* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
18. 09. 2009.
Kolač s kruškama i šlagom
Biskvit
175 g mekanog maslaca
175 g šećera
2 vanilin šećera
4 jaja
350 g brašna
3 čajne žlice praška za pecivo
1 žlica kakaa
50 ml mlijeka
+
maslac i krušne mrvice za kalup
Nadjev
oko 2 kruške (ili 4 polovice krušaka iz kupovnog kompota)
250 ml slatkog vrhnja
1-2 paketića učvršćivača za šlag
Za biskvit, u posudu stavite na listiće narezan maslac i obje vrste šećera i miksajte da se šećer rastopi. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon dodavanja svakog jajeta dobro promiksajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa prosijajte u smjesu od jaja. Kakao pomiješajte s mlijekom i lagano umiješajte u gornju smjesu.
Uski četvrtasti kalup (25-30 cm x 11 cm) namastite i posipajte krušnim mrvicama pa ulijte pripremljenu smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen (zapiknite čačkalicu u sredinu, i ako je suha, kolač je pečen).
Pečeni kolač ostavite da se par minuta hladi u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.
Za nadjev, ako koristite polovice krušaka iz kompota, ocijedite ih.
U originalnom receptu upotrebljavaju se kruške iz kompota, ali ja sada, dok ih ima, upotrebljavam svježe.
Ako koristite svježe kruške, ogulite ih, prepolovite ih po visini i izdubite im sredinu s košticama. Prepolovljene kruške odmah stavite u lonac s hladnom vodom (oko 600 ml) kojoj ste dodali i sok 1 limuna (da ne pocrne).
Po želji, dodajte i koju žlicu šećera. Uključite štednjak pa kad voda zakuha, kuhajte kruške oko 6 min. ovisno koliko su velike, nemojte ih raskuhati.
Kuhane kruške izvadite iz vode i ostavite ih da se ohlade.
Na ohlađenom kolaču, odozgo, na sredini (po dužini kolača) nožem (može i žlicom) izdubite plitko udubljenje u koje posložite polovice krušaka, jednu za drugom (obli dio kruške okrenite prema dolje, u «udubljenje» koje ste izrezali nožem).
U originalnom receptu koristi se kalup dužine 30 cm, a moj kalup dugačak je 25 cm; ali za kolač iz jednog i drugog kalupa trebale bi biti dovoljne 4 polovice kruške.
Komade biskvita koji ste odrezali dok ste radili udubljenje, narežite na kockice.
Izmiksajte slatko vrhnje zajedno s učvršćivačem, po potrebi, dodajte šećer u prahu. U izmiksanu smjesu lagano umiješajte narezane kockice biskvita. Pripremljenu kremu razmažite po kruškama (i malo sa strane), kremu odozgo zagladite. Kolač stavite u hladnjak.
Po želji, kolač posipajte nasjeckanom čokoladom, ili ga prošarajte linijama rastopljene čokolade.
*Recept je iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 16. 11. 2006., br. 11.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Divnog li kolaca! Bravo za izbor i predlog.
OdgovoriIzbrišiPrava jesenja divotica!
OdgovoriIzbrišiJako fino, volim kada se miješaju okusi kruške i čokolade u kolaču.
OdgovoriIzbrišiBaš sam jučer u Lisi gledala neki recept za čokoladne kocke s kruškama. Jako fora kolač izgleda.
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se i ovaj recept jer su mi kruške odlične u kolačima, a zapravo se tako rijetko koriste. :)
emo_serpica - hvala:)
OdgovoriIzbrišiVera - hvala:)
jubistacha - probaj:)
Andrea - i ja rijetko koristim kruške za kolače, ali eto, nekad se dogodi:)
jos nikad nisam kombinirala kruske u kolacu, kad malo bolje promislim, ne znam zasto,sad si me privukla s ovim:)
OdgovoriIzbrišiSweet Corner - probaj:)
OdgovoriIzbriši