Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

12. 05. 2009.

Schwarzwald kocke (bez jaja)


Opet je na redu bezjajni kolač. Recept je iz knjižice s naputcima za bolji život «Najljepše želje…dar od srca». Uz razne poučne priče i savjete knjižica sadrže i zdrave recepte koji ne sadrže meso i sastojke životinjskog podrijetla. U receptima se savjetuje upotreba mlijeka i vrhnja od soje, zobi itd., upotreba polubijelog ili integralnig brašna te upotreba smeđeg šećera ili fruktoze. No, ja sam zanemarila većinu tih savjeta; biskvit jesam radila prema spomenutom receptu: bez jaja, ali upotrebljavala sam kravlje vrhnje i mlijeko, obično bijelo brašno i običan bijeli šećer- pa moja verzija kolača nije baš zdrava: )

Ona verzija recepta koja se nalazi u spomenutoj knjižici za mene nema veze sa Schwarzwald tortom/kolačem.
Naravno, bezjajni biskvit sam po sebi nema veze s originalnom Schwarzwaldicom, ali u ovakvom receptu može poslužiti. Međutim, ono što za mene nema baš nikakve veze sa Schwarzwaldicom je upotreba pekmeza umjesto višanja iz kompota.
U dotičnom receptu Schwarzwald kocke izgledaju ovako: ohlađeni bezjajni biskvit premaže se rastopljenom čokoladom, na stvrdnutu čokoladu namaže se deblji sloj pekmeza od višanja (!), a ne pekmez se namaže izmiksani šlag i to se posipa čokoladom. Ne zvuči to loše – ali to za mene nije Schwarzwaldica. Recept za Schwarzwaldicu nije patentiran pa postoje razne varijante tog kolača/torte, ali recepti koje sam ja susretala sadrže višnje iz kompota pa je ova verzija s pekmezom meni totalno bezvezna.
Iako, budući da originalni recept nije patentiran, moguće je da je originalna Schwarzwaldica stvarno sadržavala pekmez umjesto višanja. Ipak, meni je draža verzija s kompotom: ) I zato sam ja napravila nadjev od višanja iz kompota. Kad se stvrdnuo, premazala sam ga izmiksanim šlagom i posipala čokoladom.

Nisam ljubitelj orašastih plodova pa mene ovaj biskvit ne fascinira. Ali oni koje vole orahe oduševljeni su biskvitom. Budući da je biskvit natopljen tekućinom i premazan toplim nadjevom, on je upio vlagu iz nadjeva i zato je sočan.


Postoje razne varijante recepata za Schwarzwaldicu. Nadjev od višanja priprema se na razne načine, neki recepti sadrže prhko tijesto, neki ne… Čak se i recepti iz pokrajine Schwarzwald (u kojoj je torta navodno nastala) međusobno razlikuju. Naprosto obožavam recepte u kojima je navedeno da je to «tradicionalni recept za Schwarzwaldicu po kojem tu tortu radi taj i taj kuhar iz tog i tog poznatog restorana… «. Može to biti kuhar koji god hoće i može raditi u restoranu u kojem god hoće – ali nema pravo tvrditi da je njegov recept tradicionalan, jer kao što sam već rekla, recept za Schwarzwaldicu nije patentiran i od ovih silnih recepata koji danas postoje ne može se znati koji je tradicionalan. I zato me uopće ne fascinira kad mi netko kaže «ovo je tradicionalan recept za Schwarzwaldicu koji sam dobila od ujakove strine od njezinog brata od njegove mame od njezine sestre od njihove kume od njezinog bratića… koji radi u tom i tom poznatom restoranu».
Jednom davno je netko «izmislio» Schwarzwald tortu, i onda su drugi imali potrebu izmisliti svoju varijantu te torte – i danas svatko za svaku varijantu tvrdi da je baš ona tradicionalna.

Trebalo bi sakupiti sve recepte za Schwarzwaldicu koji na svijetu postoje i napisati kuharicu. Bilo bi dobro i u uvod svakog od tih recepata napisati da je to «tradicionalni recept»:DDD

No, da se vratim ovom potpuno netradicionalnom bezjajnom receptu za Schwarzwald kocke koji jedva da ima veze s "tradicionalnom" Schwarzwaldicom:

Biskvit
200 g šećera
2 kisela vrhnja (360 g)
80 ml mlijeka
aroma vanilije
250 g brašna
250 g mljevenih oraha
1 prašak za pecivo
(1 žlica kakaa)

Nadjev
1 staklenka kompota od višanja (bez koštica)
75 g šećera
3 žlice gustina
2 likerske čašice višnjevače (oko 60 ml)

Krema
250 ml slatkog vrhnja
1 kremfix
+
nasjeckana čokolada


Za biskvit, izmiksajte šećer s vrhnjem i mlijekom pa dodajte sve ostale sastojke.
U originalnom receptu za ovaj biskvit ne upotrebljava se kakao, ali ja sam ga dodala.

Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen lim (34 cm x 22 cm). Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 min. (zabodite čačkalicu, ako je čista i suha, kolač je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Višnje ocijedite, sok sačuvajte.
Odvojite dio soka i pomiješajte ga s gustinom.
Ostatak soka zakuhajte zajedno sa šećerom pa umiješajte smjesu od gustina. Miješajte pjenjačom da nema grudica i kad ponovno zakuha, maknite s vatre. U smjesu odmah dodajte višnjevaču i kuhačom lagano umiješajte višnje (nemojte ih zdrobiti).

Ohlađeni biskvit prelijte s malo višnjevače pa ravnomjerno rasporedite topli nadjev od višanja.

Kolač stavite u hladnjak da se nadjev stvrdne.

Izmiksajte slatko vrhnje s kremfixom i razmažite ga po ohlađenom kolaču.

Kolač posipajte nasjeckanom čokoladom i vratite ga u hladnjak da se rashladi.

4 komentara:

  1. ovo vrijedi probati, izgledaju odlicno. niti ja nisam ljubitelj orasastih plodova u biskvitu i stvarno ih rijetko ili bolje reci nikada ne stavljam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da tradicija nema veze s ovim kolacem, ali to ne znaci da nije fin, dapace :)

    OdgovoriIzbriši
  3. prekrasne su ti ove kocke :)
    Pročitaj kod mene zadnji post.

    OdgovoriIzbriši