Volim tijesta s krumpirom, zato ovo nisam mogla zaobići. Recept je s Coolinarike.
Budući da je u originalu «velika mjera», ja najčešće radim 1/3 te mjere i ovdje navodim taj omjer sastojaka (ako vam je malo, možete to udvostručiti ili utrostručiti). Kao nadjev koristim samo sir, ali možete dodati i šunku,…
Sastojci
100 g krumpira (kuhanog, zdrobljenog kao pire)
500 g glatkog brašna
100 ml toplog mlijeka
100 ml jogurta sobne temperature
40 ml ulja
1 jaje
1 suhi kvasac (7 g)
1/3 praška za pecivo (oko 4 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
+
100 g mekanog margarina za premazivanje tijesta
+
150 g naribanog sira za nadjev
+
jaje za premazivanje kifli
sezam, lanove sjemenke za posipanje
U posudu stavite brašno, kvasac, prašak, sol, šećer, ulje, jogurt, mlijeko i krumpir (sobne temperature) pa zamijesite tijesto.
Umiješeno tijesto odmah razvaljajte u pravokutnik (debljine prsta) i premažite s 1/3 mekanog margarina. Tijesto preklopite s jedne na drugu stranu,na nekoliko dijelova (ja ga obično preklapam na 3-4 dijela, a možete i samo na pola, kao knjigu; ali ako je preklopljeno na više dijelova, ima više slojeva).
Ostavite ga oko 30 min. na sobnoj temperaturi (pokrijte ga krpom).
Zatim tijesto okrenite s dužom stranom prema sebi pa ga razvaljate, premažite 1/3 margarina i opet preklopite s jedne na drugu stranu (na 3-4 dijela).
Ostavite da stoji oko 30 min. pokriveno na sobnoj temperaturi.
Zatim, opet stavite tijesto da duža strana bude okrenuta prema vama, pa još jednom ponovite cijeli postupak s valjanjem, mazanjem, preklapanjem i odmaranjem tijesta.
Nakon trećeg polusatnog «odmaranja» tijesta, razvaljajte ga što tanje, ako se lijepi, pobrašnite ga.
Po razvaljanom tijestu rasporedite sir pa tijesto čvrsto narolajte kao savijaču.
Dobivenu rolu režite nožem «ukoso» da dobijete trokutaste oblike, slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
Premažite ih umućenim jajetom (može i samo bjelanjak ili samo žumanjak umućen s malo mlijeka ili vode). Posipajte ih sezamom, lanom,…
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da porumene.
inače je i meni ovaj receptić već na više mjesta zapeo za oko, no nisam ga još napravila, odlična izvedba
OdgovoriIzbrišilipo,lipo...poz...
OdgovoriIzbrišiNina;
OdgovoriIzbrišiHvala, meni se dopao čim sam ga vidjela:)
dalmacija moja inspiracija;
Hvala:)
Kad sam pročitala u readeru kupus-krumpir ponadala sam se da je nadjev od kupusa. :)
OdgovoriIzbrišiBez obzira što nije kupus, recept je odličan i svaka ti čast na detaljnom tutorijalu o postupku.
Vjerujem da je ukusno i vrijedno isprobavanja!
Tadeja;
OdgovoriIzbrišiČesto u neka "fina tijesta" trpam zelenjavu koju ne volim (kelj, kupus, špinat,...) Ali čini mi se da bi bilo šteta natrpati zelenjavu poput kupusa u ovako fine kifle:)