Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

28. 10. 2009.

Kolač s ružama od jabuka

iliti ruže na popravnom

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Kad sam sredinom rujna radila Tortu s ružama od jabuka, ružama sam, u globalu, bila zadovoljna. Ali neki ljudi stavili su mi bubu u uho svojim komentarima da su ruže divne i krasne, da je torta divna i krasna, a onda dolazi «ali»: te ruže su sirove. Mislim da je moja mama najbolje sažela bit svih komentara o tim ružama od jabuka. Naime, kad je jedna susjeda moju mamu pitala kakav okus imaju te ruže, moja mama joj je elokventno objasnila: «Sirove jabuke ko´ sirove jabuke.».

I tako sam ja došla na ideju da probam te ruže, tj. jabuke skuhati, da budu mekane.
Zaključila sam da sam jabuke prošli put narezala na totalno predebele ploške i ovaj put odlučila sam ih naribati na ploške. Ali odlučila sam ih i prokuhati u sirupu (a ne ih samo ostaviti da se moče u sirupu).
U lonac sam stavila sve sastojke (osim jabuka): vodu, šećer, limunov sok i farbu i onda sam to miješala i zagrijavala na niskoj temperaturi da se šećer rastopi i kad je tekućina zakuhala dodala sam na ploške naribane jabuke (koje sam kad sam ih ogulila namočila limunovim sokom). Kad je taj sirup ponovno zakuhao, kuhala sam to na niskoj temperaturi, oko 15 sekundi – da se jabuke ne raskaše.
I onda sam to sve prelijala u zdjelu, pokrila papirom za pečenje i ostavila da se ohladi.

Kad se smjesa ohladila, ocijedila sam ploške jabuka i bilo je vrijeme da se bacim na izradu ruža.

Skoro sam dobila slom živaca!

Ako ste mislili da je ona prva varijanta s nekuhanim (i debelo narezanim) jabukama bila pipkava – onda je ova superpipkava!
Sada su jabuke bile tanko narezane i budući da sam ih kuhala par sekundi, one su bile gnjacavo-mekane, ali nisu bile raskuhane, pa su se od njih ipak dale raditi ruže, ali to je ko´ Heraklov posao!
Ti tanki listići su ljepljivi (naravno, jer su bili u šećernom sirupu – a i moraju biti ljepljivi jer se inače ruže ne bi dale «sastavljati»), i užasno se lijepe jedni za druge kad ih ocijedim (pomoću cjedila) – ako ih malo čvršće uhvatim prstima jednostavno se razderu/raspadnu/zdrobe…

Da idem ponovno raditi ruže, držala bih se one prve varijante s debelo narezanim nekuhanim jabukama, makar svi koji ih jeli polomili zube na te sirove jabuke!

Što se konzistencije ruža tiče, sada su bile "ko´ kuhane jabuke".

Ukratko ću prepričati kako sam radila ovu varijantu (dio opisa kopirat ću ovamo iz svog prethodnog recepta za ruže od jabuka, lijena sam sve pisati iznova: )))

U originalnom, arminom, receptu za Ruže od jabuka potrebne su žute i crvene jabuke i onda se sve jabuke ne moraju guliti, ruže mogu imati «rub» od crvene ili žute kore. Moje jabuke još nisu zrele i uglavnom su zeleno-crveno, pa sam ja sve jabuke ogulila.

Jabuke nisam rezala na kolute, nego sam ih prepolovila po visini i onda sam ih izdubila. Iscijedila sam 2 limuna i pomiješala sok s malo hladne vode i u to sam stavljala polovice jabuka da ne pocrne.
Ja i inače pomiješam limunov sok s vodom i onda u to umačem voće da ne bi pocrnilo; ona varijanta s direktnim kapanjem svakog pojedinog komadića voća limunovim sokom je meni prekomplicirana (ili sam previše lijena).

Jabuke sam na dasci rezala nožem na tanke polukrugove.

Ukratko ću prepričati kakva bojila sam upotrijebila, inače sam sve radila kao i u originalnom receptu (samo nisam rezala jabuke na kolute).



