Ova «torta», u originalu, radi se s jabukama, ali može i s dunjama:)
Tijesto
250 g oštrog brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
125 g maslaca
100 g šećera
kiselo vrhnje po potrebi
Nadjev
1 kg dunja
500 ml soka od naranče iz tetrapaka + 250 ml vode
120 g šećera
3 praška za puding od vanilije
1 vanilin šećer
na vrhu noža cimeta
Ukrašavanje
100 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
U veliku posudu ulijte sok i vodu.
Dunje ogulite i odmah režite na kockice (1-2 cm veličine) i stavljajte u posudu sa sokom.
Bilo bi dobro da svaku dunju, kad ju ogulite, odmah narežete na kockice i stavite u posudu sa sokom i vodom da ne bi potamnile; povremeno promiješajte žlicom. Sok od naranče je «dovoljno kiseo» da spriječi tamnjenje dunja.
Ako koristite neki drugi sok, možete dodati iscijeđeni limunov sok da dunje ne bi potamnile. Ja sam već kombinirala npr. sok od naranče, marelice i ananasa; sok od ananasa je također «kiselkast».
Nakon što ste sve narezane dunje dodali u posudu sa sokom, još jednom ih promiješajte, i odmah ih ocijedite od soka u koji ste ih stavljali, ne moraju se dugo močiti u njemu; i krenite na kuhanje pudinga.
500 ml soka u kojem su se močile dunje zakuhajte zajedno sa 100 g šećera. U 250 ml soka dodajte prašak za puding, 20 g šećera, vanilin šećer i cimet. Skuhajte puding na zakuhanom soku. U njega umiješajte narezane dunje i ostavite da se malo ohladi.
Šećera možete staviti više ili manje, ovisno o tome koliko su dunje kisele.
Tijesto razvaljajte (oko 0,5 cm debljine) i njime obložite kalup (promjera 24 cm), obložite i stranice kalupa, u visini oko 6 cm.
Vilicom nabockajte tijesto i na njega odmah rasporedite mlaki puding s dunjama, odozgo zagladite.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 50-60 min. Ako rub tijesta odozgo potamni, tortu možete prekriti folijom.
Pečenu tortu možete ostaviti da se hladi 30 min. u isključenoj pećnici (vrata pećnice trebaju biti zatvorena).
Takve torte s pečenim nadjevima trebale bi se polako hladiti u isključenoj pećnici, jer navodno, nije dobro da se iz vruće pećnice, odmah izvade na sobnu temperaturu. Ja se toga (baš) ne držim, pogotovo kad već imam pripremljeno nešto što trebam ugurati u pećnicu nakon pečenja torte. Ionako nisam primijetila da je takvim tortama nekad nešto falilo, ako sam ih odmah nakon pečenja izvadila iz pećnice.
Tortu ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi (najbolje preko noći; kad se ohladi na sobnoj temperaturi stavite ju u hladnjak).
Ohlađenu tortu odozgo ukrasite izmiksanim šlagom.
Zaista neobičan recept, nešto potpuno drugačije a i nije ni komplikovan za napravit!
OdgovoriIzbrišiProbaj:)
OdgovoriIzbriši