Nakon jednog receptića, pa onda još jednog receptića s celerom bjelašem, koji toleriram, evo i receptića s celerom korjenašem, koji definitivno ne volim. Ali eto, pohani celer korjenaš i pitu s dizanim tijestom, tvrdim sirom, vrhnjem i celerom korjenašem – to mogu povremeno pojesti; ali celeru u juhi ne prilazim blizu (a izbjegavam i juhu: )
Pohani celer korjenaš
Sastojci
3 srednje velika korijena celera korjenaša
sol, papar
sok pola limuna
brašno
2 jaja
krušne mrvice
Celer operite i ogulite, vodoravno ga narežite na 0,5 cm debele okrugle ploške.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte ploške celera. Kuhajte ih da omekšaju.
Kuhane ploške ocijedite, nakapajte ih limunovim sokom te posolite i popaprite pa ostavite da odstoje 10ak min.
Nakon toga ploške uvaljajte brašno, pa u umućena jaja i onda u krušne mrvice (ili opet brašno).
Pržite ih u vrućem ulju s obje strane.
Pohani celer poslužite uz kuhani krumpir, ili salatu od krumpira, umak od rajčice…
*Recept je iz časopisa Burda Moden.
Pita od celera korjenaša
Tijesto
300 g brašna
pola kocke kvasca
50 g mekanog maslaca
120 ml bijelog vina
mlijeko
sol, šećer
Nadjev
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
2 srednje velika korijena celera korjenaša
5-6 suhih rajčica
200 g kiselog vrhnja ili milerama
50 ml mlijeka
2 jaja
1 čajna žlica gustina
150 g tvrdog, naribanog sira
pola čajne žlice kumina
2 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
Za tijesto, kvasac razmrvite i pomiješajte ga s malo šećera i toplog mlijeka, ostavite da nabubri.
Brašno stavite u posudu, u sredini napravite udubinu i dodajte nabubreni kvasac, listiće maslaca, vino i sol pa zamijesite tijesto, po potrebi dodajte mlijeko ili vodu.
Ostavite tijesto na toplom, pokriveno, da naraste.
Za nadjev, obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte, ispržite ih na 2 žlice maslaca. Ostavite da se malo ohladi.
Celer operite i ogulite pa ga narežite na sitne komadiće, možete ga naribati na ribež za jabuke.
Rajčice sitno nasjeckajte.
Umutite jaja s vrhnjem i mlijekom pa dodajte celer, isprženi luk, rajčice, gustin, naribani sir, kumin i peršinovo lišće, te začinite solju i paprom.
Tijesto razvaljajte u namašteni lim, podignite rubove. Na tijesto rasporedite nadjev.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Poslužite toplo.
*Recept se temelji na receptu iz knjižice Naše najljepše: Slane torte i rolade.
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
25. 09. 2009.
Pohani celer korjenaš i Pita od celera korjenaša
Oznake:
celer korjenaš,
dizano tijesto (slano),
popečci,
povrće,
sir,
slana pita
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pohujem celer cesto, a pitu probam odmah:) izgleda mmmmmm
OdgovoriIzbrišii ja celer cesto pohujem a pita izgleda i zvuci jako primamljivo :)
OdgovoriIzbrišiCeler ili kako ga ovdje zovu selen koristim samo za juhu! Nisam probala nikako drugačije. Izgleda da ću morati pogotovo što kažu da on ima "negativne" kalorije.
OdgovoriIzbrišiemo_serpica - hvala. Drago mi je da ima netko tko voli celer i da mu se sviđaju recepti:)
OdgovoriIzbrišimaslinka - hvala:) Probaj:)
Snježa - ne volim juhe, a da mi u juhi još pliva i povrće koje ne volim - kod mene takve stvari ne prolaze:)
Čula sam za te negativne kalorije. Ali na ovaj način na koji ja jedem celer, te negativne kalorije su u drugom planu: u prvom planu je pohana (masna) korica na celeru, dizano tijesto, tvrdi sir, vrhnje... na piti - u tim kombinacijama celer baš i ne bi spadao u kategoriju zdrave hrane:(