Bijele ruže

Image and video hosting by TinyPic

- u lonac stavite 400 ml vode, sok 1 limuna i 175 g šećera, miješajte da se šećer rastopi, kad zakuha, dodajte ploške jabuka – kad ponovno zakuha, kuhajte 10ak sekundi
- maknite s vatre, prelijte u zdjelu, pokrijte papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi


Žute ruže

Image and video hosting by TinyPic

- u lonac stavite 400 ml vode, sok 1 limuna, pola čajne žlice kurkume i 175 g šećera, miješajte da se šećer rastopi, kad zakuha, dodajte ploške jabuka – kad ponovno zakuha, kuhajte 10ak sekundi
- maknite s vatre, prelijte u zdjelu, pokrijte papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi

Moram napomenuti da sam naribane ploške jabuke za žute ruže probala ne kuhati – samo sam ih stavila u vrući sirup, pokrila i ostavila da se ohlade (kao što sam prošli put radila sa svim narezanim jabukama). I te ploške su nakon namakanja i hlađenja, naravno, bile čvrste, u usporedbi s onima koje su se kuhale.

Kurkuma je začin (žute boje) uglavnom se dodaje jelima npr. indijske kuhinje i to u kombinaciji s 10ak drugih začina pa onda se oni međusobno nadopunjuju (ja nisam osjetila okus kurkume u jabukama).


Ružičaste ruže

Image and video hosting by TinyPic

- u lonac stavite 400 ml vode, sok 1 limuna, bočicu arome višnje (15 ml) i 175 g šećera, miješajte da se šećer rastopi, kad zakuha, dodajte ploške jabuka – kad ponovno zakuha, kuhajte 10ak sekundi


Crvene ruže

Image and video hosting by TinyPic
- u lonac stavite 400 ml vode, sok 1 limuna, bočicu arome jagode (15 ml) i 1 čajnu žlicu kurkume i 175 g šećera, miješajte da se šećer rastopi, kad zakuha, dodajte ploške jabuka – kad ponovno zakuha, kuhajte 10ak sekundi
- maknite s vatre, prelijte u zdjelu, pokrijte papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi


Za ruže, ukupno sam potrošila 700 g šećera, 1600 ml vode, 4 limuna + 2 limuna koja sam iscijedila u vodu u koju sam močila jabuke da ne pocrne. A jabuka je bilo svakakvih, sitnih, krupnih, na kraju ne znam ni koliko sam ih točno upotrijebila.

Moram napomenuti da kakvo god sredstvo za bojenje upotrijebite, intenzitet boje, a čak i sama nijansa boje ovisit će o načinu na koji pripremate jabuke, tj. namjeravte li jabuke prokuhati par sekundi u sirupu, ili ćete ih samo staviti da se moče u sirupu. Naime, kuhanjem boja prodire dublje u jabuku itd., a kad se jabuke samo namaču u sirupu, onda ne dolazi do takvih promjena itd.: nisam kemičar pa nemojte od mene očekivati smisleno objašnjenje, ali uzmite u obzir ovo što sam navela.

Kad se sirup s jabukama ohladio, izvadite narezane ploške jabuka i ocijedite ih.

A onda na posao: motajte ploške jabuka, jednu oko druge, da napravite ružu. Izgled ruže ovisi o vašoj mašti, kreativnosti, talentiranosti, strpljivosti, sposobnosti, debljini i raspoloženju ploški jabuka…

Činilo mi se zgodno da napravljene ruže stavljam u minijaturne kalupe za muffine. Ali nekoliko ruža stavila sam i na pladanj obložen papirom za pečenje i nije bilo nikakvih problema: nisam primijetila da su se ruže na pladnju raširile ili deformirale.

Image and video hosting by TinyPic
Od jedne jabuke srednje veličine mogu se napraviti oko 3 ruže, ovisno o tome kako velike ruže radite.

Ruže su provele noć u hladnjaku.


Već su odavno svi skužili da ja apsolutno nemam senzibiliteta za fotografiranje i uopće se ne trudim oko toga, ja okinem par puta mobitelom, tek toliko da imam nekakvu fotku, ono sve ostalo me ne zanima. S obzirom da se ne trudim, nije čudo da su fotke u mojim postovima nekvalitetne.
Ali ne možete ni zamisliti koliko sam se ovaj put nagnjavila da bih dosegla ovu razinu (ne)kvalitete!
Znam da ove fotke (kao i ostale moje fotke) ne valjaju (kako rekoh: jednostavno mi nije stalo do «fotografije»); ali nikad do sada nisam uložila toliko truda u fotografiranje. Dolaskom ovih kišnih i oblačnih dana fotkanje mi je postalo noćna mora. Cijele dane je oblačno; fotke ne da su loše, nego se na njima niš´ ne vidi! Totalno su mračne, sive…
I ovo je stvarno najbolje što smo moj mobi i ja mogli napraviti : (
Boje ruža uopće ne odgovaraju stvarnosti! Pogotovo žute ruže; izgledaju mi plastično-anemično; a na nekim fotkama mi čak izgledaju kao da vuku na zeleno (u stvarnosti uopće ne vuku na zeleno!).
A tek ova fotka na kojoj se u želeu ogleda zavjesa! Imam i fotku na kojoj u želeu možete vidjeti i mene, ali poštedjet ću vas toga!
Image and video hosting by TinyPic

