Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

30. 10. 2010.

Kupus-krumpir kifle

Volim tijesta s krumpirom, zato ovo nisam mogla zaobići. Recept je s Coolinarike.

Budući da je u originalu «velika mjera», ja najčešće radim 1/3 te mjere i ovdje navodim taj omjer sastojaka (ako vam je malo, možete to udvostručiti ili utrostručiti). Kao nadjev koristim samo sir, ali možete dodati i šunku,…


Image and video  hosting by TinyPic


Sastojci
100 g krumpira (kuhanog, zdrobljenog kao pire)
500 g glatkog brašna
100 ml toplog mlijeka
100 ml jogurta sobne temperature
40 ml ulja
1 jaje
1 suhi kvasac (7 g)
1/3 praška za pecivo (oko 4 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
+
100 g mekanog margarina za premazivanje tijesta
+
150 g naribanog sira za nadjev
+
jaje za premazivanje kifli
sezam, lanove sjemenke za posipanje


U posudu stavite brašno, kvasac, prašak, sol, šećer, ulje, jogurt, mlijeko i krumpir (sobne temperature) pa zamijesite tijesto.

Umiješeno tijesto odmah razvaljajte u pravokutnik (debljine prsta) i premažite s 1/3 mekanog margarina. Tijesto preklopite s jedne na drugu stranu,na nekoliko dijelova (ja ga obično preklapam na 3-4 dijela, a možete i samo na pola, kao knjigu; ali ako je preklopljeno na više dijelova, ima više slojeva).

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Ostavite ga oko 30 min. na sobnoj temperaturi (pokrijte ga krpom).


Zatim tijesto okrenite s dužom stranom prema sebi pa ga razvaljate, premažite 1/3 margarina i opet preklopite s jedne na drugu stranu (na 3-4 dijela).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Ostavite da stoji oko 30 min. pokriveno na sobnoj temperaturi.


Zatim, opet stavite tijesto da duža strana bude okrenuta prema vama, pa još jednom ponovite cijeli postupak s valjanjem, mazanjem, preklapanjem i odmaranjem tijesta.


Nakon trećeg polusatnog «odmaranja» tijesta, razvaljajte ga što tanje, ako se lijepi, pobrašnite ga.

Po razvaljanom tijestu rasporedite sir pa tijesto čvrsto narolajte kao savijaču.

Dobivenu rolu režite nožem «ukoso» da dobijete trokutaste oblike, slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.

Image and video hosting by TinyPic


Premažite ih umućenim jajetom (može i samo bjelanjak ili samo žumanjak umućen s malo mlijeka ili vode). Posipajte ih sezamom, lanom,…

Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da porumene.

Image and video  hosting by TinyPic



Broj komentara: 5:

  1. inače je i meni ovaj receptić već na više mjesta zapeo za oko, no nisam ga još napravila, odlična izvedba

    OdgovoriIzbriši
  2. Nina;
    Hvala, meni se dopao čim sam ga vidjela:)

    dalmacija moja inspiracija;
    Hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad sam pročitala u readeru kupus-krumpir ponadala sam se da je nadjev od kupusa. :)
    Bez obzira što nije kupus, recept je odličan i svaka ti čast na detaljnom tutorijalu o postupku.
    Vjerujem da je ukusno i vrijedno isprobavanja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tadeja;
    Često u neka "fina tijesta" trpam zelenjavu koju ne volim (kelj, kupus, špinat,...) Ali čini mi se da bi bilo šteta natrpati zelenjavu poput kupusa u ovako fine kifle:)

    OdgovoriIzbriši