Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 09. 2009.

Složenac od (kiselog) zelja i tjestenine

U originalu ovo je složenac od svježeg zelja (kupusa). Ali meni se kiselo zelje već više dana duri u hladnjaku i nikako da ga potrošim pa sam ga utrpala u ovaj složenac. U receptu se svježe zelje pirja na umaku koji uključuje ocat, budući da sam koristila kiselo zelje nisam dodala ocat, nego vodu.
Naravno, bilo bi idealno imati svježu domaću tjesteninu, ali može poslužiti i bilo kakva kupovna tjestenina, ja sam upotrijebila nekakve makarone.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
400 g tjestenine (svježih domaćih flekica ili npr. kupovnih makarona)
800 g (kiselog) zelja (kupusa)
1 crveni luk
2 čajne žlice šećera
4 žlice vode ili octa
200 g tvrdog sira (Emmentaler, Gauda…)
2 jaja
200 g kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
200 ml mlijeka
1 žlica gustina
prstohvat muškatnog oraščića
1 čajna žlica suhog kumina
peršinovo lišće
sol, papar


Tjesteninu skuhajte i ocijedite.
Zelje naribajte.
Ako koristite kiselo zelje, po potrebi ga operite.

Luk očistite i sitno nasjeckajte i ispržite ga na žlici maslaca. Dodajte šećer i pirjajte na laganoj vatri da se šećer karamelizira i onda dodajte vodu ili ocat pa kuhajte da se smjesa lagano zgusne. Umiješajte naribano zelje i pirjajte 10ak min.

Zelje pomiješajte s tjesteninom.
Možete ih začiniti solju, paprom i šećerom, ali onda vodite računa o tome koliko jako ćete začiniti preljev od jaja.

Jaja umutite s vrhnjem i mlijekom, dodajte gustin, kumin, muškatni oraščić malo nasjeckanog peršinovog lišća i začinite solju i paprom.

Posudu za pečenje namastite i na dno stavite 100 g naribanog sira, na njega rasporedite smjesu od tjestenine i zelja pa prelijte smjesom od jaja i odozgo posipajte sa 100 g naribanog sira.

Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 30 min. Nakon toga maknite foliju i složenac pecite još 15ak min. na 210 stupnjeva.

Složenac ostavite da se hladi 20ak min., a onda ga poslužite.


*Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 20. 8. 2009., br. 9.

Broj komentara: 5:

  1. Flekice sa kupusom...od kada to nisam jela:)!!! Iako nije bas isto, nema veze, sigurno je super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim tu kombinaciju zelja i tjestenine! Ovo mora da je još bolje!

    OdgovoriIzbriši
  3. melrose - ovo je slično klasičnoj kombinaciji, ali ovo je malo "pojačana" varijanta:)

    Snježa - ja nisam ljubitelj zelja, ali u ovakvim kombinacijama s tjesteninom, preliveno preljevom, posipano sirom... to mogu pojesti:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. e to te ja pitam! sutrašnji ručak pao, tebi velika pusa što spavaš iz dana u dan!

    OdgovoriIzbriši
  5. lucky - drago mi je da mogu pomoći:)))

    OdgovoriIzbriši