Ja sam dala sve od sebe, a rezultat je takav kakav je!

Image and video hosting by TinyPic

Sada slijedi recept za biskvit, nadjev i žele.
Nadjev sam radila kao i prošli put, samo sam povećala količinu.

Biskvit sam radila po Valinom receptu za Kakao kocke sa suhim marelicama, ali prema svojoj jednostavnijoj varijanti (bez «egzotičnih» sastojaka).
Dakle, ni ovaj put nisam kupila rižin slad, ali ovaj put odlučila sam ne upotrijebiti med (koji sam upotrijebila u svojoj varijanti Kakao kocki (bez jaja) by Vali), nego sam stavila 1 šalicu šećera kristala.
Opet nisam kuhala i mljela suhe marelice, nego sam se držala one svoje varijante s pekmezom.
U svojem postu za spomenute Kakao kocke (bez jaja) by Vali pisala sam o tome da sam, poučena svojim iskustvom, u biskvitne smjese uvijek stavljala isključivo kupovni industrijski pekmez s "kemikalijama/aditivima" (jer stvar jednostavno nije funkcionirala s domaćim pekmezom bez aditiva, tj. pekmezom koji se bazira samo na šećeru, voću i višesatnom kuhanju).
Ovaj put nisam upotrijebila niti kupovni industrijski pekmez, ali niti domaći pekmez bez aditiva, nego domaći pekmez s aditivima, tj. pekmez pripremljen s mješavinom za želiranje (npr. Želin). Znam da taj Želin sadrži svašta, pa me zanimalo sadrži li prave kemikalije koje će omogućiti da biskvit uspije.
I biskvit je uspio, dakle mješavina za želiranje očito sadrži prave kemikalije: )
Kad, po sjećanju, usporedim ovaj biskvit s onim iz svog posta Kakao kocke (bez jaja) by Vali, ne mogu reći da primjećujem razliku (dakle, ova verzija bez meda i bez kupovnog pekmeza zadovoljila je moje kriterije!).

Nisam kupila ni brašno T 850, nego sam ovaj put stavila po pola šalice oštrog, integralnog (bez buba: )))))) i sojinog brašna (ali možete upotrijebiti i samo oštro pšenično brašno).
Naravno, nisam kupila ni sojino mlijeko, ni sojin jogurt, ja se i dalje držim proizvoda od kravljeg mlijeka: )


Kolač s ružama od jabuka
Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
(potrebna je šalica od 200 ml)
1/2 šalice oštrog pšeničnog brašna
1/2 šalice integralnog pšeničnog brašna
1/2 šalice sojinog brašna
1 prašak za pecivo
1/2 šalice kakaa u prahu
4 žlice kupovnog industrijskog pekmeza (ili domaćeg pekmeza napravljenog s mješavinom za želiranje: )
1 šalica šećera kristala
1/2 šalice jogurta
1/2 šalice mlijeka
1 žlica ulja

Nadjev
1 kg jabuka
4 žlice iscijeđenog limunovog soka
oko 5 žlica šećera4
450 ml soka od jabuke (iz tetrapaka) ili vode
2 praška za puding od vanilije

Žele
1100 ml tekućine (sok od jabuke ili bijelo vino u kombinaciji s vodom ili svijetli šećerni sirup od farbanja jabuka)
šećer po potrebi
30 g želatine


Za biskvit, u jednoj posudi pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i kakao.
U drugoj posudi pomiješajte (pjenjačom ili mikserom) med, pekmez, jogurt, mlijeko, ulje i koricu naranče.
Dobro pomiješajte tekuću smjesu sa suhom.
Smjesu ulijte u lim koji ste namastili i pobrašnili.
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za nadjev, u lonac stavite 350 ml soka od jabuke ili vodu, limunov sok i 2 žlice šećera. Ogulite i očistite jabuke. Narežite ih na kocke i brzo ih stavljajte u lonac s pripremljenom tekućinom da ne pocrne.
(Ja obično dio jabuka režem na manje kocke i one se manje-više raskaše za vrijeme kuhanja; a dio jabuka režem na veće kocke pa tijekom kuhanja ostaju relativno cijele).
Uključite štednjak i kuhajte jabuke 3-5 min. (da omekšaju). Možete dodati još šećera, ovisno o tome koliko su jabuke slatke.

