Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

26. 05. 2009.

Torta od jagoda s roladom




Krenula sam raditi Oetkerovu Snjeguljicu . Ali budući da sam ju već radila, nije mi predstavljala izazov :) I tako je nastala ova torta za koju sam posudila kremu iz Snjeguljice, recept za roladu iz Šarlote , a način slaganja torte od rolade je iz recepta za Tortu od banana i ananasa koja još nije došla na red da ju unesem na blog. Pa evo, za sada varijante s jagodama:


Kora za roladu 1
4 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 žlica kakaa

Kora za roladu 2
4 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 žlica kakaa

Krema za rolade
1 l mlijeka
4 praška za puding od vanilije (ili banane, limuna…)
8 žlice šećera
250 g maslaca sobne temperature

Krema za tortu
450 g voćnog jogurta od jagode
200 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
oko 50 g šećera u prahu
1 paketić (crvene) želatine (10 g)
300 g jagoda


Kora za roladu: jaja miksajte sa šećerom oko 1 min. Dodajte brašno pomiješano s kakaom i kratko promiješajte.

Lim (38 cm x 36 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Na njega rasporedite smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10ak min. Pečenu koru istresite na vlažnu krpu, odlijepite papir za pečenje (ona strana kore koja je za vrijeme pečenja bila gore sada je na krpi). Narolajte vruću koru i ostavite da se ohladi.

Na isti način napravite i drugu koru.


Krema za rolade: oko 200 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak mlijeka zakuhajte i u tome skuhajte puding. Puding ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte. U mlaku smjesu umiksajte 250 g kremasto izmiksanog maslaca. Po potrebi dodajte šećera u prahu.
Odvojite oko trećinu kreme i spremite ju u hladnjak (na kraju ćete tom kremom premazati tortu odozgo i sa strane).


Ohlađene koru premažite ostatkom kreme i svaku zarolajte u roladu. Rolade stavite u hladnjak na otprilike 3 sata da se krema stvrdne.










Krema za tortu: želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
Izmiksajte šlag i dodajte mu šećer.

Jagode operite, očistite, osušite ubrusom i narežite na komade.

Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri (nemojte ju zakuhati), najprije ju pomiješajte s malo jogurta, a onda dodajte i ostatak. Dobro izmiksajte. Stavite na hladno i kad se počne stvrdnjavati dodajte izmiksani šlag. Po potrebi, možete dodati šećer u prahu. U kremu lagano (kuhačom) umiješajte narezane jagode.

Da bi krema bila intenzivnije ružičaste boje trebalo bi upotrijebiti crvenu želatinu. Ja ju nisam imala pa sam na kraju u kremu dodala nekoliko kapi ekstrakta jagode, a možete dodati i crvenu prehrambenu boju.

Rolade narežite na šnite (oko 1 cm debljine).











Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i na dno složite sloj šnita rolade. Gusto ih poredajte jednu do druge, a rupe popunjavajte manjim komadićima.

Na taj sloj razmažite polovicu kreme od jagoda. Na nju ponovno gusto poredajte sloj šnita rolade pa ih premažite ostatkom kreme od jagoda. Odozgo složite sloj šnita od rolade.

Tortu stavite u hladnjak na par sati da se stvrdne.


Nakon toga, tortu izvadite iz kalupa, odlijepite papir za pečenje.

Tortu odozgo i sa strane premažite bijelom kremom koja je ostala od premazivanja rolada (budući da je krema bila u hladnjaku izvadite ju ranije da malo odstoji na sobnoj temperaturi kako bi bila maziva) i po želji ukrasite ploškama jagoda i posipajte kokosovim brašnom.



Broj komentara: 10:

  1. U mnogo dobro izgleda. U jednom sam časopisu kulinarskom koji kod nas izlazi videla sličnu i baš mi je zapala za oko.

    OdgovoriIzbriši
  2. to ću praviti svome sinku za kraj školske godine! svečano obećajem.
    hvala ti puno, on obožava jagode, a ovu verziju još nismo probali!

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš sam jutros gledala taj recept u Oetkerovoj knjižici, a jako mi se sviđa i tvoja verzija. Tebi odlično idu te složene torte! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Imam i ja tu knjižicu:) Sviđa mi se jer ima nekih recepata koje nisam našla na njemačkoj, hrvatskoj i srpskoj Oetkerovoj internetskoj stranici.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Sanela,
    jagode volim, a za tortama sam luda, volim ih jesti (ne opterecujem se kilama i kalorijama), a volim ih i praviti.

    Par puta sam vidjela torte slagane od rolata, a nikad nisam napravila ni jednu takvu. Ova tvoja ce biti prva koju napravim, odlicno si objasnila. Hvala za recept

    pozz
    Jasmina

    OdgovoriIzbriši
  6. Jasmina - jako mi je drago da ti se recept sviđa:) Volim torte od ralade jer lijepo izgledaju u presjeku, a što se sastojaka tiče, nekako mi dođe na isto pečem li nekoliko okruglih kora za tortu ili ispečem li po dvije rolade. Probaj, pa javi dojmove:)
    pozz

    OdgovoriIzbriši