nakon kuhanja možete ga i malo popržiti na masnoći, uz dodatak luka); onda mu možete dodati ploške rajčice, kocke Feta sira ili Mozzarelle, možete dodati i neki drugi sir, ili još neko (svježe ili kuhano) povrće (zelenu salatu, papriku, brokulu…).  I to sve začinite po ukusu (možete to začiniti kao «klasičnu» salatu: uljem/octom/solju/paprom; a možete napraviti i dresing koji se slaže s okusom sastojaka; na bazi jogurta, vrhnja,…).

Naravno, pir se može skuhati «na juhu», zbog mojeg stava o juhama (da ponovim: ne trpim ih), nikad nisam pripremala juhu od pira, a niti imam to u planu. 















Sastojci
200 g pira (dinkela, krupnika)
1 crveni luk
1-2 češnja češnjaka
1-2 rajčice
800 g povrća po želji
sol, papar


U loncu zakuhajte 600 ml vode. Posolite ju pa dodajte pir i kuhajte ga na najslabijoj vatri, napola pokrivenog, oko sat vremena – da pir upije tekućinu, a i da ona djelomično ispari, tj. da pir omekša. Pred kraj pazite je li sva voda isparila, da pir ne zagori.

Ako običavate planirati unaprijed: dan prije prelijte pir s 3 puta više hladne vode, ostavite ga da stoji preko noći i sutradan ga kuhajte oko 35 min. (trebao bi biti kuhan – ali ja nikad nisam probala tu varijantu, jer nemam običaj dan ranije planirati kuhanje toga).


Ovisno o tome kakvo povrće upotrebljavate, možete nešto od toga skuhati zasebno, ili ga možete tako iskombinirati da ništa ne kuhate zasebno, nego da sve zajedno dinstate na luku kako bi omekšalo.

Najlakše je upotrijebiti povrće iz konzerve:DDD


Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Rajčicu operite i narežite na ploške.

U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu izdinstajte luk, a zatim dodajte rajčicu i ostalo povrće – ako je to povrće koje ne treba zasebno kuhati – sve dinstajte na tom luka da omekša, po potrebi podlijte vodom.
A ako koristite povrće koje prethodno treba skuhati, skuhajte ga i ocijedite pa ga na kraju tek kratko popržite na luku.

Začinite solju i paprom, možete dodati i neko začinsko bilje.

Ja sam ovaj put upotrijebila posebno kuhani slanutak, posebno kuhani žuti grašak, blitvu, mladi luk i lišće rotkvice. Popržila sam crveni luk i češnjak, zatim sam dodala rajčicu i smrznuti kuhani slanutak i grašak. Ne bih posebno kuhala taj slanutak i grašak za ovo jelo; nego, imam skuhani smrznuti slanutak i grašak (kad kuham takve stvari, skuham više, pa podijelim na paketiće i zamrznem). To sam zagrijavala/dinstala na laganoj vatri da se slanutak i grašak odmrznu. Pred kraj sam umiješala mladi luk, blitvu i lišće rotkvice (sve oprano i narezano) i to sam kratko prodinstala da ta zelenjava «povene».

Povrće pomiješajte s kuhanim pirom i poslužite.

To bi bila «zdrava» varijanta jela. 


Ja ne mogu opisati koliko ja volim naći «zdravi» recept (koji je možda čak sastavio neki razvikani nutricionist) – i onda taj recept pretvorim u «najnezdraviji» što može biti: dodam masnoća, masnih sireva, čega god se sjetim… - dok ja završim s tim, to više nema veze s onim polaznim «zdravim» receptom:DDD

Pa tako, ja volim ovo povrće pomiješano s pirom staviti u posudu za pečenje i onda to prelijati umakom po svojoj želji. Može neka varijacija na temu bešamel umaka, može kiselo vrhnje, može i vrhnje umućeno s jajima (mada je meni draže vrhnje «nepomiješano» s jajima; ne volim tu mješavinu vrhnja i jaja, kad se to zapeče u pećnici, meni je to ko´ nešto između omleta i pečenih jaja – a ne volim ni jedno ni drugo:(  volim kad se samo vrhnje zapeče, to mi je odlično!).
Naravno, prije nego to zapečem u pećnici – još sve posipam i nekim masnim, tvrdim sirom!
Eh, to je onda po mojem ukusu:)



Broj komentara: 9:

  1. Dzoli ovde.Komentari ne rade pa sam kao Anonimna (samo to prihvata) Draga moja ja bih ovo rado probala ali sta je pir?