Ako nemate sok od jabuke, možete upotrijebiti vodu, tijekom kuhanja, jabuke će dati dovoljno arome toj vodi.
Ja sam sačuvala onu vodu s limunom u koju sam prethodni dan umakala polovice jabuka da ne pocrne i u njoj sam kuhala jabuke (nisam ponovno dodavala limunov sok).

100 ml soka ili vode pomiješajte s 2-3 žlice šećera i puding pa ga dodajte omekšalim jabukama. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. pa maknite s vatre i ostavite da se hladi par minuta.

Na ohlađeni biskvit namažite topli nadjev, odozgo zagladite.

Kad se nadjev napola ohladio (odozgo se stvrdnuo, a u sredini ja mlak) na njega lagano utisnite pripremljene ruže.
Image and video hosting by TinyPic

Količina potrebnih ruža ovisi o veličini kalupa u kojem radite kolač (tortu), a i tome koliko gusto želite poredati ruže jednu do druge (tj. koliko praznina želite ostaviti među njima).

Ja sam napravila nešto više od 30 ruža, ali na kraju ih nisam sve stavila na kolač.
Kolač sam radila u limu veličine 22 cm x 36 cm, i na nadjev sam na kraju stavila oko 27 ruža.

Kad ruže utisnete u nadjev, kolač stavite u hladnjak da se nadjev potpuno ohladi i stvrdne.


Sačuvala sam svijetli sirup koji je služio za farbanje bijelih ruža. Imao je okus po jabukama i limunu pa mi se činilo zgodno da ga upotrijebim za žele (sirupe u boji nisam sačuvala).

Količina potrebnog želea ovisi o veličini kalupa, veličini ruža, te o tome koliko ruža ima, tj. koliko su gusto poredane jedna do druge.

Tom svijetlom sirupu dodala sam šećer (jer je zbog limunovog soka bio kiseo). Upotrijebila sam šećer u prahu jer se on rastopi u trenu. Ako koristite kristal šećer, kasnije je potrebno zagrijavati tekućinu na laganoj temperaturi i miješati ju da se šećer rastopi.
Možete koristiti i vino, ili sok iz tetrapaka, pomiješan s vodom… Ja sam ovom sirupu dodala još i vodu.

Želatinu prelijte vodom i ostaviti da nabubri.

Zakuhajte 1100 ml tekućine (ako ste dodali kristal šećer, miješajte na niskoj temperaturi da se šećer rastopi), pa maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu, miješajte da se rastopi.

Smjesu ostavite na hladnom da se lagano počne zgušnjavati, ali nemojte ju ostaviti predugo jer će se potpuno stvrdnuti.

Pomoću žlice pažljivo prelijte dio želea po kolaču. Kolač stavite u hladnjak da se taj sloj želea stvrdne.

Dok se taj dio želea na torti stvrdnjava u hladnjaku, ostatak želea ostavite na sobnoj temperaturi jer bi se na hladnom mogao previše stvrdnuti.

Kad se taj sloj želea stvrdne, kolač prelijte ostatkom želea i stavite ga u hladnjak.
Image and video hosting by TinyPic

22 komentara:

  1. svaka ti cast na strpljenju.:)
    ja se odavno spremam za izradu ovih ruza, u stvari jos od kad sam ih vidjela na coolki.
    tvoje opet izgledaju jako lijepe.
    a tvoja me mama bas nasmijala.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo definitivno moram probati.Sanela kakva genijalna ideja!Vrlo dekorativno i neobično!

    OdgovoriIzbriši
  3. wow, svaka cast, predivne su, bas predivne!

