Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

11. 09. 2009.

Savijača od korabice s korama od sira

Ovo nije klasična savijača, to je svojevrsna prhka pita s tijestom od svježeg sira koju sam napravila po uzoru na Savijaču s kruškama i korama od sira.
Umjesto karabice možete koristiti korijen celera, pastrnjak ili neko drugo povrće (prethodno ga treba skuhati).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
125 g maslaca
125 g svježeg, ocijeđenog kravljeg sira
125 g glatkog brašna
prstohvat soli

Nadjev
700 g korabica
1 jaje
180 g Crème fraîche ili kiselog vrhnja ili milerama
200 g tvrdog, naribanog sira (Gauda, Emmentaler…)
3 češnja češnjaka
3 žlice nasjeckanog, svježeg začinskog bilja (peršinovo lišće, vlasac, bosiljak…)
1 čajna žlica suhog kumina
sol, papar

Za premazivanje
1 jaje
2-3 žlice mlijeka


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Korabice ogulite i narežite na male kocke.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte kocke korabica. Kuhajte oko 8 min. da korabice omekšaju (ovisno o tome na kako velike kocke ste ih narezali).

Kuhane korabice ocijedite i isplahnite ih hladnom vodom da se ohlade i onda ih opet ocijedite.

Jaje umutite s kiselim vrhnjem, dodajte sitno nasjeckani češnjak, naribani sir, začinsko bilje i ocijeđenu, ohlađenu korabicu pa promiješajte. Začinite solju i paprom.

Tijesto podijelite na dva dijela.
Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte jedan dio tijesta u pravokutnik (ne previše tanko!). Po njemu rasporedite polovicu nadjeva i zarolajte pomoću stolnjaka (ne jako čvrsto!; i nemojte navlačiti tijesto, jer ono nije elastično; to je svojevrsno prhko tijesto). Prstima slijepite krajeve da nadjev ne izlazi.

Mali lim obložite papirom za pečenje, papir namastite. Savijaču stavite u lim, mjesto spoja okrenite prema dolje.

Na isti način napravite i drugu savijaču.

Umutite jaje s 2-3 žlice mlijeka i njime premažite savijače pa ih nabockajte drvenim štapićem.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min., da savijače dobiju lijepu boju.

Pečenu savijaču poslužite ohlađenu, ili eventualno mlaku (posipajte ju ribanim parmezanom).



Broj komentara: 6:

  1. Kora izgleda baš fino i hrskavo. Nisam ljubitelj korabe ali zašto ne probati...

    OdgovoriIzbriši
  2. ja volim korabicu, ali ju jos nisam jela u ovoj kombinaciji, mada mi zvuci po sastojcima odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  3. jubistacha - probaj:)))

    Sweet Corner - :)

    Vali - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Korabicu još nisam probala kao glavnu zvijezdu u nekom jelu tako da nemam neku predođbu kakva je!
    Moram se odvažiti i probati je! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Andrea - meni korabica spada u onu vrstu povrća koje mogu pojesti u nekoj "finoj" kombinaciji - kao što je ova savijača. Ali nikad ju ne jedem u juhi ili varivu, ne volim juhe i kad mi neko povrće pliva u vodi, tome ne prilazim.

    OdgovoriIzbriši