    OdgovoriIzbriši
  2. Dzoli;
    Pir je žitarica, na hrvatskom je poznata i pod nazivom krupnik; a može se čuti i naziv dinkel (to je iz njemačkog, na njemačkom se kaže der Dinkel). Na engleskom se, čini mi se, kaže spelt (provjeri, nisam sigurna). To je žitarica slična pšenici, zrnca izgledom i podsjećaju na pšenicu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja danas (još) nisam imala problema s komentiranjem; bez problema sam ostavila komentare na nekim blogovima. Ali i meni se povremeno dogodi da nešto na blogger.com ne funkcionira kako bi trebalo... samo čekam da se sad i meni "pokvari".....:DDD

    OdgovoriIzbriši
  4. Pir koristim, kuham s njime i smatram ga nečim "za promjenu". Ovo mi se sviđa, jako dobra ideja. Što se zdrave hrane tiče, previše se opterećuješ time. Ne treba patiti od zdravlja, već jesti ono što ti je fino. Na sreću, meni ovo ne bi bilo fino s nekim umakom, već baš ovako, a da li je tako zdravo ili ne, svejedno.
    Imala sam samo mali problem s komentarom na jednom blogu (Jubistacha), ali ne i na drugima. Ma, Blogger zna zezati, ali besplatnom konju ne smije se gledati u zube.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pročitala sam pita s povrćem. Krenem čitati i gledam slike i ništa ne shvaćam. Onda sam opet digla na naslov i vidim da piše pir.

    Sviđa mi se tvoja "zločestoća" kako zdravi recept pretvoriti u nezdravi :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Κάθαρσις;
    Ne opterećujem se ja zdravom hranom, čini mi se da je više, nego očito da se ne hranim zdravo. Žitarice tipa proso, quinoa,... ne jednm zbog zdravlja, nego kao što i ti kažeš malo "za promjenu". Ovo da "zdravi" recept volim pretvoriti u "nezdravi" proizlazi iz toga da recepte koji uključuju te neke namirnice (tipa žitarice) uglavnom pronalazim na sajtovima s receptima za zdravu prehranu (ok,ima i drugih stranica na kojim ima i "nezdravih" recepata s tim namirnicama; ali ja ih ipak nekako najviše nalazim na stranicama sa "zdravom" prehranom). Meni se ti recepti za "zdravu" prehranu uglavnom ne sviđaju - pa se ja svojski potrudim u njih natrpati svašta nezdravo - jer meni se takva prehrana sviđa i tako se hranim:D

    Mene blogger.com danas dobro služi i (još) nisam primijetila probleme, ali još je rano...:DDD koliko puta se još danas to sve može pokvariti...


    What's for dessert?
    I meni se takve stvari događaju; najbolja mi je stvar kad ja 5 puta čitam što piše i svaki put pročitam krivo - tek 6. put skužim što zapravo piše... Kao da nisam u doticaju sa svojim mozgom...

    Da baš sam zločesta kad su "zdravi" recepti u pitanju:DDD

    OdgovoriIzbriši
  7. Ellerine sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgilerrrrrr....

    OdgovoriIzbriši
  8. Koristim pirovo brašno,ali pir nisam još probala,motam se oko njega več dva tjedna,i uvijek kupim nešto drugo...Ovaj tvoj recept mi se jako sviđa,tako da ga sada definitivno moram kupiti i probati ;)))

    OdgovoriIzbriši
  9. annemineli;
    thank you:)

    Nina;
    Ja nisam ljubitelj tih "posebnih" vrsta brašna, pogotovo ako su "tamna". Volim jedino bijelo pšenično brašno. Jednom sam kupila pola kile pirovog brašna i utrpala sam ga u neka peciva i pogače kako bih ga potrošila, ali mene to nije oduševilo. Probala sam i pirov griz, ali nije to za mene.

    A pir kao žitarica mi je u redu. Nije to nešto najfinije što sam u životu jela, ali kako rekoh, ukusniji mi je od riže, prosa i quinoe.
    No, to je stvar ukusa, tebi se možda uopće ne svidi.

    OdgovoriIzbriši