    OdgovoriIzbriši
  4. Što bi moji bosanci rekli: Alal vjera! Svaka ti čast na strpljenju. Ruže su predivne!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sad mi je krivo sto ne volim jabuke :) Mnogo dobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. jos ih nisam probala praviti,ali mi se jako svidaju,cak i tvoja izvedba mi je genijalana jer imas biskvit berz jaja...jabuke volim,..samo jos da uradim !!:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni su bile dobre i prvi puta.. Ja volim i sirove jabuke :)))

    Stvarno ti svaka čast na strpljenju, ja bi trebala uzeti godišnji da se odvažim na ovako nešto.


    a što se tiče fotki i ja muku mučim. bilo je dobro dok je bilo sunca pa sve dobro izgleda. sada u mraku.. jao jao..

    OdgovoriIzbriši
  8. I prvi put sam rekla da je ovo predobra ideja i da ti se divim na strpljenju. Ja se nikad u ovo ne bi upustila jer bi vjerojatno na pola posla pukla i poslala sve k vragu.
    Što se fotkanja tiče, po ovakvom vremenu je dosta teško postići dobre fotografije i sa izvrsnim fotoaparatom. Koliko znam ti slikaš mobitelom (jeli tako?) tako da razumijem muku koju si prolazila. Bez obzira na sve i dalje ono što je na fotkama izgleda fantastično, a to je najvažnije. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Svaka čast na strpljenju, ruže izgledaju fenomenalno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Snjezana - hvala:)
    Da, moja mama najbolje sažme bit svega, zašto da se onda ja zamaram kilometarskim objašnjenjima:))

    Vera - hvala:) Prihvaćam kompliment za svoju izvedbu:)))
    Za "ideju" ne mogu preuzeti zaslugu jer se ja toga nisam sjetila; recept za ruže je s Coolinarike. A ne znam ni bih li ja uopće došla na ideju da radim tortu i kolač da nisam vidjela alecinu tortu na Coolinariki.

    Sweet Corner - hvala:)

    Maslinka - hvala:)

    Snježa - drago mi je da ti se sviđa:)

    Marija - ja uopće ne volim jabuke, toleriram ih u ovakvim kombinacijama kao što je nadjev u ovom kolaču, tj. kad su prokuhane i "povezane" pudingom (meni bi s eviše sviđalo s pudingom od čokolade).
    Meni ruže same po sebi nisu baš nešto ukusne, kao što je moja mama rekla "jabuka ko´ jabuka", samo što ovaj put jabuke barem nisu sirove:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Ruza123 - hvala:) Probaj biskvit pa javi kako ti se sviđa:)

    Shangri La Food -:DDD
    Ni ja ovo ne bih radila da sam po cijele dane na poslu.
    A što se fotki tiče, dolazi zima:( Jedva čekam ljeto:))) moram se strpjeti još nekoliko mjeseci:(

    Andrea - hvala:)
    Da, fotkam mobitelom. Nemam digitalni fotić, za fotkanje rodbine imam onaj stari fotić na filmove, ali budući da te fotke koje se ne mogu slati mailom, ni snimati na CD itd. više nisu "popularne" rijetko koristim taj fotić, fotkanje obiteljskih proslava prepuštam digitaliziranoj generaciji:)))
    A ja nemam u planu ulagati fotić, jer da ga kupim, stvarno bih se morala njime i baviti (inače ne bi imalo smisla kupovati ga), a mene ta cijela priča oko "fotografije kao umjetnosti" uopće ne zanima. Ovako se mogu "izvlačiti" da imam samo mobitel i s njim ne mogu raditi dobre fotke pa se ni ne trudim:)))

    jubistacha - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Koliko je ovde posla i strpljenja potrebnoooo.
    Svaka cast, divno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ljilja - hvala:) Treba strpljenja za "sklapanje" ruža, ja to obično radim slušajući glazbu i malo škicajući tv, tako mi to pipkanje po tome nije previše monotono:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sanela bez obzira sto slikas sa mob,tvoje fotke su prelepe.Ja fotkam sa digitalnim i jedno vreme sam se trudila da mi fotke budu te ovakve te onakve...
    Mislim da je izgled fotografije bitan ali ne na prvom mestu.Ovo ti dokazujes sa tvojim postovima i divnim receptima.

    OdgovoriIzbriši
  15. Vera - hvala:) Moj mob i ja dajemo sve od sebe:) Fotkanje "kao umjetnost" me ne privlači pa ne razmišljam o kupovini aparata, zadovoljna sam svojim mobijem:)

    OdgovoriIzbriši
  16. svaka cast,sve pohvale i divljenje ovo je umetnost za mene!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. e gospodjo draga svaka vam cast...em recepti..em imate humora...bas uzivam citajuci

    OdgovoriIzbriši